H custard cream είναι είναι μια «ευκολότερη» κρέμα ζαχαροπλαστικής που έχουμε δει σε προηγούμενη ανάρτηση (Που πας χωρίς κρέμα ζαχαροπλαστικής (Crème pâtissière);).

Στην πραγματικότητα η διαφορά δεν είναι τόσο στα υλικά της όσο στον τρόπο της παρασκευής της. Αφού κάνεις τη σύγκριση θα επιλέξεις ποια από τις δύο προτιμάς να βάζεις στα γλυκά σου. Με αυτήν πάντως, εδώ, κανονικά συνοδεύει τις πουτίγκες (puddings) ή την σερβίρεις μαζί με cakes ή μπισκότα!

Σημείωση: Η custard cream είναι μια κρέμα που θα χρησιμοποιήσεις, αν θέλεις, για να γεμίσεις choux-à-lacrème ή éclairs με κρέμα ή σοκολάτα και millefeuilles, να βάλεις σαν γέμιση ανάμεσα σε μπισκότα ή στη μέση μιας τούρτας (παντεσπάνι), μπορείς επίσης να σερβίρεις με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, να γεμίσεις cornet ή σφολιατένια τρίγωνα και να φτιάξεις τρίγωνα “Θεσσαλονίκης”.  Είναι μια κρέμα που με την προσθήκη άλλων υλικών μπορεί να αλλάξει  όχι μόνο χρώμα αλλά και γεύση με σοκολάτα, κακάο, ξύσμα πορτοκάλι και χυμό πορτοκάλι, με φράουλα ή ότι άλλο μπορεί να φανταστείς αρκεί να τολμήσεις να δοκιμάσεις.

Χρειάζεσαι:   

  • 480 ml. γάλα (καλύτερα πλήρες)
  • 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κρόκους αβγών
  • 1 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας ή τους σπόρους από μισό λοβό (βάζεις και τον λοβό μέσα στο γάλα που ζεσταίνεται και τον αφαιρείς στο τέλος)
  • 40 γρ. αλεύρι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή τη φλούδα από 1 λεμόνι που θα βγάλεις με ένα peeler (προσοχή να μην έχει καθόλου από την άσπρη σάρκα γιατί θα σου πικρίσει το μείγμα).

Διαδικασία:

  1. Αδειάζεις το γάλα σε μια κατσαρόλα, προσθέτεις τη βανίλια (και τον λοβό αν βάλεις φρέσκια) το ξύσμα, και ζεσταίνεις το γάλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
  2. Εν τω μεταξύ βάλε τους κρόκους σε ένα μπολ και χτύπησε τους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να πάρει ένα υποκίτρινο χρώμα.
  3. Πρόσθεσε το αλεύρι (κοσκινισμένο) σιγά-σιγά και ανακάτεψε. Προσοχή να μην σχηματιστούν κόμποι.
  4. Μόλις βράσει το γάλα αφαιρείς τον λοβό και τη φλούδα του λεμονιού (αν δεν έχεις βάλει προσπερνάς το βήμα αυτό) και αδειάζεις με μια κουτάλα, λίγο-λίγο από το ζεστό γάλα πάνω στο μείγμα με τα αβγά και τη ζάχαρη και ανακατεύεις.
  5. Αφού τελειώσει όλο το γάλα και έχεις ανακατέψει όλα τα υλικά άδειασε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα που είχες το γάλα και ανακατεύοντας βράσε το μείγμα, μέχρι να αρχίσει να δένει, για 2-3 λεπτά.
  6. Αφού τελειώσει αυτό το βήμα αδειάζεις το μείγμα σε ένα μπολ, αφήνεις να κρυώσει καλά και αποθηκεύεις στο ψυγείο για 2, το πολύ, μέρες.
  7. Το μείγμα θα πρέπει να το σκεπάσεις με μία πλαστική μεμβράνη (να εφάπτεται) για να μη στεγνώσει η επιφάνεια.
Advertisements