Είναι ίσως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πιάτα της Κινέζικης (στην πραγματικότητα Καντονέζικης) κουζίνας. Θα το βρεις σε όλα τα εστιατόρια με Κινέζικο φαγητό και 9 φορές στις 10 κάποιος θα το παραγγείλει.

Η γλύκα του ανανά έρχεται και δένει με την αψάδα του χοιρινού με αποτέλεσμα να γευτείς ένα γεμάτο, ζουμερό και πολύ νόστιμο πιάτο που, όμως, θέλει τον τρόπο του για να σου πετύχει.

Εδώ, στην Ελλάδα, το έχω δοκιμάσει με το χοιρινό να είναι τηγανισμένο μέσα σε ένα χοντρό κουρκούτι που, εκτός του ότι είχε, φυσικά, μαλακώσει μέσα στη σάλτσα, ήταν χοντρό και μόλις το έκοβες ξεχώριζε από το κρέας δίνοντας ένα απελπιστικό αποτέλεσμα.  Άποψη μου, το κουρκούτι δεν χρειάζεται καθόλου.  Βαραίνει το πιάτο χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

Με αυτές τις δύο συνταγές θα μάθεις να φτιάχνεις το γλυκόξινο χοιρινό σαν να ήρθες μόλις από την Κίνα.  Θα το σερβίρεις με ρύζι στον ατμό (το καλύτερο) ταιριάζει όμως και με τηγανητό ρύζι αν το προτιμάς.  Ταιριάζει πολύ και, μάλιστα αρέσει, με noodles. Αν, μάλιστα, ξέρεις να χρησιμοποιείς και τα chopsticks (τα ξυλάκια) τότε είσαι καλύτερη από εμένα. Εγώ με τα ξυλάκια, όσο και αν προσπαθήσω, δεν τόχω. Κουλή είμαι μάλλον.chopsticks

Σου έχω δύο συνταγές μία πιο απλή από την άλλη.  Αν έχεις wok να το χρησιμοποιήσεις, διαφορετικά θα βάλεις ένα μεγάλο, βαθύ και, καλύτερα, αντικολλητικό τηγάνι.

Συνταγή 1η που βρήκα στο BBC FOOD www.bbcgoodfood.com που εμπιστεύομαι απολύτως και τη 2η συνταγή ανακάλυψα στις περίφημες συνταγές του περιοδικού Αθηνόραμα www.umami.gr που επίσης εμπιστεύομαι γιατί οι περιγραφή και οι εξηγήσεις μπορούν να μετατρέψουν έναν πρωτάρη σε καλό μάγειρα.  Τις φτιάχνω και τις δύο συχνά αν και, για να πω την αλήθεια, μου είναι πιο εύκολη και πολύ πιο γρήγορη η πρώτη.  Δοκίμασε και τις δύο και διάλεξε ποια προτιμάς.

 1η Συνταγή – Sweet and Sour Pork (BBC Good Food)

sweet and sour pork1

Προετοιμασία: 10 λεπτά Mαγείρεμα: 5 λεπτά Μερίδες: 2

Υλικά:

  • 4 -6 φέτες από μια μικρή κονσέρβα ανανά, στραγγισμένες και κομμένες σε μικρές μπουκιές
  • Κρατάς το χυμό
  • 1 κ.σ. corn flour
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1 κ.γ. soy sauce
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 2 ½ κ.σ. ξύδι από ρύζι ή από λευκό κρασί
    • Στα ethnic ράφια των supermarkets και στα καταστήματα με ethnic προϊόντα (φαγώσιμα) θα βρεις ξύδι από ρύζι (rice vinegar).  Διατηρείται πολύ καιρό στο ψυγείο και αν σου αρέσει η Κινέζικη κουζίνα θα σου φανεί χρήσιμο.  Το ίδιο και η σάλτσα σόγιας (soy sauce) που είναι τέλεια για όλα τα μαριναρίσματα
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 200 γρ.  χοιρινό (φιλέτο, ψαρονέφρι, μπριζόλα – χωρίς καθόλου λίπος) κομμένο σε μπουκιές
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια 3 εκατοστών και στη συνέχεια κατά μήκος σε στενές λωρίδες
    • Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μόνο το άσπρο κομμάτι, εγώ προτιμώ να έχει και λίγο πράσινο.

Διαδικασία:

  1. Ανακάτεψε 4 κ.σ. χυμό ανανά με το corn flour μέχρι να γίνει λείο και πρόσθεσε τον πελτέ, τη soy sauce τη ζάχαρη και το ξύδι.
  2. Ζέστανε πολύ (σχεδόν να βγάζει καπνό) το wok ή το τηγάνι και αφού κάψει ρίξε το λάδι και, αμέσως, το χοιρινό. Ανακάτευε για 1 λεπτό μέχρι να ροδίσει καλά, από όλες τις πλευρές.
  3. Αποσύρεις το χοιρινό σε μια πιατέλα και βάζεις το wok ή το τηγάνι την πιπεριά, να μαραθεί για 2 λεπτά. Πρόσθεσε τον ανανά και τα ¾ από τα κρεμμυδάκια και τσιγάρισε για 30”.
  4. Πρόσθεσε την σάλτσα που ετοίμασες στην αρχή — (Βήμα 1: χυμό ανανά με corn flour κτλ) για ένα λεπτό προσθέτοντας κουταλιά-κουταλιά λίγο νερό όσο μαγειρεύεται για να μην πήξει.
  5. Ρίχνεις ξανά το χοιρινό και ανακατεύεις για ακόμα 20” – 30”. Σερβίρεις πασπαλίζοντας με τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με ρύζι ή noodles.

2η Συνταγή Γλυκόξινο χοιρινό (Αθηνόραμα – Umami.gr)

sweet and sour pork umami

Προετοιμασία: 10 λεπτά Aναμονή: 1 ώρα Mαγείρεμα: 5 λεπτά Μερίδες: 4

 Υλικά:

  • 350 γρ. ψαρονέφρι ή χοιρινό μπριζολάκι (μόνο το ψαχνό) – κομμένο σε μικρές μπουκιές
    • Μπορείς να ζητήσεις από τον κρεοπώλη σου να το κάνει ή να το κάνεις στο σπίτι πάνω σε ένα ξύλο κοπής με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι του chef
  • 2 καρότα μέτρια
  • 2 κρεμμύδια,μέτρια
    • προτιμώ κρεμμυδάκια φρέσκα (4 κομμένα σε λεπτές λωρίδες)
  • 4 φέτες ανανά (από κονσέρβα)
  • 1 πιπεριά – κόκκινη ή κίτρινη
  • 8 μίνι καλαμποκάκια (από κονσέρβα) – προαιρετικό
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα δύο
  • 2 κ. σ. cornflour
  • Ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή σογιέλαιο για το τηγάνισμα

Θα μαρινάρεις το χοιρινό με:

  • 3 κ.σ. soy sauce
  • 2 κ.σ.καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ginger σε σκόνη (σε όλα τα ράφια των supermarkets και στα σημεία με ethnic τρόφιμα)
  • 1 ½ σφηνάκι ή ξύδι από ρύζι, ξύδι από λευκό κρασί ή αν έχεις ξηρό sherry
  • Πιπέρι

Θα ετοιμάσεις τη σάλτσα με:

  • 1/2  φλιτζάνι του τσαγιού (120 ml.) ζωμό κότας (μπορείς και βοδινού ή λαχανικών)
  • 2 κ.σ. ketchup
  • 3-4 κ.σ. απο το σιρόπι του ανανά (ή περισσότερο)
  • 3 κ.σ. soy sauce
  • 3 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Διαδικασία:

  1. Ξεκινάς με την ετοιμασία της μαρινάδας γιατί το χοιρινό πρέπει να μαριναρισθεί για 1 ώρα.
  2. Ανακατεύεις καλά τα υλικά της μαρινάδας σε βαθύ μπολ, προσθέτεις το κρέας, ανακατεύεις καλά να πάει η μαρινάδα παντού, σκεπάζεις με μια μεμβράνη και βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  3. Αφού πλύνεις και καθαρίσεις τα καρότα, τα κρεμμύδια και την πιπεριά τα κόβεις σε λεπτές φέτες ή κομματάκια και τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες.
  4. Στραγγίζεις τον ανανά  και κόβεις κάθε φέτα σε 6-8 κομμάτια. Τα κρατάς χωριστά σε ένα μπολ.
  5. Καθαρίζεις και κόβεις τα σκόρδα στα δύο και τα αφήνεις στην άκρη.
  6. Ανακατεύεις τα υλικά της σάλτσας, εκτός από το ζωμό και την κρατάς στην άκρη σε ένα μπολ.
  7. Αφού έχει περάσει μια ώρα στραγγίζεις το κρέας από τη μαρινάδα (να μην έχει υγρά, αν χρειάζεται στέγνωσε το ελαφρά με απορροφητικό χαρτί και πασπάλισε το με το corn flour.
  8. Ανακάτεψε να πάει παντού και στη συνέχεια (πριν το ρίξεις στο τηγάνι τίναξε το λίγο να φύγουν τα πολλά.
    • Κανονικά το ζουμί το πετάς. Ωστόσο, αν θέλεις, μπορείς να το ρίξεις μαζί με τη σάλτσα και τον ανανά.(βήμα 11)
  9. Στο wok ή στο τηγάνι που θα χρησιμοποιήσεις ρίξε 6 κ.σ. ηλιέλαιο, σπορέλαιο ή σογιέλαιο – αφού κάψει πολύ καλά το wok, σχεδόν να βγάζει καπνό – μαζί με τη 1 σκελίδα σκόρδο.
  10. Μόλις αρχίσει να ροδίζει το σκόρδο ρίξε το κρέας για τηγάνισμα (stir fry). Ανακατεύεις συνέχεια με μια σπάτουλα για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Το αποσύρεις σε ένα πιάτο.
  11. Προσθέτεις στο wok ή στο τηγάνι λίγο ακόμα λάδι το υπόλοιπο σκόρδο και τα λαχανικά και σοτάρεις, σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.  Προσθέτεις το ζωμό και αφήνεις για ακόμα 2 λεπτά.
  12. Χτυπάς λίγο τη σάλτσα που έχεις αφήσει στην άκρη, την προσθέτεις μαζί και τον ανανά και αφήνεις να δέσει για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.  Αν χρειάζεται προσθέτεις 1-2 κ.σ. χυμό ανανά.
  13. Προσθέτεις το κρέας ανακατεύεις για ½ λεπτό και σερβίρεις αμέσως.

Σημείωση: Όπως έχεις παρατηρήσει δεν έχω βάλει καθόλου αλάτι. Η soy sauce, κανονικά, είναι αρκετή. Ωστόσο, δοκιμάζεις και αν θέλεις προσθέτεις λίγο αλάτι στο τελευταίο στάδιο.

 

 

Advertisements