To συκώτι είναι ένα κρέας που ή το λατρεύεις ή το μισείς.  Έχω ακούσει διάφορες δικαιολογίες από φίλους που δεν τους αρέσει.

«Είναι γλιστερό, έχει πολύ αίμα, μυρίζει πολύ και βρωμάει το σπίτι».

Ωστόσο, αν σου το κόψει καλά ο κρεοπώλης και σου βγάλει την λεπτή μεμβράνη που το περιβάλει (αν την αφήσεις γίνεται σκληρή στο ψήσιμο, δεν κόβεται εύκολα και συρρικνώνει το συκώτι με αποτέλεσμα να χάνει το σχήμα του και να γίνεται  κατσαρό και απωθητικό στην όψη), τότε, θα απολαύσεις ένα υπέροχο φαγητό που είναι υγιεινό και θρεπτικό φουλ στο σίδερο. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να το φτιάξεις. Από το να το κόψεις κομματάκια να το τσιγαρίσεις με λίγο φρέσκο βούτυρο και να σπάσεις αβγά από πάνω μέχρι να το κάνεις κρασάτο, λεμονάτο, ριγανάτο ή κοκκινιστό με μανιτάρια ή καρότα και να το σερβίρεις με πατάτες τηγανητές, πουρέ ή ρύζι.

Κάνει καλό στους μεγάλους και στα παιδιά.  Κάνει καλό στα μάτια, είναι δυναμωτικό και μαγειρεύεται πάρα πολύ γρήγορα.  Αν, ωστόσο, αποφασίσεις να το σερβίρεις σε κάποιο τραπέζι, καλό θα είναι, να βεβαιωθείς ότι δεν θα σου λιποθυμήσουν οι καλεσμένοι σου.

Εγώ το φτιάχνω πάρα πολύ συχνά, κυρίως στη σχάρα ή στο grill με λίγο αλατοπίπερο και αρκετά συχνά σε ομελέτα μαζί με λίγα μανιτάρια.  Παρακολουθώντας όμως την εκπομπή της Ελένης Ψυχούλη, το Chef στον Αέρα, πριν λίγες μέρες ο καλεσμένος της — αρχιτέκτων κ. Γιώργος Μέρλος, πολυταξιδεμένος bon-viveur, — που ασχολείται, εσχάτως και με την εστίαση… μαγείρεψε αυτό το πιάτο που μου άρεσε πάρα πολύ και το δοκίμασα.  Ωστόσο, κατά την προσφιλή μου συνήθεια έκανα τη δική μου αλλαγή.  Δεν μου αρέσει το bacon γαλοπούλας και το αντικατέστησα με κανονικό bacon.

Αυτό το πιάτο μπορείς να το σερβίρεις σαν πρώτο σε κάποιο τραπέζι, οπότε είναι υπεραρκετό για 4 άτομα αν όμως το σερβίρεις σαν κυρίως πιάτο τότε θα φάνε καλά 3 με 4 άτομα.

 Υλικά:

  • 600 γρ. συκώτι (πάντα) μοσχαρίσιο
    • θα ζητήσεις από τον κρεοπώλη σου να σου βγάλει, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, την μεμβράνη από το συκώτι και να σου το κόψει σε φέτες πάχους 1 ½ – 3 εκατοστά το πολύ
  • 8 φέτες χοιρινό bacon (η συνταγή θέλει γαλοπούλα) – κομμένο σε κομμάτια 2 εκ. περίπου
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 12 φυλλαράκια φασκόμηλο
    • Μπορείς και να μην το βάλεις αν δεν σου αρέσει αν και προσθέτει πολύ στη γεύση. Αν πάλι δεν σου αρέσει καθόλου το φασκόμηλο διάλεξε 3-4 κλωναράκια από κάποιο μυρωδικό που σου αρέσει (θυμάρι, λεμονοθύμαρο, ρίγανη, δενδρολίβανο)
  • 4 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο (κρέμα)  ή 1 σφηνάκι κρασί Μαυροδάφνη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά ψήνεις το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρεις το bacon.
    • Aν χρησιμοποιήσεις bacon (χοιρινό) και επειδή έχει το δικό του λίπος θα βάλεις 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο και ½ κ.σ. λάδι γιατί θα βγάλει και το δικό του το λίπος.
  2. Προσθέτεις τα φύλλα φασκομηλου και όταν τσιγαρισθεί και γίνει τραγανό το βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει ενώ, πετάς τα φύλλα φασκόμηλου ή όποιο άλλο μυρωδικό έχεις βάλει.
  3. Βάζεις το αλεύρι με λίγο αλάτι και πιπέρι σε ένα πιάτο, στεγνώνεις με απορροφητικό χαρτί το συκώτι, το αλατοπιπερώνεις και το περνάς στο αλεύρι να παναριστεί.
  4. Βάζεις (αν χρειάζεται λίγο ακόμα λάδι  στο ίδιο τηγάνι που έψησες το bacon και μόλις κάψει, τινάζεις λίγο το συκώτι να φύγουν τα πολλά αλεύρια και το τηγανίζεις, σε δυνατή φωτιά από τη μια πλευρά και μετά 1 περίπου λεπτό γυρίζεις από την άλλη.
  5. Προσθέτεις λίγο βούτυρο ακόμα (1 κ.γ.) και μόλις ψηθεί το συκώτι και από την άλλη πλευρά προσθέτεις το bacon, σβήνεις με μπαλσάμικο, ανακατεύεις και σερβίρεις
Advertisements