Είναι κάποιες φορές που γουστάρεις να φας κάτι διαφορετικό και εύκολο. Σκέψου, λοιπόν, τη βραδιά που θα μαζευτείτε να παίξετε επιτραπέζια ή να δείτε μια ταινία ή τα αγόρια να παρακολουθήσουν αγώνα και δεν θέλεις πολλά πολλά.  Κάτι ελαφρύ για να τσιμπήσετε, μια παγωμένη μπύρα, άντε και ένα γλυκάκι για να περάσεις, μαζί με την παρέα σου ξεκούραστα, γευστικά και κυρίως ελαφρά.

Χρειάζεται λοιπόν να έχεις πάει στο supermarket (εγώ έχω πάντα παρακαταθήκη στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο όλα τα απαραίτητα υλικά που θα μου λύσουν τα χέρια σε ώρα ανάγκης) στο ράφι με τα ethnic προϊόντα και, να έχεις αγοράσει τα έτοιμα taco shells, εκείνα τα σκληρά που τα γεμίζεις με ότι θέλεις (η OLD EL PASO είναι μια μάρκα που θα βρεις παντού!). Μαζί θα έχεις αγοράσει και τα φασόλια, και το seasoning και ότι άλλο σου περιγράφω στην συνταγή εδώ παρακάτω.  Φυσικά, αν κάποιο από αυτά δεν το θέλεις ή θέλεις να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο μπορείς και να το κάνεις.  Άλλωστε, το έχουμε πει ότι η μαγειρική θέλει, κυρίως, όρεξη, έμπνευση και φαντασία.

Επίσης, χρειάζεται να έχεις τριμμένα τυριά, που να λιώνουν ωραία στο φούρνο (κασέρι, γραβιέρα, mozzarella, cheddar ή ότι άλλο σου αρέσει).  Εγώ, έχω πάντα, cheddar (εκείνο το πορτοκαλί) έτοιμο και τριμμένο και βάζω πάντα σε οτιδήποτε φουρνίζω και έχει τυρί μέσα είτε μόνο του ή συνδυαστικά με κάποιο άλλο.

Τα tacos, συνήθως, έχουν καυτερές πιπεριές, chilli, και για το λόγο αυτό τα υπόλοιπα υλικά είναι σχεδόν χωρίς καρυκεύματα ώστε να μαλακώνει η καυτερή γεύση (αυτός είναι και ο βασικό λόγος που κάτω κάτω τα γεμίζουν με πουρέ από φασόλια.

Με την παρακάτω συνταγή – που θα ετοιμάσεις σε μισή ώρα, αρκεί να έχεις ψημένο κοτόπουλο –θα χορτάσουν 5-6 άτομα, που θα φάνε από δύο tacos.

Υλικά:

  • ½ κιλό ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και κομμένο (από το κοτόπουλο που έβρασες για να κάνεις σούπα ή ζωμό, ή το περίσσευμα από τα ψητό κοτόπουλο που έφτιαξες μια προηγούμενη μέρα)
    • Εγώ, επειδή συχνά φτιάχνω ζωμό, κρατάω τα μπούτια που τα βάζω σε σαλάτες και το άσπρο, που είναι πιο στεγνό το ξεψαχνίζω, το βάζω σε μερίδες στην κατάψυξη και το χρησιμοποιώ όποτε χρειασθεί για πίτες, τάρτες, tacos, gratin και άλλα.
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 συσκευασία Old El Paso Hot & Spicy Taco Seasoning — ΜΕΙΓΜΑ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑΚΟΣ 25 GR — (αυτό αν σου αρέσουν τα καυτερά, διαφορετικά θα πρέπει να δημιουργήσεις ότι συνδυασμό θέλεις για να κάνεις το μείγμα σου γευστικό (από αλάτι και πιπέρι , μέχρι νοστιμιά, κόλιανδρο, κύμινο ή ότι άλλο έχεις παρακαταθήκη). Υπάρχει και hot ή mild μείγμα σάλτσας που μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις (αντί για το μείγμα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα (400) γρ. τοματάκια, κονκασέ, καλά στραγγισμένη
    • Το ζωμό τον κρατάς σε ένα δοχείο σκεπασμένο με λάδι και χρησιμοποιείς την επόμενη φορά που θα κάνεις μια κόκκινη σάλτσα
  • 100 γρ. περίπου ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά (κανονικά μπαίνει καυτερή αλλά αν δεν την προτιμάς βάλε την κανονική μπορείς μάλιστα να επιλέξεις πιπεριά τουρσί. Υπάρχουν σε διάφορες συσκευασίες και ίσως βρεις και την Μεξικάνικη κονσέρβα Old El Paso Chopped Green Chiles
  • 1 συσκευασία Οld El Paso Stand and Stuff Taco Shells (υπάρχει συσκευασία με 12 taco shells)
  • 300 – 400 γρ. φασόλια βρασμένα με λίγο αλάτι και λιωμένα σε πουρέ
    • Σε κάποια supermarkets ή καταστήματα με ethnic προϊόντα (π.χ. Marks & Spencers Food) τα βρίσκεις έτοιμα σε κονσέρβα Old El Paso Refried Beans
  • 480 γρ. τριμμένα τυριά
  • Γαρνίρισμα: ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, φρέσκο μαρούλι ή κόλιανδρο, sour cream, avocado cream με lime, guacamole, γιαούρτι ή οποιαδήποτε έτοιμη salsa που θα βρεις στην αγορά.

Διαδικασία:

  1. Ξεκινάς προθερμαίνοντας το φούρνο σου στους 200°C και βουτυρώνεις, ελαφρά ένα μακρόστενο περίπου 22X32 εκ.)
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι, αφού κάψει, ζεσταίνεις το λάδι και προσθέτεις το κρεμμύδι να τσιγαρισθεί για 2-3 λεπτά
  3. Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο με τα τοματίνια, το taco seasoning
    • αν δεν το χρησιμοποιήσεις βάλε αλατοπίπερο και ότι μυρωδικά σου αρέσουν. 
  4. Πρόσθεσε και τις πιπεριές και σοτάρισε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
    • Μπορείς αντί να βάλεις taco seasoning ή το δικό σου μείγμα να προσθέσεις μισή ή μια συσκευασία από την έτοιμη hot ή mild salsa και να ακολουθήσεις την παραπάνω διαδικασία μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά (προσοχή στην ποσότητα από καυτερές πιπεριές που θα βάλεις και φυσικά στο αλατοπίπερο).
  5. Στρώσε τα tacos όρθια, το ένα δίπλα στο άλλο μέσα το ταψί σου και βάλε από μια κουταλιά της σούπας φασόλια στο κάτω μέρος.  Μπορείς, φυσικά, να μη βάλεις καθόλου τα φασόλια αλλά, προσθέτουν πολύ στη γεύση και κάνουν το πιάτο πιο χορταστικό.
  6. Μοίρασε το μείγμα από το κοτόπουλο σε κάθε taco (σχεδόν μέχρι επάνω) και πασπάλισε με μπόλικο τυρί τριμμένο.
  7. Φουρνίζεις για 12-14 λεπτά, μέχρι να δεις ότι το τυρί έχει λιώσει εντελώς και σερβίρεις με ότι έχεις επιλέξει από ρίξεις από πάνω φρέσκο κρεμμυδάκι, μαρούλι ή κόλιανδρο

Πηγή:

Advertisements