Είναι τόσο απλό που ούτε το φαντάστηκες ποτέ να το κάνεις.  Είναι παχυντικό (λίγο) αλλά θα το απολαύσεις εκείνη τη μέρα που θέλεις γλυκό σαν τρελή. Τη μέρα που άδειασε το σπίτι γιατί τα παιδιά έφυγαν για σπουδές και νιώθεις το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς». 

Τη μέρα που έχασες κάποιον δικό σου, που έχασες τη δουλειά σου, που χώρισες με το σύντροφό σου. Αλλά, και την ημέρα που θέλεις να το ρίξεις έξω και να φας, μόνη ή με παρέα ένα απλό, ζουμερό, γευστικό πράγμα που θα σου πάρει 1 λεπτό να το φτιάξεις.  Ή την ημέρα που θέλεις ενέργεια, πολλή ενέργεια, για να πάρεις φόρα.  Και βρε αδελφέ, χωρίς κανένα λόγο. Την ημέρα που θέλεις να φας γλυκό και θέλεις να σαπίσεις στον καναπέ και δεν θέλεις να κουνήσεις από το σπίτι, βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά.  Ε αυτό το γλυκό είναι ότι πρέπει αρκεί να έχεις μπανάνες στο σπίτι (εγώ έχω πάντα, χειμώνα καλοκαίρι). Αν δεν έχεις βάλε μήλο, βάλε αχλάδι δεν μπορεί να μην έχεις…

Το έχω ξαναπεί, δεν πολυτρώω γλυκά.  Μου έτυχαν όμως, στιγμές στη ζωή μου, που νόμιζα ότι αν δεν φάω γλυκό θα πεθάνω.  Με λιγώνουν όμως.  Έπεσα λοιπόν, πριν καιρό, πάνω σε αυτή τη συνταγή στο www.food52.com και την κράτησα με κόκκινο σημαιάκι, σε περίοπτο θέση για ώρα ανάγκης. Και έφτασε, κάποτε (δεν την γλυτώνεις, ποτέ!)  η ώρα ανάγκης και, δεν φαντάζεσαι τι ανακούφιση ένοιωσα, μόλις έβαλα στο στόμα μου την πρώτη μπουκιά. Όλοι οι γευστικοί κάλυκες αναπήδησαν και η καρδούλα μου αγαλλίασε!!!

Θέλεις μπανάνες (ώριμες αλλά σκληρές), κρέμα γάλακτος (την καλύτερη ποιότητα) και μαύρη ή καστανή ζάχαρη.

Πάνω, και πέρα από τα παραπάνω, μπορείς να προσθέσεις κανέλα, γλυκάνισο (και μάλιστα αστεροειδή) μπαχάρι ή γαρύφαλλο, sauce σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, ginger, ξύσμα lime, λεμονιού ή πορτοκαλιού, λίγη τριμμένη καρύδα,  corn flakes, τριμμένα μπισκότα, άλλα φρούτα και ότι άλλο τραβάει η καρδιά σου.

Χρειάζεσαι για 2 μερίδες:

  • 2 μπανάνες
  • 110 γρ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
  • 230 γρ. κρέμα γάλακτος
Διαδικασία:

  1. Ο απλός πολύ απλός τρόπος είναι να κόψεις τις μπανάνες σε μπουκίτσες, να τις πασπαλίσεις με τη ζάχαρη, να ρίξεις από πάνω την κρέμα γάλακτος που θα έχεις χτυπήσει λίγο — ίσα να πήξει — και να ξεκινήσεις να τρως.
  2. Ο δεύτερος απλός τρόπος είναι να κόψεις τις μπανάνες σε μπουκίτσες, να τις πασπαλίσεις με τη ζάχαρη, να ρίξεις από πάνω την κρέμα γάλακτος που θα έχεις ζεστάνει λίγο (χλιαρή) και να ξεκινήσεις να τρως.
  3. Ο τρίτος, καλύτερος για μένα τρόπος είναι:
    1. Να κόψεις τις μπανάνες σε μπουκίτσες και να τις βάλεις σε ένα μπολ
    2. Να ζεστάνεις, πολύ καλά ένα τηγάνι και να ρίχνεις λίγη-λίγη τη ζάχαρη. Όσο υγροποιείται να συμπληρώνεις (κουταλιά-κουταλιά) μέχρι να υγροποιηθεί όλη η ποσότητα. Την αδειάζεις πάνω από τις μπανάνες.
    3. Στο ίδιο τηγάνι, βάζεις την κρέμα γάλακτος, την ζεσταίνεις λίγο, αδειάζεις πάνω από τις μπανάνες με την ζάχαρη και αρχίζεις να τρως.  Μπορείς, επίσης, να μη ζεστάνεις την κρέμα αλλά να την χτυπήσεις λίγο και να την αδειάζεις πάνω από τη ζεστή ζάχαρη.

 

Advertisements