Πόσο πολύ μου αρέσει το κοτόπουλο. Προτιμώ το μπούτι από το στήθος, ωστόσο, αν είναι σωστά μαγειρεμένο είναι πάντα νόστιμο. 

Είναι πολύ οικονομικό, βρίσκουμε συσκευασμένο σε ότι κομμάτι θέλουμε με κόκκαλο ή χωρίς, με πέτσα ή χωρίς και επιλέγουμε.  Επίσης, μαγειρεύεται πάρα, μα πάρα πολύ γρήγορα και λίγοι είναι εκείνοι που θα αντισταθούν σε ένα τόσο νόστιμο πιάτο.

Θα είναι ξεροψημμένο αλλά θα έχει μια βουτυρένια, λεμονάτη σάλτσα απαλή σαν βελούδο, τόσο νόστιμη που θέλεις να την πιείς στο ποτήρι.

Θα το σερβίρεις με ρύζι, πουρέ ή άσπρα ζυμαρικά αλλά και με σοταρισμένα λαχανικά όπως σπανάκι, φασολάκια, μανιτάρια ή σπαράγγια και όταν αδειάσεις το πιάτο σου θα έχεις απολαύσει ένα τέλειο χορταστικό αλλά ιδιαίτερα ελαφρύ φαγητό.

Χρειάζεσαι για 8 μερίδες 10 λεπτά προετοιμασίας και 50 λεπτά μαγείρεμα.  Το φαγητό στο τραπέζι σε μόλις 50 λεπτά.

  • 8 μπούτια κοτόπουλο (καλύτερα μόνο το μεγάλο τμήμα) με το κόκκαλο και την πέτσα
  • 1 κ.σ. καπνιστή paprika
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (όσο σου αρέσει)
  • 45 γρ. βούτυρο φρέσκο (ανάλατο)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμμένο
  • 1 κούπα (240 ml.) ζωμό κοτόπουλο
  • ½ κούπα (115 ml.) κρέμα γάλακτος (35%)
  • 60 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
  • 1 κ.γ. θυμάρι (αποξηραμένο)
  • 3 κούπες baby σπανάκι – ψιλοκομμένο

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C. Ανακατεύεις το αλάτι με το πιπέρι και την πάπρικα και απλώνεις πάνω στο κοτόπουλο, να πάει παντού.
  2. Λυώνεις 30 γρ. βούτυρο σε ένα φαρδύ τηγάνι, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζεις το κοτόπουλο – με την πέτσα προς τα κάτω – και τσιγαρίζεις για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζεις με μια τσιμπίδα το κοτόπουλο από το τηγάνι, αφήνεις να στάξει το λίπος πάνω στο τηγάνι και τοποθετείς σε ένα pyrex ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος τα κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο. Αφήνεις στην άκρη.
  3. Προσθέτεις το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι, προσθέτεις το σκόρδο και σιγαρίζεις για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Πρόσθεσε το ζωμό, την κρέμα γάλακτος, με την παρμεζάνα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι.
  4. Μόλις πάρει βράσει χαμήλωσε τη φωτιά, πρόσθεσε το σπανάκι και περίμενε για 3-5 λεπτά να μαραθεί το σπανάκι και να πήξει λίγο η σάλτσα.
  5. Αδειάζεις το ζεστό μείγμα πάνω στο κοτόπουλο και φουρνίζεις μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει από πάνω για 25 – 30 λεπτά και σερβίρεις.

 

Πηγή:
Advertisements