… με διαφορά (και όπως λεν οι φίλοι μας οι Άγγλοι «by far») είναι εκείνο του πολυαγαπημένου μου Άκη Πετρετζίκη

Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ να το κάνω.  Θυμόμουν και κάποιες προσπάθειες της μαμάς μου που όλα τα έφτιαχνε καταπληκτικά, ωστόσο, στο τσουρέκι δεν το είχε πολύ.  Πότε δεν της φούσκωνε αρκετά, πότε της άπλωνε στο ταψί, πότε της γινόταν σαν πολύ νόστιμο cake.  Η μυρωδιά του, πάντα, συναρπαστικά, αλλά ποτέ, δεν είχε εκείνη τη μαστιχωτή γεύση, εκείνη την αίσθηση του αφρού καθώς έκοβες ένα κομμάτι.

Πριν 2 χρόνια, αν θυμάμαι καλά, ανοίγοντας την τηλεόραση, βλέπω σε ένα trailer μίας, εκπομπής — από τις πρωϊνές — όπου, τότε, ήταν μόνιμος συνεργάτης ο Άκης, να λέει, «αύριο θα φτιάξουμε ένα τσουρέκι. Πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει άπειρες συνταγές για να καταλήξω σε αυτήν.  Αν την ακολουθήσετε, βήμα-βήμα, αποκλείεται να αποτύχετε…»

Όπως καταλαβαίνεις δεν υπήρχε περίπτωση να μην μπω στην πρίζα.  Πλησίαζε και Πάσχα (καλή ώρα σαν τώρα) και, ήταν κάτι που, μέχρι τότε, δεν είχα επιχειρήσει ποτέ.  Την άλλη μέρα λοιπόν, στήνομαι με μολύβι και χαρτί, μπροστά στην τηλεόραση και παρακολουθώ, με μεγάλη προσοχή το μάθημα.  Και, αφού ψώνισα, ξεκίνησα.  Είχα μάλιστα και το video (που επισυνάπτω στο τέλος της ανάρτησης) στην ταμπλέτα δίπλα μου, και, βήμα-βήμα δημιούργησα! Να φανταστείς ότι ακόμα και για την πλεξούδα έκοψα χαρτάκια, τα αρίθμησα, και…. πέτυχα.  Κατά γενική ομολογία ένα πραγματικά τέλειο τσουρέκι δια χειρός master chef Άκη Πετρετζίκη, τον οποίο λατρεύω και εμπιστεύομαι απόλυτα, γιατί, ότι λέει έτσι είναι. Δοκίμασε και θα δεις.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια + ίσως 1-2 κ.σ επιπλέον
    • όσο πιό σκληρό είναι το αλεύρι τόσο περισσότερη γλουτένη που είναι απαραίτητη για τα τσουρέκια, για να «κορδάρει» όπως λένε οι παλιές. 
  • 150 γραμμάρια μέλι
  • 150 γραμμάρια νερό
  • 1 ½ κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100+50 γραμμάρια Βούτυρο
  • 2 αυγά
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 15 γρ. μαγιά,
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 2 βανίλιες
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 1 πρέζα Αλάτι
  • 1 ασπράδι για επάλειψη
  • Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

  1. Βάζεις στο κάδο του mixer το νερό, τη μαγιά και μόνο 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύεις με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζεις με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω.
  2. Το αφήνεις να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).
  3. Ενώ περιμένεις, βάζεις στο multi τη ζάχαρη, μαχλέπι, βανίλια και μαστίχα και τα χτυπάς μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με το γουδί.
  4. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνεις το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα και το μείγμα της ζάχαρης, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο. Να μην κάψει, απλά να ζεσταθεί.
  5. Στη συνέχεια το βγάζεις από τη φωτιά, ρίχνεις τα αυγά μέσα στο χλιαρό μείγμα, και ανακατεύεις καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Αδειάζεις το μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ.
  7. Χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα — με τον γάντζο — για δύο λεπτά και μετά σε δυνατή ταχύτητα για 8 λεπτά μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Ανάλογα με το αλεύρι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις ακόμα 1-2 κ.σ.
  8. Στο τέλος προσθέτεις τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το mixer. Συνεχίζεις  το χτύπημα για άλλα πέντε λεπτά.
    • Πολύ πολύ καλό χτύπημα στο mixer για να «κορδάρει» το τσουρέκι…  (σαν να έχει κλωστές!)
  9. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζεις τη ζύμη από το mixer και τη βάζεις σε ένα μπολ.  Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 – 2 ώρες.
  10. Χωρίζεις τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και φτιάχνεις μια λωρίδα από κάθε κομμάτι. Στη συνέχεια (εδώ είναι η μαγκιά – φτιάξε αριθμημένα χαρτάκια!!!) πλέκεις 2 μεγάλες πλεξούδες για να σχηματίσεις τα τσουρέκια σου.  Θα βάλεις πάνω από κάθε λωρίδα ένα νούμερο και θα αρχίσεις να πλέκεις με αυτόν το τρόπο.
  11. Πρώτα 4-2 μετά 1-3 στη συνέχεια 2-3 και ξανά από την αρχή μέχρι να τελειώσει η πλεξούδα. Κλείνεις καλά τις άκρες και μαζεύεις λίγο κάθε τσουρέκι.
  12. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  13. Αφήνεις τα τσουρέκια να ξαναφουσκώσουν για 20′.  Τα αλείφεις με λίγο ασπράδι, σκορπάς τα αμύγδαλα από πάνω και τα ψήνεις για 20 – 30 λεπτά.
Advertisements