Πολλοί νομίζουν ότι τα χτένια ανήκουν στην κατηγορία των “gourmet” πιάτων που θα βρουν μόνο στα καλά εστιατόρια.

Λάθος, τα βρίσκεις – έτοιμα, καθαρισμένα και κατεψυγμένα – στα περισσότερα supermarkets και είναι πανεύκολα να τα φτιάξεις στο σπίτι.

Είναι τέλεια για ένα ελαφρύ και γρήγορο γεύμα (ιδιαίτερα αν είσαι χορτοφάγος και βαρέθηκες να τρως τον ίδιο ψάρι συνέχεια ή, αν προσέχεις τη διατροφή σου) και θα σου πάρει μόλις λίγα λεπτά για να τα ετοιμάσεις.

Άργησα πολύ, να τα ανακαλύψω και, τα δοκίμασα αφού είδα τον (αγαπημένο μου) Gordon Ramsay να τα φτιάχνει με ποικίλους τρόπους και να τα προτείνει ανεπειφύλακτα. Μάλιστα, σε κάποιο από τα cooking lessons που βλέπω στην τηλεόραση ή στο YouTube σου δείχνει ακριβώς πώς να τα καθαρίσεις και να τα βγάλεις από το κέλυφος.  Δεν θα μπούμε όμως σε αυτή τη διαδικασία εκτός αν είσαι ψαράς από γεννησιμιού σου. Εγώ πάλι που δεν είμαι προτιμώ τα κατεψυγμένα που με βολεύουν μια χαρά.  Αγοράζω μια συσκευασία και ετοιμάζω 1, 2 3 ή όλη τη συσκευασία αν περιμένω κόσμο. Τόσο απλά!

Στα εστιατόρια ή σε πολλές συνταγές μαγειρικής που θα βρεις (αν τα δοκιμάσεις μια φορά, είμαι σίγουρη ότι δεν θα λείπουν από τον καταψύκτη σου!) τα σοτάρουν με μπόλικο φρέσκο βούτυρο (μμμμ, πεντανόστιμα αλλά είπαμε, προσεγμένη διατροφή!) ή με διάφορες πλούσιες σάλτσες. Ωστόσο, αν τα φτιάξεις με τον απλό τρόπο που σου συστήνω είναι πολύ θρεπτικά και με πολλά συστατικά.  Έχουν λίγες θερμίδες και άπειρα συστατικά ανάμεσά τους σελήνιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλα θαλασσινά τα χτένια έχουν πολύ λίγο υδράργυρο.  Δεν έχουν πολυακόρεστα και είναι γεμάτα Ω3 οπότε δεν κινδυνεύεις από χοληστερίνη.  Για τον λόγο αυτό αν κάνεις διατροφή με σολομό και τόνο μπορείς, άνετα, να προσθέσεις και τα χτένια στην διατροφή σου.

Πριν τα μαγειρέψεις θα πρέπει να τα ξεπαγώσεις (σε θερμοκρασία δωματίου, μη τα βάλεις στο micro θα τα καταστρέψεις) και φρόντισε να τα στεγνώσεις πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.  Μπαίνουν σε καυτό λάδι και δεν τα κουνάς καθόλου για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.  Μην τα παραμαγειρέψεις γιατί θα γίνουν σαν λάστιχο.  Σε πολλές συνταγές θα δεις στα υλικά φρέσκο βούτυρο που δίνει περισσότερη γεύση και χρώμα, ωστόσο, θα το αποφύγεις αν προσπαθείς να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

Έχουν, από μόνα τους, μια φίνα, γλυκιά γεύση και δεν χρειάζεται να τα φορτώσεις με πολλά υλικά.

Η συνταγή που σου δίνω σήμερα είναι ελαφριά και γρήγορη και θα απολαύσεις το πιάτο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου μόνος, μόνη ή με καλή παρέα.  Ένα ποτηράκι, δροσερό, λευκό κρασί θα συμπληρώσει, ιδανικά το πιάτο σου.

Τα υλικά σου είναι μόλις 10, οι μερίδες 4, οι θερμίδες μόλις 380 ανά μερίδα και, θέλεις μόλις 25 λεπτά για να τα βάλεις στο τραπέζι.

Χρειάζεσαι:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό μεγάλα χτένια (περίπου 12-16)
  • 600 γρ. καλαμπόκι (από κονσέρβα ή κατεψυγμένο που θα πρέπει να έχει ξεπαγώσει)
  • 180 ml. ξηρό, λευκό κρασί
    • μπορείς, αν προτιμάς να μη βάλεις κρασί αλλά ίδια ποσότητα ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, ωστόσο, το κρασί εξατμίζεται και δίνει πολύ ωραίο άρωμα στα χτένια
  • 60 γρ. mascarpone, ricotta ή κρέμα γάλακτος (πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά)
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό και λίγο ακόμα για το τέλος
  • Αλάτι – πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Ζεσταίνεις τη 1 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι με το σκόρδο και μαγειρεύεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το καλαμπόκι και αφήνεις άλλα 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας, κάθε τόσο.
  2. Δυναμώνεις τη φωτιά, ρίχνεις το κρασί και μαγειρεύεις για 1-2 λεπτά, μέχρι να μειωθεί το υγρό στο μισό.
  3. Σβήνεις τη φωτιά, προσθέτεις το τυρί, το βασιλικό ή το μαϊντανό, αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις, αφήνεις στην άκρη και ανακατεύεις.
  4. Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνεις, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, την 2η κ.σ. ελαιόλαδο. Στεγνώνεις, καλά τα χτένια με απορροφητικό χαρτί, αλατοπιπερώνεις και όταν το λάδι έχει ζεσταθεί καλά πρόσθεσε τα χτένια.
  5. Σοτάρισε για 2-3 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσεις ή να τα κουνήσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά από τη μια πλευρά.  Με προσοχή, γυρίσε τα από την άλλη και μαγείρεψε για ακόμα 2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
  6. Τα σερβίρεις πάνω από μια στρώση καλαμπόκι που έχεις ήδη ετοιμάσει και πασπαλίζεις με βασιλικό ή μαϊντανό και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

seared scallops with cream corn 2

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα χτένια έχουν πολλή υγρασία.  Για το λόγο αυτό, πριν τα βάλουμε στο τηγάνι τα στεγνώνουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πατώντας τα ανάμεσα σε 2 φύλλα απορροφητικό χαρτί.  Αν δεν το κάνουμε αυτό θα βγάλουν πολλή υγρασία στην φωτιά και θα βράσουν αντί να ψηθούν με «χάλια» αποτέλεσμα! 

 

 

The Foodie Physician

Advertisements