Μου αρέσει τα φαγητά μου να έχουν άρωμα και χρώμα. Επίσης, τα θέλω να γίνονται γρήγορα, να είναι θρεπτικά και να μην βάλω 30 κιλά με κάθε μπουκιά.

Τα θαλασσινά (πλέον) τα βρίσκεις εύκολα.  Γαρίδες μικρές, μεγάλες, μέτριες, τεράστιες, Συμιακές, καθαρισμένες φρέσκες ή κατεψυγμένες βρίσκεις παντού. Ακόμα και στη λαϊκή.  Δεν λέω να τρως κάθε μέρα αλλά, μια φορά τη βδομάδα ή τις 15 μπορείς να φτιάξεις μια υπέροχη σαλάτα (κυρίως το καλοκαίρι) αλλά και όλες τις εποχές.

Είναι μια σαλάτα που θα σταθεί στο buffet ή στο πάρτυ. Σαν πρώτο πιάτο στο φιλικό γεύμα, απολύτως χορτοφαγικό αν δεν τρως κρέας, καλό, θρεπτικό και χορταστικό αν κάνεις διατροφή και τόσο γρήγορο που αν έχεις τα υλικά στο σπίτι ξεπετάς το πιάτο σε 25 λεπτά. Μπορείς, επίσης, να ετοιμάσεις μπρουσκέτες με φρυγανισμένο ψωμάκι που (αν θέλεις) μπορείς να έχεις τρίψει με λίγο σκορδάκι. Όσο να αλλάξεις ρούχα και να στρώσεις το τραπέζι το φαγητό σου φρέσκο και νόστιμο είναι στο τραπέζι.  Είτε τρως μόνη, με συντροφή ή αν, ξαφνικά, σου προέκυψαν επισκέψεις.

Αρκεί: να έχεις γαρίδες και χυμό lime στην κατάψυξη (το έχουμε πει το κόλπο, βρίσκουμε ζουμερά limes; Τα αγοράζουμε, παίρνουμε το ξύσμα και τα στήβουμε.  Βάζουμε το ξύσμα σε σακκουλάκι και το ζυμό στη θήκη από τα παγάκια και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για…. όποτε μας χρειασθεί!  Και φυσικά, να έχεις avocados στο σπίτι.  Εγώ παίρνω πάντα avocados (σπάνια βρίσκεις μαλακά avocados). Αν δεν έχω σκοπό να τα χρησιμοποιήσω αμέσως τα βάζω στο ψυγείο έτσι, σκληρά, πέτρα.  Βάζω, όμως 1-2 σε μια χάρτινη σακκούλα με μισό μήλο ή μισή μπανάνα σε ένα σκοτεινό και δροσερό σημείο και τα αφήνω να μαλακώσουν.  Κανονικά σε 3-4 μέρες είναι έτοιμα.  Μπορείς επίσης να τα μαλακώσεις (όχι τελείως) και τα βάζεις στο ψυγείο. Σταματάνε να ωριμάζουν και διατηρούνται μέρες!

Ετοιμάζουμε λοιπόν μια φρέσκια και δροσερή σαλάτα σε 4 μερίδες, με 9 υλικά, 240 θερμίδες ανά μερίδα, και, 25 λεπτά.

Χρειάζεσαι:

  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 limes (το χυμό) και το ξύσμα από το ένα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κοφτή κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 500 γρ. γαρίδες (μεγάλες) καθαρισμένες, βρασμένες και κομμένες σε μπουκίτσες (μπορεί να βρεις έτοιμες προ-βρασμένες, για ευκολία)
  • 1 μέτρια (σφιχτή τομάτα) ή 8-10 τοματίνια κομμένα καρεδάκι — εγώ τα προτιμώ, έχουν περισσότερη γεύση.
  • 1 avocado (την ψίχα) κομμένο σε καρεδάκι
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες (ανάλογα με το πόσο καυτερό σου αρέσει) χωρίς τα σπόρια, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
    • Ο κόλιανδρος έχει φοβερό άρωμα και ταιριάζει πολύ με το avocado. Ωστόσο, αν δεν βρεις φρέσκο, μπορείς αντ’αυτού να βάλεις μαϊντανό.

 Διαδικασία:

  1. Ανακάτεψε το κρεμμύδι με το χυμό lime, το ξύσμα, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο.  Άφησε το μείγμα για 5 λεπτά μέχρι, το κρεμμύδι, να μαλακώσει και να πάρει τη γεύση που πρέπει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τις γαρίδες, το αvocado, τις τομάτες και τις πιπεριές.
  3. Προσθέτεις τη σάλτσα με το κρεμμύδι που έχεις ετοιμάσει, τον φρεσκοκομμένο κόλιανδρο και ανακατεύεις ελαφρά.  Δοκιμάζεις και προσθέτεις λίγο αλατοπίπερο αν χρειάζεται.

Πηγή:

Advertisements