Αυτό το πολύτιμο είδος (εν ανεπαρκεία, για εμάς τους μεγαλύτερους) είναι πραγματικά πολύτιμο. Οι γιαγιάδες είναι σοφές. Γι’ αυτό μην παραλείπεις να κρατάς σημειώσεις.  Ότι σου πει σήμερα, που την έχεις, θα το θυμηθείς όταν μεγαλώσεις και ανοίξεις δικό σου σπιτικό και, τότε, θα την έχεις ξανά κοντά σου να φυλάει και να σε προσέχει. 

Πόσα πράγματα δεν έμαθα από τις γιαγιάδες μου.  Δες πόσα καινούργια έχω να σου πω και σήμερα.

  1. Να αποθηκεύεις πάντα τα μπαχαρικά σου σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος και όχι πάνω στον απορροφητήρα ή πάνω από την κουζίνα, όπως είναι της μόδας.  Έτσι, θα διατηρήσουν, για περισσότερο διάστημα τη φρεσκάδα, τη γεύση και τη μυρωδιά τους.  Μην αγοράζεις μεγάλες ποσότητες, αν όμως το κάνεις — αν βρεθείς, ας πούμε στο Khan El Khalil στην Αίγυπτο ή στο Gran Bazaar στην Κωνσταντινούπολη και δεν μπορέσεις να αντισταθείς, ζήτησε να σου χωρίσουν ότι πάρεις σε μικρότερες ποσότητες, να κλείσουν τα σακουλάκια αεροστεγώς (όλοι έχουν το ειδικό μηχάνημα) και να τα βάλεις στην κατάψυξη.
  2. Πάντα να αλατοπιπερώνεις το κρέας ομοιόμορφα.  Πάνω σε ένα ξύλο ή σε ένα μπολ θα πασπαλίζεις το κρέας με αλάτι και πιπέρι για να πάει παντού και μετά θα το βάζεις στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι.
  3. Όταν φτιάχνεις κεφτεδάκια, μπιφτέκια, σουτζουκάκια  ή ρολό πάντα, πάντα να δοκιμάζεις λίγο πριν τα μαγειρέψεις.  Αν δεν μπορείς να δοκιμάσεις ωμό κρέας βάλε ελάχιστο λάδι σε ένα μικρό τηγάνι και τηγάνισε μια κουταλιά του καφέ από το μείγμα σου και δοκίμασε το. Μόνο έτσι θα είναι σίγουρο ότι έχει πετύχει η συνταγή και τα υλικά είναι ισορροπημένα.
  4. Αν δυσκολεύεσαι να ανοίξεις το καπάκι από ένα βάζο μπορείς να φορέσεις τα γάντια της κουζίνας και να στρίψεις το καπάκι.
  5. Για να βεβαιωθείς ότι το λάδι σου έχει κάψει όσο πρέπει βύθισε το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας στο κέντρο. Αν σχηματιστούν φουσκάλες γύρω-γύρω, τότε, το λάδι είναι έτοιμο.
  6. Βρέξε ένα κοφτερό μαχαίρι πριν κόψεις ένα βρασμένο αβγό.  Το μαχαίρι θα γλιστρήσει με άνεση και το αβγό θα κοπεί ομοιόμορφα.
  7. Αν θέλεις το ψητό ή τηγανητό bacon να μείνει ίσιο χωρίς να κατσαρώσει βύθισε το σε παγωμένο νερό πριν το βάλεις στη φωτιά.
  8. Όταν χρησιμοποιείς έτοιμες σάλτσες ή σούπες χρησιμοποίησε νερό από βρασμένα λαχανικά αντί για βραστό νερό.  Θα δεις ότι η γεύση θα είναι πολύ καλύτερη.