Δεν το έχω κρύψει, ποτέ, ότι μου αρέσει πάρα πολύ ο σολομός, και, τον μαγειρεύω όσο πιο συχνά μπορώ.  Μια φορά την εβδομάδα, σίγουρα, πολύ συχνά και 2 φορές. 

Ένα παχύ ψάρι με άφθονο Ω3 που κάνει καλό στην καταπολέμιση της χοληστερίνης και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωση και της οστεοπενίας.  Τον βρίσκεις παντού, ακόμα και στη λαϊκή. Σε φιλέτο, σε φέτες, μισό ή ακόμα και ολόκληρο το ψάρι.  Αν νηστεύεις, μπορείς να τρως αυτό το φαγητό κάθε μέρα. Και, αν νηστεύεις και το λάδι, δεν θα βάλεις το ελαιόλαδο (ο σολομός έχει αρκετά λιπαρά από τη φύση του, οπότε, το ζουμάκι του θα περάσει και στα λαχανικά και, θα γίνει, έτσι και αλλιώς, πολύ γευστικός)

Ψήνεται πολύ γρήγορα, γίνεται ζουμερός, ταιριάζει σε οποιαδήποτε δίαιτα και μαγειρεύεται σε λιγότερο από μισή ώρα.

Βαριέσαι όμως τις ίδιες και τις ίδιες συνταγές, έτσι δεν είναι; Όσο και να σου αρέσει κάτι, ε! δε θέλεις να το τρως και κάθε μέρα το ίδιο.  Όπως ξέρουμε και από τη σοφή ρήση “το πολύ το Κύριε Ελέησον δεν το θέλει ούτε ο παπάς (ή ο Θεός, δεν ξέρω ποιο είναι πιο σωστό)».

Το πιο εύκολο είναι να έχεις κατεψυγμένο σολομό (σε έτοιμα φιλέτα των 120 ή 125 γρ.) που βρίσκεις πλέον παντού (έχω δοκιμάσει από τα supermarkets ΑΒ, Lidl, Makro και από καταστήματα με κατεψυγμένα ψαρικά π.χ. Corealis). Όλα είναι μια χαρά, υπέροχα. Ωστόσο, εγώ προτιμώ τα φιλέτα που βρίσκω στο ΙΚΕΑ, πιστεύω ότι είναι τα καλύτερα, όμως όλα είναι θέμα βολής, επιλογής και γούστου.

Με αυτή τη συνταγή θα συνδυάσεις το ψάρι με λαχανικά και θα έχεις, σε λιγότερο από μισή ώρα, ένα πλήρες πιάτο στο τραπέζι σου.  Εδώ η συνταγή είναι με φιλέτο φρέσκου σολομού, ωστόσο γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αν βάλεις κατεψυγμένο φιλέτο που (α) θα πρέπει να ξεπαγώσεις ή (β) αν το βάλεις κατεψυγμένο — δε το συνιστώ, εκτός και αν δεν πρόλαβες και πεινάς πολύ (!) — θα χρειαστείς λίγο περισσότερη ώρα για ψήσιμο).

Χρειάζεσαι (για 2 άτομα):

  • 2 φιλέτα σολομού
  • 1 φρέσκο καλαμπόκι (τους σπόρους που θα βγάλεις με ένα μαχαίρι)
    • Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις περίπου 200 γρ. από κονσέρβα ή κατεψυγμένο
  • 12 -15 μπουκετάκια (μικρά) μπρόκολο
  • 12 – 15 μπουκετάκια (μικρά) κουνουπίδι
  • 12 τοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 ½ κ.σ. σάλτσα σόγια (soy sauce)
  • ½ κ.σ. καυτερή σάλτσα chili
    • Αν δεν  έχεις θα ανακατέψεις με το μέλι ½ κ.γ. μπούκοβο
  • ½ κ.σ. λευκό ξύδι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο
  • Σουσάμι και (αν έχεις) ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για το τέλος
    • εναλλακτικά μπορείς να κόψεις, σε πολύ ψιλά κομματάκια, το πράσινο κομμάτι από 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα

ΟΔΗΓΙΕΣ:  

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C
  2. Ανακατεύεις τα λαχανικά σε ένα μπολ
  3. Ανακατεύεις καλά το μέλι με τα υπόλοιπα υλικά (σάλτσα σόγιας, chili sauce ή μπούκοβο, ξύδι, λάδι, μαύρη ζάχαρη και σκόρδο) και δοκιμάζεις μήπως χρειάζεται να προσθέσεις αλάτι (με προσοχή γιατί η σάλτσα σόγια είναι αρκετά αλμυρή) ή αν το θέλεις πιο καυτερό οπότε θα προσθέσεις chili ή μπούκοβο.
  4. Στρώσε δύο μεγαλούτσικα κομμάτια αλουμινόχαρτο (τόσο όσο να κλείσεις μέσα το σολομό με τα λαχανικά) στο ταψί σου και μοίρασε τα λαχανικά σε καθένα από αυτά.
    • Υπάρχει η θεωρία ότι το φαγητό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με αλουμινόχαρτο όσο ψήνεται.  Αν συμφωνείς στρώσε το αλουμινόχαρτο (χρειάζεται για να έχει πολύ θερμοκρασία το πακέτο), από πάνω ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα, και, συνέχισε με την παρακάτω διαδικασία.
  5. Στρώσε από πάνω από μια φέτα σολομό και μοίρασε την σάλτσα που έχεις ετοιμάσει από πάνω.
  6. Κλείσε καλά κάθε πακέτο και φούρνισε για 15 περίπου λεπτά (ανάλογα με το πάχος της φέτας). Αν ανοίγοντας το πακέτο δεις ότι δεν έχει ακόμα ψηθεί το ξανακλείνεις και ψήνεις για ακόμα 3-4 λεπτά.
  7. Μετά από 15 λεπτά άνοιξε τα πακέτα, όσο να φαίνεται ο σολομός και ξαναβάλε στο φούρνο για 2-3 λεπτά ώστε να καραμελώσει από πάνω.
  8. Αφού αποσύρεις από το φούρνο πασπαλίζεις με σουσάμι και σχοινόπρασο ή κρεμμυδάκι φρέσκο και σερβίρεις.

Αν θέλεις το πιάτο σου να είναι εντελώς rustique σερβίρεις μαζί με το περιτύλιγμα, διαφορετικά, αδειάζεις το περιεχόμενο, κανονικά, σε 2 πιάτα και σερβίρεις.

Σημείωσεις:

  1. Μπορείς να βάλεις όποιο ψάρι σου αρέσει (φρόντισε όμως να είναι καθαρισμένο καλά ή σε φιλέτο (τόνος, σφυρίδα, ξιφίας, μπακαλιάρος, λούτσος, λαβράκι, συναγρίδα ή ότι άλλο σου αρέσει — καλό είναι να μην έχει πάρα πολλά κόκαλα και να είναι λίγο παχύ ψάρι — είναι καλές επιλογές)
  2. Μπορείς να βάλεις ότι άλλο λαχανικό σου αρέσει (μελιτζάνες, πατάτες, κολοκύθια, ακόμα και φασολάκια ή αρακάς ταιριάζουν απόλυτα.

Την ιδέα πήρα από το http://www.runningtothekitchen.com και την προσάρμοσα ανάλογα με τα δικά μου γούστα.

Advertisements