Τα palmiers ανήκουν στην συνομοταξία των “retro” γλυκών που μας έρχονται από την Γαλλία. Στην Ελλάδα, νομίζω, τα έκαναν μόδα οι Έλληνες εξ Αιγύπτου που, τα αναζητούσαν μετά μανίας στα τρία γνωστά ζαχαροπλαστεία που είχαν έρθει από εκεί. Tο Desiré της οδού Δημοκρίτου, το Delice στην οδό Μιχαλακοπούλου (πίσω από το Hilton) και ο Μικές στην Πλατεία Μαβίλη.

Τα Palmiers (γαλλικά για τα φύλλο του «φοίνικα»), που σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, τα λένε αυτιά χοίρου ή το αυτί του ελέφαντα,  είναι από τα παραδοσιακά, Γαλλικά γλυκά που επίσης τα λένε Coeur de France.  Συχνά τα αποκαλούν πεταλούδες ή γιαλιά ή orejas (αυτιά, στο Μεξικό) λόγω του ιδιαίτερου σχήματος που έχουν.

Τα Palmiers γίνονται από σφολιάτα, μία πολυστρωματική ζύμη παρόμοια με την ζύμη που χρησιμοποιείται για croissants, αλλά, χωρίς τη μαγιά. Η ζύμη αφού γίνει με πολλαπλά ζυμώματα με βούτυρο ανάμεσα ανοίγει σε ένα μεγάλο φύλλο, καλύπτεται, συνήθως, με ζαχαρη και κανέλα και στη συνέχεια διπλώνονται οι δύο πλευρές έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό που κόβεται σε φέτες και ψήνεται.

Τα συνηθισμένα palmiers έχουν μόνο ζάχαρη και κανέλα. Ωστόσο, στις διάφορες παραλλαγές του τα έχω δει με μαρμελάδα, σοκολάτα ή μερέντα, με μέλι, με σαντιγί, με αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.  Πρόσφατα τα δοκίμασα και αλμυρά με αλάτι και μυρωδικά και ήταν τέλεια. Φαντάζομαι ότι εύκολα θα μπορούσε κανείς να τα φτιάξει με τριμμένο τυρί, με αλλαντικά, τυρί κρέμα ή φρέσκα κηπευτικά ή βότανα όπως σπανάκι ή ρόκα ή δενδολίβανο και θυμάρι.  Σαν να λέμε “food for thought”, για το μέλλον.

Σήμερα θα τα φτιάξουμε με μόλις 4 υλικά 10 palmier με apple butter*.

Υλικά:

  • 1 φύλλο σφολιάτας που θα ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα *apple butter που θα φτιάξεις ως εξής:
    • 2 σφιχτά μήλα, 4 κ.σ. μηλόξιδο, 1 κούπα νερό, 1 κούπα ζάχαρη, 1 κ.σ. κανέλα, 1-2 καρφάκια γαρύφαλλο, χυμό από ½ λεμόνι και το ξύσμα.  Αφού καθαρίσεις και τρίψεις τα μήλα θα τα βάλεις όλα μαζί σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση θα χαμηλώσεις τη φωτιά να σιγοβράζουν για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό.  Δοκιμάζεις ενδιάμεσα και προσθέτεις αν θέλεις κάποιο υλικό που σου λείπει.  Αφήνεις να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσεις.
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • Τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Αφού αλευρώσεις, ελαφρά, μια λεία επιφάνεια, άπλωσε επάνω το φύλλο σφολιάτας και άπλωσε, σε όλη την επιφάνεια μια στρώση apple butter.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε την ζάχαρη με την κανέλα και πασπάλισε 1 κ.σ. πάνω από το apple butter.
  3. Αν βάλεις τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι θα το πασπαλίσεις και αυτό από πάνω.
  4. Δίπλωσε, προς τα μέσα τις άκρες μέχρι τη μέση του φύλλου. Πασπάλισε ακόμα μια κ.σ. ζάχαρη και δίπλωσε τις άκρες ώστε η μια να πάει πάνω στην άλλη, σαν ένα βιβλίο.
  5. Σκέπασε και βάλε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  6. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C και στρώνεις το ταψί του με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Κόψε, σε λωρίδες την έτοιμη ζύμη σε διάσταση 1,5 εκ. πασπάλισε κάθε κομμάτι με την υπόλοιπη ζάχαρη και τοποθέτησε κάθε κομμάτι τουλάχιστον 5 πόντους μακριά το ένα από το άλλο με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω.
  8. Μπορείς βέβαια να κόψεις το φύλλο σφολιάτας στα τρία ή στα τέσσερα και να κάνεις πολύ μικρότερα palmiers, σαν μικρά μπισκοτάκια.
  9. Φουρνίζεις για 18 με 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Άφησε να κρυώσουν 1-2 λεπτά και μετά πρέπει να τα μεταφέρεις πάνω σε μια σκάρα για να κρυώσουν εντελώς και να γίνουν τραγανά.  Διατηρούνται τραγανά για 2 τουλάχιστον μέρες αν τα αποθηκεύσεις σε ένα αεροστεγές δοχείο.  Είναι όμως καλύτερα να καταναλωθούν την μέρα που θα τα φτιάξεις.

Σημείωση: κάθε πακέτο σφολιάτας έχει 2 φύλλα, μπορείς να ξαναβάλεις το δεύτερο στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις μια δεύτερη δόση με αυτό και το apple butter που σίγουρα θα σου περισσέψει.

Κάνουμε και πονηριές:  Μια φίλη μου, που διάβασε τη συνταγή, και έχει μικρά παιδάκια, μου σφύριξε ότι μπορείς να βάλεις έτοιμη κρέμα (εκείνες στο γυάλινο δοχείο, από αυτές που δίνουν στα μωρά…αλήθεια εκείνες οι Gerber υπάρχουν ακόμα, θυμάμαι τις έκλεβα από το ψυγείο όταν ο αδελφός μου ήταν μωρό!!!) – Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά για το λέει η Κατερίνα, κάτι θα ξέρει.

Επίσης, μπορείς να κάνεις διάφορες παραλλαγές όπως:

  • να αλείψεις (λεπτή στρώση) τη σφολιάτα με λίγο λιωμένο φρέσκο βούτυρο και να πασπαλίσεις με ζάχαρη και κανέλα ή ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα.
  • να αλείψεις (λεπτή στρώση) τη σφολιάτα με τριμμένη σοκολάτα (με ή χωρίς ψιλοκομένους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα
  • να αλείψεις (λεπτή στρώση) τη σφολιάτα με μερέντα
  • να αλείψεις (λεπτή στρώση) τη σφολιάτα με όποια μαρμελάδα σου αρέσει
  • και τέλος να κάνεις αλμυρά palmier αλείφοντας (λεπτή στρώση) βούτυρο φρέσκο και τυρί τριμμένο με διάφορα μυρωδικά ή με τυρί κρέμα (λεπτή στρώση) και διάφορα μυρωδικά και φρέσκα βότανα.

Σκέψου το!

Πηγή:
Advertisements