Παλιά, όταν άκουγα muffins έλεγα.. «Απαπαπα, μακρυά. Είναι δύσκολα!«.  Είχα στο μυαλό μου εκείνα τα πολύπλοκα που έβλεπα στις Αμερικάνικες ταινίες που για να φας μια μπουκιά έπρεπε να πασαλειφτείς μέχρι τα φρύδια. Λάθος μέγα.

Γίνονται πανεύκολα.  Μπορείς να βάλεις ότι και όσες γεύσεις θέλεις.  Είναι ατομικά και μικρού μεγέθους οπότε μπορείς να φας μετρημένα.  Στέκονται τέλεια σε οποιοδήποτε μπουφέ, τρώγονται με τα χέρια, αν θέλεις, και αποτελούν μια τέλεια λύση αν θέλεις να κάνεις κάτι σε «finger food».

H μεγάλη μου επιτυχία είναι τα muffins με σπανάκι και φέτα Muffins λαχανικών (μιλάμε για αλμυρά muffins) που, αν μου περισσέψει μείγμα το βάζω στην κατάψυξη και σε ένα μικρό κάλεσμα (2 φίλες από τα παλιά έρχονται για τσάι, ξεπαγώνω, φουρνίζω και έτοιμα!).

Έχω και μια αδυναμία στα σπαράγγια, οπότε, όπου βρω συνταγή την δοκιμάζω αμέσως.  Σπαράγγια, χαλούμι και πατάτα θα βάλουν στο τραπέζι σου υπέροχα muffins που θα σερβίρεις σκέτα, σε μπουφέ, σαν πρώτο πιάτο ή θα πάρεις μαζί στο γραφείο για να φας το μεσημέρι.

Για 6 κομμάτια θέλεις 35 συνολικά λεπτά.  Μπορείς να τα ετοιμάσεις, ακόμα και το πρωί, πριν φύγεις για το γραφείο ή να προετοιμάσεις το μείγμα, να το αφήσεις σε δροσερό σημείο ή στο ψυγείο και να τα φουρνίσεις  μόλις γυρίσεις στο σπίτι. Μέχρι να αλλάξεις ρούχα και να στρώσεις το τραπέζι θα είναι έτοιμα για φάγωμα!

Υλικά:

  • 6 αβγά
  • 80 γρ. σπαράγγια, τρυφερά και καταπράσινα, κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 120 γρ. τυρί χαλούμι κομμένο σε μικρά κομματάκια ή τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
  • 1 μεγαλούτσικη πατάτα
  • 1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 C.
  2. Χτυπάς τα αβγά με το αλεύρι μέχρι να έχεις ένα λείο μείγμα, χωρίς κόμπους.
  3. Καθαρίζεις και τρίβεις την πατάτα (στον τρίφτη του τυριού).  Βάζεις την τριμμένη πατάτα σε ένα σουρωτήρι και σφίξε με τα χέρια για να αφαιρέσεις τα πολλά υγρά.  Πρόσθεσε στα αβγά.
  4. Πρόσθεσε τα σπαράγγια, τα 2/3 από το χαλούμι, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.  Ανακάτεψε καλά.
  5. Άλειψε με λίγο λάδι την μαφινιέρα σου (ακόμα και αν είναι αντικολλητική) και βάλε από 2-3 κ.σ. από το μείγμα σε κάθε θέση (να γεμίσει κατά τα ¾).
  6. Πασπάλισε με το υπόλοιπο τυρί (χαλούμι) ρίξε πάνω από κάθε muffin μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και φούρνισε για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

asparagus frittata2.jpg

Πηγή:

Advertisements