Μια σούπα που θα φτιάξεις, τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια και θα απολαύσεις μαζί με την οικογένεια. Δεν θέλει πολλά και αν έχεις χορτοφάγους στην οικογένεια ή αν θέλεις να την κάνεις λίγο πιο ελαφριά αφαιρείς το bacon από τη συνταγή.

Γίνεται με υλικά που έχεις πάντα, ή σχεδόν, πάντα στο σπίτι και στο ψυγείο και θα την απολαύσουν με μεγάλη όρεξη μικροί και μεγάλοι.

Θα χρειασθείς:

  • 7-8 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομματάκια
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικό) – εναλλακτικά μπορείς να βάλεις 1-2 πράσινα κολοκύθια που ταιριάζουν πολύ με την πατάτα
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (κρατάς ένα κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα στο τέλος)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ μαϊντανό, ψιλοκομμένο (κρατάς ½ κ.γ. για το σερβίρισμα)
  • 1 κ.γ. ξερό βασιλικό (προαιρετικά, εμένα δεν μου αρέσει πολύ αν και ταιριάζει με την πατάτα)
  • 3 φλιτζάνια (700- 730 ml.) ζωμό  — κότας ή βοδινού — αν είσαι χορτοφάγος θα βάλεις ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι με ¾ γάλα — 190 ml. –πλήρες και ¼ κρέμα γάλακτος (35%) — 60 ml. –
  • ½ κ.γ. φρέσκο πιπέρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 8 φέτες bacon, ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο
  • 150 γρ. τυρί cheddar — το πορτοκαλί – ή οποιοδήποτε, πικάντικο, παλαιωμένο τυρί (π.χ. γραβιέρα Νάξου) τριμμένο στον χοντρό τρίφτη.

Διαδικασία:

  1. Αφού καθαρίσεις και κόψεις πατάτες, πράσα, κρεμμυδάκι φρέσκο, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό τα τοποθετείς όλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Προσθέτεις τον ζωμό, το γάλα και την κρέμα, αλατοπιπερώνεις και σιγοβράζεις μέχρι να ψηθούν (όχι να λιώσουν, να κρατάνε ελάχιστα) οι πατάτες.  Ενδιαμέσως δοκιμάζεις να δεις αν η γεύση σε ικανοποιεί και προσθέτεις λίγο ακόμα ζωμό ή γάλα αν χρειάζεται.
  3. Αποσύρεις από τη φωτιά, κρατώντας — αν θέλεις — μερικά κομμάτια πατάτα για το τελικό σερβίρισμα.
  4. Με τη βοήθεια μιας κουτάλας βάζεις το περιεχόμενο στο blender και πολτοποιείς τη σούπα (μπορείς και με το ραβδο-blender αν σε βολεύει).
  5. Ξαναρίχνεις το μείγμα στην κατσαρόλα, μαζί και τις ολόκληρες πατάτες και διατηρείς ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.
  6. Σερβίρεις τη σούπα και πασπαλίζεις κάθε πιάτο ή την σουπιέρα με το τριμμένο τυρί,  ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο bacon, το μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
    • Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις από πάνω 2-3 σταγόνες κρέμα γάλακτος ή extra παρθένο ελαιόλαδο, έχεις στο τραπέζι τον μύλο του πιπεριού  ή πιπέρι cayenne και μαζί ένα ωραίο, σπιτικό σκορδόψωμο.

potato-soup1

 

Advertisements