… εύκολα και απλά.  Σου φαίνεται βουνό αλλά δεν είναι καθόλου.  Γίνονται γρήγορα και πανεύκολα και τους αποθηκεύεις σε ένα βαζάκι σε δροσερό σημείο ή στο ψυγείο για να προσθέσεις στις γλυκές σου δημιουργίες ή για να φας ένα μικρό, πολύ μικρό snack όταν σου λείψει η ζάχαρη.

Χρειάζεσαι μόνο ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, μια κουτάλα και απορροφητικό χαρτί.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο καραμελώνεις αμύγδαλα, καρύδια, cashews, φιστίκια προσθέτοντας ή αφαιρώντας λίγη ζάχαρη αν τους προτιμάς περισσότερο ή λιγότερο γλυκούς.  Σημαντική λεπτομέρεια: οι ξηροί καρποί να είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΦΡΕΣΚΟΙ!

Ξεκινάς με μια βασική ποσότητα:

 • 100 γρ. ξηρούς καρπούς (ας πούμε αμύγδαλα)
 • 85 γρ. ζάχαρη
 • 1 κ.γ. κοφτό σόδα
  • Αυτό θα βοηθήσει να γίνει πιο αεράτη η καραμέλα και να μη «σπάει» δόντια!

Διαδικασία:

 1. Απλώνεις τους ξηρούς καρπούς σε ένα αντικολλητικό χαρτί και ψήνεις στο φούρνο για 10 λεπτά στους 100°C.
 2. Αυτό είναι ένα βήμα που μπορείς να παρακάμψεις αν οι ξηροί καρποί είναι πραγματικά τραγανοί και φρέσκοι!
 3. Βάζεις ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω στην εστία, και όταν κάψει ρίχνεις λίγη-λίγη τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.  Κάθε φορά που υγροποιείται η μία δόση ζάχαρης θα προσθέτεις λίγη ακόμα μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα.
 4. Όταν καραμελώσει και αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα ρίχνεις τα αμύγδαλα, πασπαλίζεις τη σόδα, και, ανακατεύεις καλά ώστε η καραμέλα να σκεπάσει τα αμύγδαλα.
 5. Όταν η καραμέλα σκουρύνει λίγο ακόμα — προσοχή, αν την αφήσεις να καεί πολύ θα σου πικρίσει, αφαιρείς το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζεις το μείγμα πάνω σε ένα ταψί που έχεις στρωμένο μα αντικολλητικό χαρτί.
 6. Τα απλώνεις με μια κουτάλα ώστε να σχηματίζουν μια σειρά τα αμύγδαλα (όσο γίνεται). Αφήνεις να κρυώσουν πολύ καλά και στη συνέχεια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια τα σπας σε κομμάτια ή ένα ένα.  caramelise5

Αποθηκεύεις σε ένα γυάλινο δοχείο και στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος για πολύ καιρό.

 

Advertisements