Ένα ακόμη, retro, γλυκό που έχει συνοδέψει τα παιδικά μας χρόνια.  Ένα γλυκό που η μαμά μου το έφτιαχνε στο χρόνο DT και που εγώ για πολλά χρόνια δεν τολμούσα να το φτιάξω γιατί πίστευα ότι είναι πολύ δύσκολο. 

Μύθος, πανεύκολο, πεντανόστιμο γλυκάκι που σε βγάζει από την μιζέρια της υπογλυκαιμίας, αρκεί, να έχεις γάλα, αβγά και ζάχαρη στο σπίτι. Ε να μην πω για τη βανίλια, αν δεν έχεις, τρέξε στο supermarket και αγόρασε εκείνα τα μαγικά μπουκαλάκια που έχουν υγρή βανίλια και αν βρεις, μη διστάσεις, πάρε μερικά vanilla pods (φρέσκια βανίλια που μοιάζει με φασολάκι).

Την είχα ξεχάσει αυτή την κρέμα που πάντα μου άρεσε τόσο πολύ.  Πριν λίγο καιρό, σε ένα “οικογενειακό” γεύμα στο σπίτι αδελφικών φίλων.. του Τώνη και της Νάγιας, την ξαναθυμήθηκα. Εκπληκτική κρέμα καραμελέ δια χειρός της κας Κυριαζοπούλου (της μαμάς της Νάγιας).  Μάλιστα, είχαμε και θέμα γιατί ο αδελφός της Νάγιας, ο Πέτρος, ήθελε να σερβιριστούμε όλοι για να απολαύσει όσο περισσότερη καραμέλα (ζουμάκι) περίσσεψε στην πιατέλα λέγοντας, μάλιστα, στην μαμά του: “κάθε φορά σου το λέω, μαμά, να κάνεις περισσότερη καραμέλα!!!.

Πέρασε ο καιρός και την ξέχασα, ξανά (!!!), και, ήρθε η στιγμή που παρακολουθώντας το Chef στον Αέρα, νάσου ο Chef Φίλιππος Παπασπύρου, που τη φτιάχνει εκεί, μπροστά μου.

Τέλεια συνταγή, πανεύκολη, που μιά και δυό, κατέγραψα, μπήκα στην κουζίνα και την έφτιαξα.  Πραγματικά τέλεια γεύση που με έστειλε, για μια ακόμη φορά, στην κουζίνα της μαμάς.  Το ίδιο θα πάθεις και εσύ μόλις τη φτιάξεις.

Χρειάζεσαι:

Για την κρέμα:

  • ½ λίτρο, φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 60 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    • Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκια βανίλια, σου συνιστώ, αφού βγάλεις τους σπόρους, να ρίξεις και το φασολάκι μέσα στο γάλα μέχρι να τελειώσεις τη συνταγή και να το αφαιρέσεις στο τέλος. Το άρωμα βανίλιας θα αυξηθεί στο δεκαπλάσιο
  • 3 κρόκους αβγών (τα ασπράδια δεν τα πετάμε, να κάνουμε μια υπέροχη ομελέτα)

Για την καραμέλα

  • 30 ml. Νερό
  • 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Διαδικασία:

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις, σε χαμηλή φωτιά, τη ζάχαρη με το νερό.  Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και σιγοψήνεις μέχρι να αποκτήσει ένα υπέροχο καραμελένιο χρώμα.
  2. Βυθίζεις το τηγάνι (πρόσεξε μην πέσει νερό μέσα στην καραμέλα) σε μια λεκάνη με κρύο νερό — για να κρυώσει η καραμέλα — και, να σταματήσει ο βρασμός, και την αδειάζεις σε μια ταρτιέρα, ή στη φόρμα cake ή σε ατομικά φορμάκια.
  3. Ζεσταίνεις, το γάλα σε μια κατσαρόλα.  Προσθέτεις τη βανίλια και τη ζάχαρη.
  4. Εν τω μεταξύ προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και έχεις έτοιμο το βαθύ ταψί του φούρνου γιατί η κρέμα θα ψηθεί σε bain-marie “φουρνιστό”.
  5. Xτυπάς, καλά τους κρόκους,τους προσθέτεις στο μείγμα με το ζεστό γάλα, σιγά-σιγά, και, ανακατεύεις μέχρι να γίνει κρέμα.
  6. Aδειάζεις το μείγμα πάνω από την καραμέλα, στρώνεις μια πετσέτα στο ταψί σου, ακουμπάς το σκέυος ή τα φορμάκια από πάνω και ρίχνεις τόσο νερό όσο να φτάσει λίγο κάτω από τη μέση του δοχείου.
  7. Ψήνεις στο φούρνο για 40 λεπτά.
  8. Αφού ψηθεί η κρέμα καραμελέ αφήνεις να κρυώσει και βάζεις στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  9. Για να ξεφορμάρεις την κρέμα την ξεχωρίζεις από τα πλάγια με ένα κοφτερό μαχαίρι και αν χρειάζεται βάζεις την φόρμα για 1-2 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό ή τυλίγεις με μια πολύ ζεστή πετσέτα για να ξεκολλήσει χωρίς να σου σπάσει και σερβίρεις.
Advertisements