Αν σου αρέσουν οι σαλάτες, τόσο όσο και σε μένα, αυτή είναι μια σαλάτα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε για τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους:

Πρώτον είναι συνταγή του Gordon Ramsay, οπότε, αποκλείεται να είναι λάθος η ιδέα. Δεύτερον είναι πολύ υγιεινή και θρεπτική με ελάχιστα λιπαρά, αφού το dressing σου είναι από γιαούρτι τρίτον, τη φτιάχνεις σε χρόνο μηδέν αφού δεν θέλει καμία προετοιμασία και τέταρτον μπορείς να τη φτιάξεις από νωρίς (ακόμα και από την προηγούμενη) και θα παραμείνει τραγανή γιατί το μπρόκολο είναι ωμό.

Αν σου αρέσει η ιδέα του coleslaw τότε θα σου αρέσει και αυτή η σαλάτα που θα την απολαύσεις ακόμα και σκέτη ή μαζί με κάποιο ψητό κρέας ή ψάρι.  Θα την συνοδέψεις με μερικά τυριά ή αλλαντικά, αν θέλεις να φας ελαφρά.  Θα την σερβίρεις στο πάρτι ή στο Κυριακάτικο τραπέζι που θα κάνεις όπου θα γίνει ανάρπαστη.   Ο Gordon Ramsay την προτείνει σαν συνοδευτικό με το Χοιρινό «λουκούμι» που κόβεται με το πιρούνι — μάλιστα στο video που συνοδεύει εκείνη την ανάρτηση μπορείς να δεις και πως την ετοιμάζει.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να διαλέξεις το μπρόκολο να είναι φρέσκο, τρυφερό και τραγανό. Και να θυμάσαι ότι βάζοντας γιαούρτι πάνω από το μπρόκολο θα προσθέσεις στην σαλάτα σου εκείνη την κρεμώδη υφή που σου αρέσει χωρίς να έχει τα λιπαρά ενός συνηθισμένου dressing ή της μαγιονέζας που συνηθίζουμε.

Για 6 άτομα θα χρειασθείς:

Για τη σαλάτα:

  • 1 μπρόκολο (κανονικό μέγεθος) που θα ξεχωρίσεις τα μπουκετάκια σε μπουκίτσες
  • 3 μικρά ξερά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα σε καρεδάκι
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα), χονδροκομμένα και καβουρδισμένα (εγώ προτιμώ τα φιλέ).
    • Μία πολύ νόστιμη παραλλαγή είναι να βάλεις καβουρδισμένα κουκουνάρια αντί για αμύγδαλα

Για το dressing:

  • 200 ml. γιαούρτι (πλήρες ή στραγγιστό)
  • 1 – 1 ½ κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κ.γ. κοφτή ζάχαρη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Αφού καβουρδίσεις καλά τα αμύγδαλα ή το κουκουνάρι (χωρίς καμία λιπαρή ουσία και με συνεχές ανακάτεμα για να μην αρπάξουν) τα βάζεις σε απορροφητικό χαρτί να κρυώσουν.
  2. Πλένεις καλά το μπρόκολο και αφού κόψεις τα κοτσάνια ξεχωρίζεις τα μπουκετάκια σε μικρά κομματάκια και τα βάζεις σε ένα μπολ.  Ρίχνεις από πάνω το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
    • Μη πετάξεις τα κοτσάνια. Με αυτά μπορείς να κάνεις μια βραστή σαλάτα, να τα βάλεις σε μια τάρτα ή να τα μαγειρέψεις με κοτόπουλο ή μοσχάρι για ένα επόμενο γεύμα μαζί με μερικά μπουκετάκια ακόμα. Οι σχετικές συνταγές που έχουν ήδη μπει στο blog είναι, σου θυμίζω:  Stir Fry (εξωτικό) κοτόπουλο με μπρόκολο και Μοσχαράκι με μπρόκολο.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το γιαούρτι με το μηλόξυδο. Ξεκινάς με μια κ.σ. και αφού προσθέσεις την ζάχαρη και αλατοπιπερώσεις δοκιμάζεις και αν χρειάζεται βάζεις ακόμη μισή κ.σ. ή  παραπάνω αν προτιμάς.
  4. Αδειάζεις το μείγμα πάνω από το μπρόκολο, ανακατεύεις καλά και σερβίρεις.
Advertisements