Η σούπα παίζει να είναι και η «επιτομή» του comfort food.  Είναι αυτό που χρειάζεσαι όταν δε νοιώθεις και πολύ καλά, όταν έχεις ξενυχτήσει πολύ το προηγούμενο βράδυ, όταν έχεις χάσει κάποιο πολύ δικό σου άνθρωπο, όταν χώρισες, όταν κρύωσες, όταν το παιδάκι σου ήταν αρρωστούλι, όταν  ήθελες να νοιώσεις ότι γυρίζεις πίσω στο πατρικό και στην αγκαλιά της μαμάς ή της γιαγιάς. 

Εκτός του ότι είναι πανεύκολες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και γίνονται γρήγορα.  Θα τις φτιάξεις μια φορά και θα δεις ότι είναι τόσο εύκολες που μπορείς να τις φτιάχνεις τσάκα-τσάκα όταν έχεις γυρίσει πτώμα από τη δουλειά και δεν έχεις προλάβει να μαγειρέψεις. Μια ζεστή σουπίτσα, δυο φέτες φρυγανισμένο ψωμάκι με λίγο βούτυρο και σκόρδο ή βούτυρο και τυράκι και θα φας βασιλικά.

Οι σούπες, ειδικά τους φθινοπωρινούς και τους χειμωνιάτικους μήνες αποτελούν ένα τέλειο πρώτο πιάτο για οποιοδήποτε δείπνο θέλεις να προσφέρεις.

Σούπες με απλά, καθημερινά υλικά όπως είναι το κουνουπίδι, τα καρότα ή τα μανιτάρια που θα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα αρκεί να είσαι, πάντα, καλά οργανωμένη.  Κάποια βασικά υλικά (εκτός από την πρώτη ύλη) πρέπει να έχεις πάντα, σε πρώτη ζήτηση. Δεν σου μιλάω για τα αυτονόητα που είναι το λάδι, το αλατοπίπερο, το βούτυρο και το λεμόνι.  Μιλάμε για τα άλλα που, όσο νάναι, μια μικρή προετοιμασία (ή προμήθεια) την θέλουν.

Αυτά είναι: Έτοιμο, σπιτικό ζωμό (απαραίτητος), μυρωδικά — θυμάρι, δυόσμο, λεμονοθύμαρο, ρίγανη, δενδρολίβανο, άνηθο, μαϊντανό, κόλιανδρο, σχοινόπρασο — στη γλάστρα (μια πολύ μικρή επένδυση που θα κάνεις μια φορά και δεν θα το μετανιώσεις ποτέ (ή, κάθε φορά που θα αγοράζεις ματσάκια, θα βάζεις λίγο στην κατάψυξη — βέβαια, δεν είναι σαν τα φρέσκα αλλά για να μαγειρευτούν είναι μια χαρά), αποξηραμένα μανιτάρια porcini, κρέμα γάλακτος, croutons (σπιτικά που είναι καλύτερα — δες τη συνταγή εδώ, ή τα έτοιμα του εμπορίου), ginger φρέσκο (αφού αγοράσεις μια ρίζα και το καθαρίσεις καλά θα το τρίψεις, θα το χωρίσεις σε μερίδες που θα καταψύξεις μέσα στην θήκη από τα παγάκια για να έχεις πάντα) ή σε σκόνη αν δεν γίνεται διαφορετικά, πιπέρι σε κόκκους (εμένα μου αρέσει το μείγμα από διάφορα πιπέρια) πού τρίβεται με τον μύλο.

Πάμε να φτιάξουμε τρεις συγκλονιστικές σούπες:

1. Σούπα μανιτάρια

mushroom-soupΒρίσκεις τεράστια ποικιλία μανιταριών (κυρίως στις λαϊκές αγορές, όταν είναι η εποχή τους — φθινόπωρο, χειμώνα) αλλά και πολλά στα ράφια των supermarkets.  Αγοράζεις όσα και όποια θέλεις αλλά, όπως έχουμε πει, πάντα έχεις αποξηραμένα μανιτάρια porcini στο σπίτι που αφού μουσκέψεις μερικά σε νεράκι θα τα ανακατέψεις μαζί με τα φρέσκα μανιτάρια και θα ενισχύσεις, κατά πολύ τη γεύση τους.

Υλικά:

  • 500 γρ. μανιτάρια (μια ποικιλία ή περισσότερες) κομμένα σε λεπτές φέτες αφού τα καθαρίσεις (με ένα βουρτσάκι) και ξεχωρίσεις τα κοτσάνια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 κλαράκια θυμάρι
  • 1 κλαράκι δενδρολίβανο
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • 1 σφηνάκι Cognac
  • 900 ml. σπιτικό ζωμό κοτόπουλο
  • 60 ml. κρέμα γάλακτος
  • 10 κοτσάνια σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
    • αν δεν έχεις σχοινόπρασο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πράσινο κομμάτι από πολύ τρυφερά κρεμμυδάκια φρέσκα

Διαδικασία:

  • Αφού ξεχωρίσεις τα κοτσάνια από τα μανιτάρια τα κόβεις  και τα σιγοβράζεις μαζί με τον ζωμό , σε σκεπασμένη κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά, για μια, περίπου, ώρα.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνεις το λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, προσθέτεις  θυμάρι, δενδρολίβανο και αλατοπίπερο και μαγειρεύεις για 1-2 λεπτά, μέχρι τα μυρωδικά να μαραθούν και να βγάλουν τα αρώματα τους.
  • Ρίχνεις τα ψιλοκομμένα μανιτάρια (σε φέτες ή σε καρεδάκι) στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και μαγειρεύεις, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν όλα τους τα υγρά και τα απορροφήσουν ξανά. Ανακατεύεις συχνά για να μην κολλήσουν.
  • Αφού αφαιρέσεις το θυμάρι και το δενδρολίβανο δυναμώνεις τη φωτιά και ρίχνεις το Cognac. Αν είσαι σίγουρη ότι μπορείς, άναψε το cognac μέσα στο τηγάνι, για να εξατμισθεί πιο γρήγορα το αλκοόλ.  μαγειρεύεις, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί το cognac και τα μανιτάρια να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες.
  • Αφαιρείς τα κοτσάνια από τον ζωμό.
  • Αδειάζεις τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια και το cognac μέσα στην κατσαρόλα και ζεσταίνεις όλο το μείγμα ελαφρά.
  • Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος, πασπαλίζεις με σχοινόπρασο και σερβίρεις.

2. Σούπα Καρότο

roasted-carrot-soup

Με επτά (υλικά, χωρίς το αλατοπίπερο) και πέντε απλά βήματα μπορείς να ετοιμάσεις αυτή τη σούπα που θα σερβίρεις άνετα σαν πρώτο πιάτο σε οποιοδήποτε τραπέζι αλλά και που θα απολαύσεις με τους δικούς σου, οποιοδήποτε, χειμωνιάτικο βράδυ.

Υλικά:

  • 6 με 8 μεγάλα, τρυφερά, καρότα
  • 60 ml. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1000-1500 ml. ζωμό λαχανικών (καλύτερα σπιτικό)
  • 1 κομμάτι φρέσκο ginger (περίπου 2,5 εκ. καθαρισμένο)
    • Το ginger θα πρέπει να το αφαιρέσεις από την κατσαρόλα κάποια στιγμή οπότε, αν έχεις κατεψυγμένο ginger βάλτο σε ένα τουλπανάκι (ή ένα κομμάτι τούλι — να κρατάς τις μπομπονιέρες που σου δίνουν, το τούλι είναι πάντα χρήσιμο*, ή σε ένα σακουλάκι από αυτά που βάζουν τα κοσμήματα) μαζί με το θυμάρι για να μπορέσεις να το αφαιρέσεις. 
    • Αν βάλεις σκόνη υπολόγισε 1 κοφτή κ.γ. που θα ανακατέψεις.
  • 1 κοτσανάκι θυμάρι ή λεμονοθύμαρο (και λίγο για διακόσμηση)
  • 1 μέτριο, γλυκό (άσπρο) κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • Φρέσκο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Καθαρίζεις, πλένεις και κόβεις τα καρότα σε λεπτές ροδέλες (περίπου 1 – 1,5 εκ.).  Τα στρώνεις σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζεις με 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο, αλατίζεις και βάζεις στο grill μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.  Θα πρέπει να τα ανακατεύεις κάθε πέντε, περίπου λεπτά, για να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές.  Η διαδικασία θα σου πάρει 15 – 20 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ βάλε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και αφού βράσει προσθεσε το ginger και το θυμάρι και άσε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
  3. Βάλε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι που θα έχει κάψει και σοτάρισε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ροδίσουν.  Πρόσθεσε το σκόρδο και μετά από 2-3 ανακατέματα πρόσθεσε τα καρότα και μαγείρεψε για 3-4 λεπτά.
  4. Αφού αφαιρέσεις το θυμάρι και το ginger προσθέτεις το μείγμα τα έτοιμα καρότα στο ζωμό, δυνάμωσε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμήλωσε τόσο όσο να σιγοβράζει η σούπα για 5-10 λεπτά, όσο να μαλακώσουν τα καρότα για  να τα πολτοποιήσεις.
  5. Πολτοποιείς το περιεχόμενο της κατσαρόλας σου είτε στο blender ή με το ραβδο-blender μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.  Αν σου φαίνεται πολύ πηχτή πρόσθεσε λίγο νερό και ξαναζέστανε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά.
  6. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι, δοκίμασε και σερβίρεις πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο θυμάρι.

3.Σούπα κουνουπίδι

roasted-cauliflower-soup

Μπορεί η σούπα αυτή να σου φανεί αδιάφορη έτσι όπως την ακούς.  Άμα τη φτιάξεις όμως έτσι όπως την έφτιαξε πρώτος o chef Paul Bertolli, που είναι, αυθεντία στην μεταμόρφωση κάθε απλού υλικού που μπαίνει στην κουζίνα του θα αλλάξεις γνώμη.

Υλικά:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 πολύ φρέσκο και τρυφερό κουνουπίδι (γύρο στα 500-700 γρ.) με χωρισμένα τα μπουκετάκια
  • Αλάτι
  • 1.300 ml. νερό
  • Extra παρθένο ελαιόλαδο για τη τελευταία πινελιά
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Αφού κάψεις καλά μια κατσαρόλαμε χοντρό πάτο, προσθέτεις  το λάδι με το κρεμμύδι που σιγοψήνεις, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γιαλίσει,  χωρίς να ροδίσει.  Περίπου 10-15 λεπτά
    • Είναι πολύ σημαντικό να μη σου καεί το κρεμμύδι γιατί θα χαλάσεις την εμφάνιση της σούπας που θα πρέπει να είναι άσπρη. 
  2. Βάλε το κουνουπίδι, πρόσθεσε αλάτι και 1/2 κούπα από το νερό που έχεις μετρήσει.  Δυνάμωσε, λίγο τη φωτιά, και μαγείρεψε το κουνουπίδι για 15-18 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Πρόσθεσε το υπόλοιπο νερό, δυνάμωσε λίγο τη φωτιά, όσο να σιγοβράζει και μαγείρεψε, χωρίς να σκεπάσεις την κατσαρόλα, για ακόμα 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ δοκιμάζεις να να βεβαιωθείς ότι έχει όσο αλάτι χρειάζεται.
  3. Αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αδειάζεις λίγο-λίγο από το μείγμα με αρκετό υγρό, στο blender και πολτοποιείς όλη την ποσότητα μέχρι να γίνει μια πολύ λεία κρέμα.
  4. Αδειάζεις το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνεις να σταθεί για 20 λεπτά.  Η σούπα, σε αυτό το διάστημα θα πήξει ελαφρά.
  5. Αραιώνεις τη σούπα με 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και ξαναζεσταίνεις (να πάρει 1 βράση).
  6. Σερβίρεις πασπαλίζοντας με μερικές σταγόνες extra παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  • Σημείωση 1: Οι ποσότητες φτάνουν για 4-6 μερίδες
  • Σημείωση 2: Τις ιδέες και τις φωτογραφίες έχω πάρει από το www.food52.com που συμβουλεύομαι συχνά και δοκιμάζω πριν κάνω οποιαδήποτε ανάρτηση.

lemon* Το τούλι από τις μπομπονιέρες ή τα σακουλάκια από οργάντζα που βάζουμε μέσα κοσμήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στη μαγειρική διότι μπορείς να τυλίξεις ή να βάλεις μέσα στο σακουλάκι (που θα πλύνεις και θα ξαναχρησιμοποιήσεις) όλα εκείνα τα υλικά που θέλεις να αποσύρεις από την κατσαρόλα (κρεμμύδι, μυρωδικά, ginger, σκόρδο, λεμόνι ή ότι άλλο). Επίσης είναι βολικά και πολύ ωραία σαν παρουσίαση αν τυλίξεις ή βάλεις μέσα στο σακουλάκι μισό λεμόνι που θα χρειασθείς δίπλα στο ψάρι ή το κρέας ή τη φάβα. Έτσι, στίβοντας το λεμόνι πάνω από το φαγητό δεν λερώνονται τα χέρια και δεν πέφτουν κουκούτσια μέσα στο πιάτο. 

Advertisements