Μια χαρά είναι τα σουβλάκια, σκέτα, με πίτα, από χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο αλλά (α) βαρέθηκες (β) κάνεις δίαιτα (3) είσαι χορτο-ψαροφάγος.  Οπότε; τι κάνεις; Ετοιμάζεις πεντανόστιμα σουβλάκια σολομού και τα ψήνεις στο grill, στην σχάρα, στο σχαροτήγανο, στην γκριλιέρα, στα κάρβουνα, ακόμα και στην τοστιέρα!!!

Μια πανεύκολη μαρινάδα με λεμόνι και σκορδάκι που ετοιμάζεται τάκα-τάκα, μαρινάρεις για λίγο το σολομό, τον μαγειρεύεις και γίνεται μαλακός, μυρωδάτος και λεμονάτος.  Η παραδεισένια γεύση σε ένα ξυλάκι.

Πως θα το απολαύσεις; όπως θέλεις.  Θα αφήσεις τη φαντασία σου να καλπάσει και θα αποφασίσεις. Σκέτο στο πιάτο με μια σαλάτα, λίγο ψωμάκι (σκορδόψωμο λέω) και ένα ποτήρι λευκό κρασί.  Με πίτα, με πατάτες τηγανιτές, με κρεμολεμονάτα ζυμαρικά, με ψητά λαχανικά, με βραστές σαλάτες με άγριο ρύζι… θέλεις και άλλες ιδέες; μάλλον σε κάλυψα λέω!

Απαραίτητη προϋπόθεση να προμηθευτείς τα καλαμάκια για τα σουβλάκια και φυσικά τον σολομό (φρέσκος ή κατεψυγμένος δεν έχει σημασία) αρκεί να είναι κομμένος σε ζαράκια (το μέγεθος το αποφασίζεις εσύ όμως νομίζω ότι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από μια κανονική μπουκιά.

Για 5-6 καλαμάκια χρειάζεσαι:

  • 1 κ. σολομό χωρίς πέτσα ή κόκκαλο κομμένο σε ζαράκια περίπου 2 εκ.
  • 2 μεγάλα λεμόνια κομμένα σε λεπτές φέτες (μαζί με τη φλούδα)
  • ½ λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ⅓ κούπα ελαιόλαδο (120 ml.)
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1½ κ.γ. πιπέρι
  • Καλαμάκια που θα βάλεις μέσα σε νερό για 15 περίπου λεπτά

Διαδικασία:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το χυμό λεμόνι, με το ξύσμα, το λάδι και το αλατοπίπερο. Ρίξε μέσα τις φέτες  λεμόνι και τα κομμάτια σολομού.  Ανακάτεψε να πάει το μείγμα παντού, σκέπασε και βάλε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  2. Δίπλωσε κάθε φέτα λεμονιού στη μέση, πέρασε την στο καλαμάκι, εναλλάξ, με ένα κομμάτι σολομού.   Επαναλαμβάνεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  3. Ζεσταίνεις το grill (ή ότι χρησιμοποιήσεις.. σχαροτήγανο, τηγάνι, σχάρα, κάρβουνα ή τοστιέρα) και αφού ζεσταθεί καλά τοποθετείς επάνω τα καλαμάκια.  Θα τα γυρίσεις με προσοχή 2-3 φορές ή και παραπάνω αν χρειάζεται μέχρι να ροδίσουν και να μαγειρευτεί ο σολομός μέχρι μέσα.

Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορείς να βάλεις ανάμεσα στα κομμάτια σολομού.  Μπορείς να προσθέσεις φέτες τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας ή κολοκυθιού και να τα ψήσεις μαζί.

Πηγή:
Advertisements