Το avocado έχει γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια.  Είναι βέβαια εξωτικό, αλλά, τώρα πια έχουμε και την δική μας παραγωγή, κυρίως από την Κρήτη. 

Υπέροχος καρπός με πολύ καλά λιπαρά που, μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Σκέτο, ωμό με λίγο λαδολέμονο ή μαγιονέζα, τηγανητό, σε dip, σε υπέροχα σάντουιτς, σε pizza, μέσα σε μπιφτέκια, ή σε tortilla warps, δεν λείπει από κανένα Μεξικάνικο φαγητό, θα το απολαύσεις με ζυμαρικά, σε σαλάτες, αλλά, το έχω δει και σαν βάση σε γλυκίσματα π.χ. σε brownies, κυρίως, για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή είναι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan).

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα super foods γιατί περιέχει πάνω από 20 βιταμίνες, στοιχεία και συστατικά που κάνουν καλό στον οργανισμό.

Κάθε avodaco κουβαλάει ένα σύμπλεγμα από 20 βιταμίνες και μέταλλα.  Περιέχει κάλιο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και λουτεΐνη που κάνει καλό στα μάτια καθώς και φυλλικό οξύ που ανανεώνει τα κύτταρα του οργανισμού, κυρίως, κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Πρόκειται μια καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών και λοιμώξεων. Περιλαμβάνει βιταμίνες C και Ε, καθώς και διάφορες χημικές ουσίες που, λέγεται ότι, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου.  Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και περιέχει άφθονες φυτικές ίνες.Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που όμως είναι «μονοακόρεστα» πράγμα που σημαίνει ότι είναι  τα»καλά» λιπαρά που βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης, αρκεί να τα καταναλώνεις με μέτρο.

 

Έχουν, όμως, αρκετές θερμίδες (το 1/5 ενός μέτριου avocado φτάνει τις 50 θερμίδες) οπότε το μέτρο και εδώ είναι σημαντικό.

Πολλές, σημαντικές πληροφορίες θα βρεις σε παλαιότερη ανάρτηση με τίτλο Avocados: μία προσφορά της φύσης στο πιάτο μας!

Σε αυτή τη συνταγή θα φτιάξουμε ένα dip «avocado cream», μια κρέμα που θα είναι πιο ελαφριά, πιό εύκολη, και, πιο λείο από το γνωστό μας guacamole

Χρειάζεσαι:

  • 2 ώριμα avocados
    • Τα avocados ωριμάζουν αφού κοπούν από το δέντρο και χρειάζονται περίπου 5 μέρες για να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.  Ένας τρόπος για να επισπεύσεις τη διαδικασία είναι να τα βάλεις σε σκοτεινό σημείο μέσα σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με μια μπανάνα ή ένα μήλο. 
    • Επειδή, όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεις ώριμα avocados όταν τα θες θα σου πω ένα μυστικό: o chef Πολυχρόνης Δαμαλάς,  (νομίζω ο Κρητικός πατέρας του είναι ο πρώτος που έφερε avocados από το Ισραήλ και ξεκίνησε την καλλιέργεια στην Ελλάδα)  έφτιαξε (σε αλουμινένια και γυάλινη συσκευασία) έτοιμο avocado που μπορείς να έχεις στο ψυγείο σου  για όποτε σου χρειασθεί.  Η εταιρεία λέγεται AVOÈL, και βρήκα σε γυάλινο δοχείο (130 γρ.) «Avocado με μυρωδικά και λεμόνι» και σε αλουμινένια συσκευασία (200 γρ.) «Avocado Dressing pulp» (και τα δύο έχουν διάρκεια γύρω στους 5 μήνες και στοιχίζουν κάτω από 5€ –για την ακρίβεια 4,99€ και 4,43€). Εγώ τα βρήκα στο MEGA AB αλλά είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχουν και αλλού. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τα σημεία πώλησης κοντά στην περιοχή σου γράφοντας στο info@avoel.com.
  • ½ κούπα (100 γρ.) sour cream
    • Οδηγίες για το πως θα φτιάξεις sour cream ή με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις θα βρεις εδώ
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο και μερικά φύλλα για διακόσμηση
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένη μάραθο, και μερικά φύλλα για διακόσμηση
  • Αλάτι
  • Tortilla chips ή natchos για το σερβίρισμα
    • Μπορείς, αν προτιμάς να αγοράσεις φρέσκες tortillas που υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία στο εμπόριο και, αφού τις κόψεις με ένα ψαλίδι να τις φρυγανίσεις στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Διαδικασία:

  1. Ανακατεύεις καλά, τα καθαρισμένα avocados με sour cream, ξύδι, λάδι, κόλιανδρο και μάραθο, στο mixer ή στο food processor μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
    • Η υφή της κρέμας αυτής πρέπει να είναι σαν μετάξι. Ωστόσο, αν σου αρέσει να γεύεσαι το avocado περισσότερο, δεν έχεις παρά να λιώσεις και να ανακατέψεις το μείγμα με ένα πιρούνι.
  2. Αλατοπιπερώνεις και δοκιμάζεις.
  3. Αδειάζεις το μείγμα σε ένα μπολ, πασπαλίζεις με φύλλα κόλιανδρο και μάραθο και βάζεις στο ψυγείο για να είναι δροσερό.
  4. Σερβίρεις με tortilla chips και απολαμβάνεις με μια παγωμένη margarita.
Advertisements