Διαφορετική και ιδιαίτερα πρωτότυπη σαλάτα που άμα τη φτιάξεις θα εντυπωσιαστείς.  Τα παντζάρια, με εκείνη την ιδιαίτερη γλύκα, ταιριάζουν απόλυτα με την ξινή γεύση του πορτοκαλιού ενώ την ισορροπία φέρνουν στο πιάτο οι αλμυρές ελιές.

Όπως έχουμε συμφωνήσει η μαγειρική θέλει τόλμη και φαντασία.  Φτιάξε αυτή τη σαλάτα και πρόσφερε την μαζί με ένα ψητό (κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι)  ή με συγκλονιστικά plateau με τυριά (κυρίως ροκφόρ, μπλου ή κατσικίσιο) ή αλλαντικά και διάφορα, διαφορετικά ψωμιά και, απαραιτήτως, σκορδόψωμο και θα με θυμηθείς.  Όλοι όσοι δοκιμάσουν θα σου ζητάνε κι άλλο!

Για τα παντζάρια μπορείς (1) να αγοράσεις τα έτοιμα που βρίσκεις σε συσκευασίες των 400-500 γρ. σε αεροστεγή συσκευασία σε όλα τα supermarkets (2) να αγοράσεις φρέσκα από τη λαϊκή και, αφού τα πλύνεις, να τα βράσεις σε αλατισμένο νεράκι και, μετά, να κρατήσεις τα φύλλα (για την ίδια ή άλλη σαλάτα), να τα ξεφλουδίσεις και να τα αφήσεις να κρυώσουν και (3) αφού τα πλύνεις και, κόψεις το κοτσάνι και τη ρίζα, να τα βάλεις σε ένα ταψάκι στο φούρνο — στους 190°C μέχρι να μαλακώσουν, με αυτόν τον τρόπο τα παντζάρια γίνονται πιο γλυκά. 

Λίγος ψιλοκομμένος κόλιανδρος, μαϊντανός ή σχοινόπρασο θα προσθέσουν γεύση, χρώμα και άρωμα!

Η αναλογία είναι παντζάρια-πορτοκάλια 1:1, και, μπορείς να τα κόψεις σε ομοιόμορφες φέτες ή να τα κόψεις σε κομματάκια ώστε να μη χρειάζεται να βάλεις μαχαίρι στο τραπέζι.

Για 2 μεγάλες μερίδες θα χρειασθείς

  • 2 με 5 παντζάρια, ανάλογα με το μέγεθος
  • 1 -2 κρεμμυδάκια φρέσκα ή 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ξύδι (ταιριάζει πολύ το λευκό μπαλσάμικο)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
  • 2 με 3 πορτοκάλια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 10 ελιές  (Άμφισσας ή Καλαμών) κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι (στην αγορά κυκλοφορούν βάζα με ελιές κομμένες σε φέτες, αν πάρεις θα βάλεις 1-2 κ.σ. χωρίς το ζουμί).

Διαδικασία:

Κόβεις τα παντζάρια (έτοιμα, βρασμένα ή ψημένα στο φούρνο) σε λεπτές φέτες ή κομματάκια, τα βάζεις στην σαλατιέρα σου και πασπαλίζεις με αλάτι.

Ψιλοκόβεις τα κρεμμυδάκια (ή το κρεμμύδι) και σκεπάζεις με το ξύδι σε ένα μικρό μπολ.  Βάζεις μία πρέζα αλάτι και αφήνεις στο πλάι.

Κόβεις το επάνω και το κάτω κομμάτι από τη φλούδα του πορτοκαλιού με ένα κοφτερό μαχαίρι και καθαρίζεις την σάρκα γύρω γύρω.  Μπορείς να κόψεις το πορτοκάλι σε φέτες ή να ξεχωρίσεις τη σάρκα (δες το παρακάτω video για να κάνεις «supreme citrus fruits«) από την μεμβράνη που υπάρχει ανάμεσα σε κάθε φέτα.

Άδειασε το μισό μείγμα κρεμμύδι-μπαλσάμικο και τα μισά πορτοκάλια πάνω από τα παντζάρια και ράντισε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Στρώσε τα πορτοκάλια από πάνω και ρίξε το υπόλοιπο μείγμα κρεμμύδι-μπαλσάμικο με 1 ακόμη κ.σ. ελαιόλαδο.

Ρίξε τις ελιές από πάνω.

Άφησε τη σαλάτα να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και σέρβιρε βάζοντας την κουτάλα μέχρι κάτω και βγάζοντας προσεκτικά* μια μερίδα.

*Ο λόγος που το λέω αυτό είναι διότι αν ανακατέψεις την σαλάτα θα γίνουν όλα κατακόκκινα, ενώ, με αυτόν τον τρόπο η σαλάτα σου δεν θα έχει μόνο τέλεια γεύση αλλά και υπέροχο χρώμα.

Τη συνταγή αντέγραψα και δοκίμασα –μαζί με λίγο κατσικίσιο τυρί και φρυγανισμένο ψωμάκι — από το Food52 και την Alexandra Stafford στην οποία ανήκει και η φωτογραφία.

 

 

Advertisements