Στην Αίγυπτο, όπου όπως θυμάσαι γεννήθηκα, τρώγαμε πάρα πολύ συχνά γαρίδες και καβούρια.  Μεγάλη παραγωγή από τη θάλασσα της Αλεξάνδρειας που μεταφερόταν σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου σε καθημερινή βάση και, φυσικά, στην πρωτεύουσα, το Κάιρο.

Υπήρχε, μάλιστα, στο Aboukir (ανατολικά από την Αλεξάνδρεια, ένα παραθαλάσιο μέρος μετά την Montaza, εκεί που ήταν και το καλοκαιρινό παλάτι του Βασιλιά Fouad (1932),  μια καταπληκτική ψαροταβέρνα η ταβέρνα του Περικλή, με το όνομα,  μοναδική στο είδος της, που σέρβιρε τα ωραιότερα θαλασσινά.  Υπέροχες τεράστιες γαρίδες, τέλεια ψημένα καβούρια, αστακο-μακαρονάδες, χρόνια πριν γίνουν μόδα στην Ελλάδα, τέλειες αχινοσαλάτες, τραγανά θαλασσινά και, τα ωραιότερα φρέσκα ψάρια που έχεις δοκιμάσει.  Δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάμε όταν είμαστε στην Αλεξάνδρεια και, τελευταία φορά πήγα, με την φίλη και κουμπάρα μου την Ayse, όταν, πριν άπειρα χρόνια, κάναμε ένα υπέροχο ταξίδι μαζί στην Αίγυπτο.  Της βγήκε βέβαια λίγο ξινή η αχινοσαλάτα, θυμάμαι έφαγε πολύ, τόσο που της άρεσε, και, μέσα στην νύχτα ξύπνησε, σχεδόν παραμορφωμένη με το πρόσωπο και το σώμα, γεμάτα καντήλες, λες και τις είχε επιτεθεί ένα ολόκληρο σμάρι από μέλισσες.  Τέτοια αλλεργία.  Δεν νομίζω ότι έχει ξαναφάει αχινό από τότε!

Οι γαρίδες λοιπόν είναι από τα αγαπημένα μου φαγητό για άπειρους λόγους όπως, δεν παχαίνουν, μαγειρεύονται εξαιρετικά γρήγορα, μπορείς να τις απολαύσεις σε πάρτι, στο πικνίκ, στο επίσημο τραπέζι ή σαν snack, βρίσκεις άπειρες ποικιλίες και μεγέθη και συχνά καθαρισμένες που, εγώ τουλάχιστον, βαριέμαι να τις καθαρίζω.

Μπορείς επίσης να φας γαρίδες σκέτες, σε σάντουτς, σε σαλάτα, σε τάρτες ή πίτες, με μακαρόνια ή ρύζι αλλά και σκέτες ή με πατάτες τηγανητές.  Αυτές εδώ τις γαρίδες που θα φτιάξουμε με lime και φρέσκο κόλιανδρο τις σερβίρω με ένα κίτρινο ρύζι που φτιάχνω με σαφράν ή κουρκουμά και μπόλικα καβουρδισμένα αμύγδαλα ή κουκουνάρια.

Είναι μια γρήγορη συνταγή (μπορείς να τη βάλεις – μαζί με την κατσαρόλα και φρέσκο ψωμάκι – στο τραπέζι σε 15 μόλις λεπτά. Είναι υγιεινή, χορταστική και θρεπτική και την λατρεύουν όλοι, αλλά, κυρίως οι φίλοι μου οι χορτοφάγοι.

Μόνο σου μέλημα να έχεις εντοπίσει τον πάγκο στη λαϊκή που έχει, πάντα, φρέσκο κόλιανδρο. Και φυσικά, να έχεις φρέσκο lime ή αποθηκευμένο χυμό lime (σε παγάκι) και ξύσμα, στην κατάψυξη όπως έχουμε πει, τόσες φορές.

Για τέσσερα άτομα θέλεις:

  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλατοπίπερο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 700 γρ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες (μην ξεχάσεις το νευράκι στην πλάτη)
  • 180 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 60 ml. (περίπου 100 γρ.) λευκό, ξηρό κρασί (ας πούμε μοσχοφίλερο, ασύρτικο, μαλαγουζιά, chardonnay ή sauvignon blanc)
  • Χυμό από 1 ή 2 ζουμερά limes και το ξύσμα από το ένα
  • ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • Μερικές φέτες φρέσκο lime (αν έχεις) και φρέσκα φύλλα κόλιανδρου για το σερβίρισμα.

Διαδικασία:

  1. Ανακάτεψε το αλεύρι με το αλατοπίπερο σε ένα βαθύ πιάτο και άφησε το στην άκρη.
  2. Ζεσταίνεις, καλά, ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτεις το ελαιόλαδο και περιμένεις να κάψει.
  3. Εν τω μεταξύ περνάς της γαρίδες από το αλεύρι, τις τινάζεις και αφού ζεσταθεί το λάδι, τις ρίχνεις μέσα (λίγες-λίγες, για να μην πέσει η θερμοκρασία) και τις τηγανίζεις από όλες τις πλευρές για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν ροζ. Βάζεις τις έτοιμες γαρίδες σε ένα πιάτο και συνεχίζεις την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν.
  4. Αφού χαμηλώσεις τη φωτιά βάλε στο τηγάνι 30 γρ. (2 κ.σ.) βούτυρο και μόλις λιώσει τσιγάρισε το σκόρδο για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και να βγάλει τα αρώματα του.
  5. Αργά-αργά προσθέτεις το κρασί, το χυμό και το ξύσμα από το lime και τον κόλιανδρο. Δυνάμωσε τη φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμήλωσε και πάλι και άφησε να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο.
  6. Πρόσθεσε σταδιακά το υπόλοιπο βούτυρο. Λίγο-λίγο θα βάζεις και αφού λιώσει θα προσθέσεις λίγο ακόμα μέχρι να τελειώσει.
  7. Πρόσθεσε τις γαρίδες, άφησε να πάρουν μια βράση ακόμα και αφού αποσύρεις το τηγάνι από τη φωτιά πασπαλίσεις με λίγα φύλλα κόλιανδρο και κομμάτια φρέσκο lime πριν σερβίρεις.

Εκτός από όσα σου είπα παραπάνω ταιριάζουν πολύ και με έτοιμο, φρυγανισμένο σκορδόψωμο που θα ψήνεις στο φούρνο όσο ετοιμάζονται οι γαρίδες.

Advertisements