Αν έχεις ακολουθήσει τη συμβουλή μου, φροντίζεις να έχεις έτοιμο ζωμό, πάντα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη που χρησιμοποιείς για νοστιμιά ή σαν βάση σε άλλες παρασκευές.

Αν σου αρέσει το κοτόπουλο αλλά δεν “υπεραγαπάς” το στήθος. Αν σου αρέσουν οι σαλάτες αλλά ψιλοβαρέθηκες τα συνηθισμένα. Αν προσέχεις τη διατροφή σου. Αν θέλεις να φτιάξεις κάτι για να φας, ελαφρά, το μεσημέρι ή το βράδυ, αλλά που θα σου περισσέψει για να φτιάξεις και ένα σάντουιτς για να πάρεις μαζί στο γραφείο την επόμενη μέρα.Αν περιμένεις μερικούς φίλους αλλά … δεν θέλετε πολλά πολλά, ένα πιάτο, λίγο φρέσκο ψωμάκι και ένα δροσερό κρασί ή μια παγωμένη μπύρα είναι υπεραρκετά για να περάσει ευχάριστα ένα βραδάκι με παρέα. Αν τα βλασταράκια σου δεν τρώνε σαλάτα και, τέλος, αν θέλεις να φτιάξεις κάτι γρήγορα και οικονομικά, εδώ σου έχω τη λύση.

Μια υπέροχη, ελαφριά σαλάτα με ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, ψιλοκομμένο λάχανο, σουσάμι και αμύγδαλα και αν σου αρέσουν ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.  Έτσι, πολύ γρήγορα θα φτιάξεις μια σαλάτα που μπορεί να είναι και κυρίως γεύμα αφού έχει και πρωτεΐνη και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την καθημερινή σου, σωστή, διατροφή.

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι, αφού ψιλοκόψεις το λάχανο να το βάλεις σε ένα μπολ με λίγο αλάτι, να το ανακατέψεις και να το αφήσεις να βγάλει τα υγρά του.  Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει πιο μαλακό αλλά και να μπορεί να απορροφήσει το dressing όπως πρέπει.

Στη συνέχεια θα βράσεις το κοτόπουλο.  Είτε όπως έχουμε ήδη γράψει για να φτιάξεις ζωμό (Φτιάχνουμε, ζωμό, για να έχουμε!),  ή για να το ετοιμάσεις για την συγκεκριμένη σαλάτα.  Μπορείς για πιο γρήγορα, απλά, να το βράσεις σε λίγο αλατισμένο νερό μέχρι να ψηθεί ή αν προτιμάς το βάζεις με λίγο αλάτι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το μαγειρεύεις κανονικά και το αφήνεις να κρυώσει πριν το ξεψαχνίσεις.

Αφού έχεις τα βασικά σου υλικά έτοιμα, δες τι άλλο χρειάζεσαι για να κάνεις τουλάχιστον 6 μερίδες.

  • 1+1 κ.γ. αλάτι
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1 με 1 ½ κιλό)
  • 1 μέτριο φρέσκο λάχανο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (μπορείς να τα αφαιρέσεις αν δεν σου αρέσουν)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
  • 100 ml. σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 60 ml. μπαλσάμικο ΛΕΥΚΟ (επειδή το λάχανο και το κοτόπουλο είναι άσπρα αν βάλεις σκούρο μπαλσάμικο θα σου χαλάσει την εμφάνιση!!!)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική (μπορείς και καστανή αν προτιμάς)
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα (αν βρεις φιλέ να τα προτιμήσεις)
  • 50 γρ. σουσάμι (μπορείς και μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο ή ανάμικτα

Διαδικασία:

  1. Ξεψαχνίσεις (σαν να κάνεις κλωστές) το κοτόπουλο (αφού κρυώσει καλά) και το βάζεις στην άκρη.
  2. Κόψε το λάχανο στα 4 και αφαίρεσε το σκληρό κομμάτι στη μέση.  Αφού το ψιλοκόψεις, βάλε το σε ένα μπολ, πασπάλισε  με 1 κ.σ. αλάτι, ανακάτεψε το καλά (βάλε γάντια μιας χρήσεως και ανακάτεψε με τα χέρια για να πάει το αλάτι παντού).  Μετά από 15 λεπτά βάλε το αλατισμένο λάχανο σε ένα σουρωτήρι και ξέπλυνε καλά με δροσερό νερό.  Άφησε το να στραγγίξει.
  3. Εν τω μεταξύ ετοίμασε το dressing ανακατεύοντας τα 2 διαφορετικά λάδια, το μπαλσάμικο, το χυμό λεμόνι, τη ζάχαρη και 1 κ.γ. αλάτι.
  4. Για τη συναρμολόγηση βάλε σε ένα μπολ όλα τα υλικά (λάχανο, κοτόπουλο, κρεμμυδάκια φρέσκα, αμύγδαλα και σουσάμι) πρόσθεσε το dressing, ανακάτεψε πολύ καλά να πάει παντού και η σαλάτα σου είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Θα τη συνοδέψεις με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι και μαζί ένα δροσερό ποτήρι κρασί ή μια παγωμένη μπύρα.

Όσο περισσέψει μπορείς, την επόμενη μέρα να το κάνεις σάντουιτς για  όλη την οικογένεια.

 

 

Πηγή και φωτογραφίες Alexandra Stafford:
Advertisements