…. ή πώς να ετοιμαστείς έγκαιρα και κυρίως σωστά!

Σε έναν ιδανικό κόσμο την ημέρα του πάρτι έχεις τα πάντα έτοιμα από νωρίς, έχεις πάει και στο γυμναστήριο και στο κομμωτήριο έχεις γίνει μια κούκλα και ντυμένη σερβίρεις ένα ποτήρι κρασί, βάζεις μουσική και περιμένεις τους καλεσμένους σου, ενώ, το φαγητό σιγοψήνεται στο φούρνο.

Σίγουρα πάντως δεν θα στέκεσαι στο υπνοδωμάτιο με τα μαλλιά βρεγμένα και ανοιχτή τη ντουλάπα ψάχνοντας τι θα φορέσεις την ώρα που χτυπάει το πρώτο κουδούνι!

Δεν είναι καθόλου παραμύθι.  Τον ιδανικό κόσμο τον φτιάχνουμε με τα χεράκια μας και με καλή οργάνωση μπορείς να κάνεις ακριβώς αυτό.  Να έχεις τα πάντα έτοιμα από το μεσημέρι της μέρας που θα κάνεις πάρτι ή το τραπέζωμα και θα πας στο κομμωτήριο, στο γυμναστήριο, για massage ή για τρέξιμο ή όπου αλλού θέλεις και την ώρα που θα έρθουν οι καλεσμένοι σου θα είσαι πανέτοιμη, χαλαρή και ξεκούραστη έτοιμη να απολαύσεις τη βραδιά μαζί με τους καλεσμένους σου.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, για μια νοικοκυρά, από το να φτάσει η ώρα της γιορτής και να είναι τόσο ξεθεωμένη που να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της, πτώμα στην κούραση να τρέχει πέρα δώθε για να περιποιηθεί τους καλεσμένους της.

Τι cooking partner θα ήμουνα αν δεν μπορούσα να σε βοηθήσω ε;  Εδώ είμαι εγώ για να σου δώσω ιδέες για το πώς να οργανωθείς έγκαιρα και σωστά, πώς να ετοιμάσεις ένα υπέροχο δείπνο ή μια καταπληκτική συγκέντρωση αλλά, να είσαι σε θέση, να διασκεδάσεις και εσύ, διαφορετικά, τι τα θέλεις τα τραπεζώματα;

Η σωστή οργάνωση είναι το μυστικό ενός πετυχημένου πάρτι, μιας φιλικής συγκέντρωσης ή ενός τραπεζώματος (Κυριακάτικο, Οικογενειακό, Επίσημο ή με φάβα — γιατί την κάνεις καλά και σου τη ζήτησαν οι φιλενάδες σου πριν μαζευτείτε να παίξετε μια μπιριμπίτσα — θέλει ακριβώς την ίδια φροντίδα και περιποίηση.

Ένα σωστά στρωμένο τραπέζι, ο σωστός συνδυασμός των φαγητών, δροσερό κρασί και, όλα τα συμπαραμαρτούντα, δεν θέλουν καθόλου κόπο. Θέλουν μόνο το σωστό τρόπο!

Για να πετύχεις λοιπόν ξεκινάς από την έγκαιρη προετοιμασία.  Άμα το κάνεις αυτό τότε θα δεις ότι τη μέρα της γιορτής θα είσαι πολύ χαρούμενη και κατ’επέκταση πολύ χαρούμενοι θα είναι και οι καλεσμένοι σου. Είτε κάνεις τραπέζι καθιστό ή πάρτι με τριάντα άτομα οι κανόνες (με μικρές παραλλαγές) είναι οι ίδιοι.

Η λίστα των καλεσμένων

Η λίστα σου πρέπει να είναι, πάντα, ιδιαίτερα φροντισμένη, και, να υπάρχει ισορροπία. Εξηγώ.

Να μην υπερτερούν οι άνδρες ή οι γυναίκες. Να μην είναι όλοι ζευγάρια και να έχεις καλεσμένο έναν ή μια που είναι μόνος και ασυντρόφευτος.  Αν οι περισσότεροι έχουν παιδιά, θα μιλάνε πολύ γι’αυτά με αποτέλεσμα οι “άτεκνοι” να νοιώθουν παραμελημένοι (!)   Μην προσκαλείς ανθρώπους με άκρως αντίθετες πολιτικές απόψεις (η άποψη μου βέβαια είναι οι πολιτικές συζητήσεις και τα αθλητικά θέματα να απαγορεύονται αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό) ή ανθρώπους που υποστηρίζουν εκ διαμέτρου αντίθετες ομάδες , κυρίως, αν το δείπνο να γίνεται την επόμενη ενός ποδοσφαιρικού derby.  Έχεις σίγουρα χάσει, από χέρι, γιατί κάποιοι θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση στο ένα ή στο άλλο θέμα και πολλοί θα νοιώσουν αμήχανα, θα μείνουν απέξω και, σίγουρα, δεν θα βλέπουν την ώρα να φύγουν.

Επίσης, εκτός και αν έχεις ένα τεράστιο σπίτι και υπηρετικό προσωπικό για να σου συμπαρασταθεί (μιλάω για καθιστό δείπνο) προσπάθησε να μην προσκαλέσεις, σε καθιστό τραπέζι, περισσότερα από οκτώ, το πολύ, 10 άτομα. Όχι ότι δεν γίνεται, γίνεται αρκεί (1) να έχεις χώρο για περισσότερα, του ενός, τραπέζια, και, (2) να έχεις τα φαγητά στρωμένα σε buffet, ώστε, να σερβιριστούν οι καλεσμένοι σου μόνοι τους.  Αν σκέφτεσαι να σερβίρεις πρώτο, δεύτερο πιάτο, σαλάτα κτλ. και, δεν έχεις βοήθεια, να θυμάσαι ότι, όταν σερβίρεις τον τελευταίο, ο πρώτος, ή θα έχει βαρεθεί να περιμένει, και, θα τρώει μόνος του ή, αν περιμένει, θα φάει ένα κρύο πιάτο που σημαίνει ότι έχασες το 50% της επιτυχίας!

Τέλος, φρόντισε να κάνεις έγκαιρα τις προσκλήσεις (ιδανικά 10 μέρες αλλά και 1 εβδομάδα αρκεί) ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα παραβρεθούν όλοι.  Μην παραλείψεις να δώσεις διεύθυνση (οδό, αριθμό και όροφο), την ώρα και φυσικά (α) πως θα ντυθούν — αν είναι επίσημο ή μασκέ – και, φυσικά, αν το πάρτι γίνεται με κάποια ευκαιρία (γενέθλια, επέτειος, προαγωγή κτλ.).  Οι καλεσμένοι σου θέλουν να ξέρουν γιατί αν όλοι έρθουν με κάτι και κάποιος έρθει με άδεια χέρια θα νιώσει πολύ άσχημα.

Μπορείς βέβαια να παρακαλέσεις, αν και είναι γενέθλια, να μην φέρουν κάτι (εσύ το αποφασίζεις αυτό αν και εγώ δεν το κάνω ποτέ αυτό). Επίσης, αν κάποιος προσφέρει τα κρασιά ή το γλυκό να δεχθείς με μεγάλη χαρά!

Την εβδομάδα πριν:

Προετοίμασε το menu και αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις μια καινούργια συνταγή μην το παίξεις ηρωίδα. Δοκίμασε τη, έστω και σε μικρότερη ποσότητα, ώστε να δεις αν σου βγαίνει καλή, αν έχεις δυσκολίες στην Παρασκευή γιατί διαφορετικά, κινδυνεύεις να μην έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φρόντισε, ο συνδυασμός των φαγητών, να είναι απόλυτα ταιριαστός.  Δεν έχει νόημα να φτιάξεις ένα δείπνο με π.χ. γαλοπούλα, γέμιση, ωραίες σαλάτες, πατάτες στο φούρνο και μαζί να έχεις και ένα πιάτο φασολάδα ή φάβα ή φακές (όσο και να θέλεις δεν ταιριάζουν).

Επίσης, καλό είναι να προσφέρεις κάτι που κάνεις καλά και, που αρέσει στους φίλους σου, αλλά, μην κάνεις το ίδιο κάθε φορά που έχεις τους ίδιους καλεσμένους.  Όσο καλά και αν κάνεις το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες είναι ιδιαίτερα βαρετό, οι φίλοι σου να ξέρουν ότι, κάθε φορά, θα τους σερβίρεις το ίδιο πράγμα.

Να έχεις ισορροπία στα πιάτα σου.  Δηλαδή, σε καθιστό τραπέζι, αν το δεύτερο πιάτο είναι λίγο πιο βαρύ (ας πούμε σολομός στο φούρνο σκεπαστός με μαγιονέζα και πατάτες βουτυράτες) φρόντισε το πρώτο να είναι ανάλαφρο (π.χ. σούπα κολοκύθια με λίγα croutons). Αντίστοιχα σε buffet για το μεγάλο τραπέζωμα ή το πάρτι φρόντισε να έχεις μια καλή ποικιλία. Να έχεις ένα κρέας και ένα ψάρι, να έχεις ένα ζυμαρικό ή ρύζι, 2 σαλάτες διαφορετικές και ποικιλία από ψωμιά και τυριά. Να έχεις, τουλάχιστον 1-2 πιάτα, που θα καλύψουν τους χορτοφάγους φίλους σου (αυτό σημαίνει ότι τη ζύμη της τάρτας σπανάκι, θα την κάνεις με λάδι και όχι με βούτυρο φρέσκο!)

Τέλος, μην το παρακάνεις στις ποσότητες, προς τα πάνω ή προς τα κάτω.  Αν έχεις 8 καλεσμένους μην κάνεις 8 μπιφτέκια ούτε και 16.  Το ίδιο και για τα φαγητά που θα φτιάξεις για οποιοδήποτε buffet. Na υπολογίζεις τις ποσότητες στο μισό και λίγο ακόμη. Αν δηλαδή θα έχεις 30 άτομα θα υπολογίσεις 45 μπουκιές.  Ναι ναι, μπουκιές.  Κάνε εικόνα αυτό που σου περιγράφω.  Πάω στο buffet και βάζω λίγο απ’ όλα, γεμίζω το πιάτο μου και, σίγουρα, τα μισά, θα τα αφήσω στο πιάτο.  Έτσι, γίνεται πάντα.  Το μάτι είναι υπερβολικά μεγαλύτερο από την κοιλιά μας και έχουμε την τάση να παραγεμίζουμε τα πιάτα μας με αποτέλεσμα, στο τέλος της βραδιάς, να βρεθείς με πιάτα γεμάτα με αποφάγια. Κρίμα δεν είναι;

Σημείωση:  Τα αποφάγια δεν τα πετάμε μαζί με όλα τα σκουπίδια. Τα βάζουμε σε ένα ξεχωριστό σακουλάκι και τα κατεβάζουμε για τα αδεσποτούλια της γειτονιάς, ναι;

 Ετοίμασε, ότι μπορείς, από τις προηγούμενες μέρες:  Ας πούμε, τo ψωμί, οι πίτες, κάποια κρεατικά, ακόμα και το ψάρι,  μπορούν να μαγειρευτούν ή να μισοετοιμαστούν και να μπουν στην κατάψυξη μέχρι την ημέρα της γιορτής.

Τσέκαρε τις συνταγές σου μια μια και έλεγξε ότι έχεις όλα τα απαιτούμενα υλικά.  Ετοίμασε τη λίστα με τις ελλείψες και πήγαινε, έγκαιρα, να κάνεις τα ψώνια σου.  Αν έχεις λαϊκή, κοντά στη μέρα της γιορτής, μην παραλείψεις να πας εκεί.  Θα βρεις φρεσκότατα λαχανικά, σαλατικά, κηπευτικά και μυρωδικά και φυσικά, λουλούδια για να στολίσεις.

shopping-list

Αν έχεις φαγητά που δεν γίνονται παρά την τελευταία στιγμή μπορείς να κάνεις την προετοιμασία (έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το mise en place). Αν π.χ. φτιάξεις ένα risotto, βάλε σε ένα δίσκο, μετρημένα όλα τα υλικά που σου χρειάζονται για την συνταγή ώστε την ώρα που θα αρχίσεις την ετοιμασία να είναι όλα κάτω από το χέρι σου.

Την προηγούμενη μέρα:

Προετοίμασε όλα σου τα υλικά.  MiseenPlace : απαραίτητη.  Θυμίζω, τα υλικά κάθε συνταγής συγκεντρωμένα μαζί σε ένα σημείο.

mise-en-place

Θα ξεκινήσεις πλένοντας, κόβοντας και προετοιμάζοντας ότι θα σου χρειασθεί για το μαγείρεμα. Μπορείς να σοτάρεις τα πάντα, μια μέρα πριν, μπορείς να ετοιμάσεις τις πίτες και να τις έχεις έτοιμες για ψήσιμο στο φούρνο την τελευταία στιγμή.  Μπορείς, επίσης, να ψήσεις τη βάση της τάρτας, να ετοιμάσεις τη σούπα, να ψιλοκόψεις τη σαλάτα και να φτιάξεις όλες τις σάλτσες και τα dressings. Πατάτες και κρέας μπορούν να μισοψηθούν από την προηγούμενη και να ολοκληρώσεις το μαγείρεμα την  επόμενη μέρα.

Σημείωση: Aν ο καιρός είναι κρύος, το μπαλκόνι είναι ιδανικό για να διατηρήσεις τα πάντα (σκεπασμένα καλά με πλαστικές μεμβράνες ή καπάκια) μέχρι την ώρα που θα τα χρειασθείς.  Αδειάζεις το ψυγείο από τα πράγματα που δεν θα σου είναι απαραίτητα για το επόμενο 24ωρο και τα βάζεις σε ένα σκιερό σημείο στο μπαλκόνι (αν δεν είναι ντάλα καλοκαίρι) ή σε ένα δροσερό ντουλάπι (δεν θα πάθουν τίποτα για μερικές ώρες) και ο χώρος του ψυγείου σου είναι απαραίτητος.

Αν φτιάξεις γλυκό, ετοίμασε το από την προηγούμενη και άφησε για την τελευταία στιγμή το στόλισμα ή την συναρμολόγηση.

dessert

Επίσης, αν έχεις πολλά φαγητά που μπαίνουν στο φούρνο θα πρέπει να προγραμματίσεις το ψήσιμο. Αυτό που θέλει περισσότερη ώρα θα μπει πρώτο.  Βεβαιώσου ότι, αν πολλά χρειάζονται φούρνο, θα τα μαγειρέψεις έτσι ώστε να είναι έτοιμα όλα την τελευταία στιγμή.  Ας πούμε οι πίτες και οι τάρτες μπορούν να ετοιμαστούν 2-3 ώρες πριν, τρώγονται θαυμάσια σε θερμοκρασία δωματίου. Ενώ, οι ψητές πατάτες και τα gratin θέλουν να ψήνονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Φρόντισε να έχεις αρκετά παγάκια (θα σου χρειασθούν) και φυσικά, κρασιά και μπύρες στο ψυγείο να παγώνουν.

wine-serving

Ιδέα: Αν πρόκειται για πάρτι οπότε μπύρες, κρασιά, αναψυκτικά θα είναι πολλά και πρέπει να είναι παγωμένα αγόρασε παγάκια (αυτά που πουλάνε με τις σακούλες στα supermarket και τα βενζινάδικα (το πρωί της γιορτής) άδειασε τα σε λεκάνες – μεγάλες – ή στην μπανιέρα – στρώσε πετσέτες από κάτω για να μη σου γδαρθεί (!!!), βάλε και αρκετό νερό και βύθισε τα.  Θα παγώσουν τέλεια.

Καθάρισε το σπίτι (τα πάντα) ξεσκόνισμα, σκούπα ηλεκτρική και σφουγγάρισμα, το τρίψιμο του μπάνιου και της κουζίνας θα πρέπει να γίνουν από την προηγούμενη ή τις προηγούμενες μέρες.  Τη μέρα της γιορτής δεν θα έχεις καιρό, παρά μόνο, για ένα ελάχιστο ξεσκόνισμα (άντε και σφουγγάρισμα την κουζίνα αφού έχεις μαγειρέψει τα πάντα).

Στρώσε το τραπέζι (πιάτα, μαχαιροπήρουνα, αλατοπιπεριέρες, χαρτοπετσέτες… ακόμα και την κανάτα για το νερό και τα κηροπήγια να έχεις έτοιμα πάνω στο τραπέζι.  Αν κάνεις buffet, και πάλι θα στρώσεις το τραπέζι και θα βάλεις, στο σημείο που έχεις επιλέξει πιάτα, μαχαιροπήρουνα, χαρτοπετσέτες και ποτήρια. table-setup

Θα βγάλεις από τα ντουλάπια τις απαραίτητες πιατέλες και σκεύη σερβιρίσματος, τα μπολ, τις ψωμιέρες και θα τα έχεις έτοιμα.

Αν έχεις σκοπό να προσφέρεις κάτι, πριν καθίσουν οι καλεσμένοι σου, στο τραπέζι (π.χ. ξηρούς καρπούς, chips, dips κτλ. φρόντισε να είναι έτοιμα και συγκεντρωμένα όλα μαζί για να τα βάλεις στο τραπεζάκι του σαλονιού λίγη ώρα πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σου.

starters

Ολοκληρώνεις την διακόσμηση. Βάζεις τα λουλούδια στα βάζα, τοποθετείς τα κεριά στα σημεία που θέλεις και έχεις, σε πρώτη ζήτηση, τα σπίρτα ή τον αναπτήρα για να τα ανάψεις 5 λεπτά πριν την ώρα της πρόσκλησης.  Φρόντισε να έχεις επιλέξει τη μουσική που θα ακούσετε και να ξέρεις που θα βάλουν οι καλεσμένοι σου τα παλτά τους (αν είναι χειμώνας).

flowers

Αν έχεις γκαρνταρόμπα φρόντισε να έχεις μέσα αρκετές κρεμάστρες ή αν θα τα βάζουν, ας πούμε στο υπνοδωμάτιο, φρόντισε να είναι, τακτοποιημένο με ένα διακριτικό φως αναμμένο.

Και φτάνουμε στη μέρα της γιορτής:

Ιδανικά, θα πρέπει, να τα έχεις ΟΛΑ έτοιμα, το αργότερο μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Το μόνο που θα πρέπει να έχεις να κάνεις το βράδυ είναι να σερβίρεις στις πιατέλες.

Έτσι, θα έχεις χρόνο να τσιμπήσεις κάτι (απαραίτητο). Να ξαπλώσεις λίγο (ας μην κοιμηθείς) για να ισιώσεις τη μέση σου και να αφιερώσεις όσο χρόνο σου χρειάζεται για να ετοιμαστείς με την ησυχία σου.

Φρόντισε να έχεις τσεκάρει και δοκιμάσει τι θα φορέσεις, βάλε τα όλα πάνω στο κρεβάτι — από το σκουλαρίκι μέχρι το παπούτσι –, ώστε, να είσαι πανέτοιμη, τουλάχιστον, 10 λεπτά πριν την ώρα της πρόσκλησης.

Έχω ακούσει περίπτωση που καλεσμένοι έφτασαν 10 λεπτά πριν την πρόσκληση και η οικοδέσποινα, άνοιξε μεν την πόρτα, αλλά είπε στους καλεσμένους της να ξαναέρθουν μετά από 10 λεπτά.  Επίσης, ξέρω πολλούς που είναι ακριβέστατοι στην ώρα τους. Αν η πρόσκληση είναι στις 8, χτυπούν το κουδούνι στις 8 ακριβώς.  Δεν θέλεις εκείνη την ώρα να βγάζεις τα ρολά από τα μαλλιά σου ή να μην έχεις προλάβει να ανάψεις τα κεριά.

Νωρίς, το απόγευμα, αρωμάτισε λίγο το σπίτι και το μπάνιο.  Υπάρχουν διάφορα αρωματικά στο εμπόριο, έλαια που βάζεις πάνω σε ξύλινα φρούτα ή αρωματικά κεριά (προσοχή μην είναι βαριά και πολύ μυρωδάτα. Χρειάζεσαι κάτι πολύ διακριτικό για να αρωματίσει ευχάριστα το σπίτι και για να μην μυρίζει “φαγητίλα” όπως είναι φυσικό μετά από τόσα μαγειρέματα.  Αν δεν έχεις βάλε σε ένα πιάτο 2-3 φλούδες από πορτοκάλι ή μανταρίνι και άναψε με ένα σπίρτο. Το σπίτι θα αποκτήσει ένα δροσερό και φρέσκο άρωμα.

flowers-and-candles

Ανάλογα με την ώρα που θέλεις να σερβίρεις θα υπολογίσεις να ανάψεις εστίες και φούρνους για όσο χρόνο χρειάζεται.

Αγαπημένοι μου followers (άνδρες και γυναίκες!!!) αν ακολουθήσετε τα παραπάνω, δεν είναι μόνο η επιτυχία του πάρτι είναι εξασφαλισμένη, αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι και εσείς, θα περάσετε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ και, κυρίως, θα είστε ΜΑΖΙ με τους καλεσμένους σας και όχι ασθμαίνοντας πάνω από τις κατσαρόλες και τους φούρνους!!! 

 

 

Advertisements