Αναζήτηση

Όστρακα και αχιβάδες

Τα λατρεύεις ή τα μισείς.  Τα αγαπάς ή τα συχαίνεσαι. Αν όμως τα αγαπάς πρέπει να γνωρίζεις ότι κάποιες φορές μπορεί να πάθεις μεγάλη ζημιά. Πότε; αν δεν είναι ζωντανά, αν δεν είναι φρέσκα, αν δεν τα έχεις καθαρίσει σωστά, αν τα έχεις μαζέψει από μολυσμένες περιοχές. 

Τρώγονται ωμά, με λίγο λεμονάκι, ψητά, βραστά, αχνιστά, τηγανιτά, με σάλτσα, σαγανάκι στα κάρβουνα και με χίλιους άλλους τρόπους.  Ωστόσο, πριν αρχίσεις να τα μαγειρεύεις ή να τα καταναλώνεις, όλα τα οστρακοειδή, καλό είναι να γνωρίζεις τα πάντα γι’αυτά.

Έψαξα πληροφορίες από την ιστοσελίδα http://www.vita.gr και τις οδηγίες του executive chef  Γιάννη Σολάκη που θα βρεις εδώ παρακάτω και που θα σε βοηθήσουν να απολαμβάνεις, πάντα, με ασφάλεια αυτή τη λιχουδιά.

  1. Τα όστρακα, που κυκλοφορούν στην αγορά, ελέγχονται υγειονομικά. Είναι, επομένως, σημαντικό να τα αγοράζετε από ιχθυαγορές ή ιχθυοπώλες.
  2. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται μύδια, ενώ τα υπόλοιπα όστρακα αλιεύονται. Σε σχετική αφθονία βρίσκουμε κυδώνια και γυαλιστερές, ενώ πιο λίγα είναι τα χτένια και τα στρείδια. Οι αχιβάδες είναι συνήθως εισαγωγής. Η αλιεία του αχινού εξαρτάται από την εποχή και την περιοχή, ενώ της πίνας και του πετροσωλήνα απαγορεύεται.
  3. Στην αγορά. Προσέχετε τα όστρακα να είναι ζωντανά. Τα κουνάτε και κρατάτε όσα είναι κλειστά, ενώ πετάτε όσα παραμένουν ανοιχτά. Καμιά φορά αν τα αφήσετε ακίνητα για λίγη ώρα (π.χ. στο ψυγείο) ανοίγουν, αλλά μόλις τα ακουμπήσετε ή ζεσταθούν, θα κλείσουν. Επίσης, τα φρέσκα θαλασσινά μυρίζουν ιώδιο.
  4. Στο καθάρισμα. Τα πλένετε πολλές φορές και τρίβετε το όστρακο με σφουγγάρι, για να μην έχει ξένα σώματα. Από τα μύδια τραβάτε απότομα το γένι που εξέχει. Δεν τα αφήνετε πολλή ώρα στο νερό, γιατί πεθαίνουν. Όσα όστρακα είναι ανοιχτά πριν μαγειρευτούν, τα πετάτε.
  5. Στο μαγείρεμα. Βάζετε τα όστρακα σε κατσαρόλα, προσθέτετε ελάχιστο νερό, κρασί ή ζωμό και τα σκεπάζετε. Τα αχνίζετε σε δυνατή φωτιά για 2-3΄, τα κουνάτε μία-δύο φορές και μόλις ανοίξουν, τα βγάζετε. Μην τα βράζετε πολλή ώρα, γιατί σκληραίνουν. Όταν τα αχνίσετε, προσέξτε αν κάποια δεν έχουν ανοίξει. Αφαιρείτε τα υπόλοιπα και τους δίνετε μερικά λεπτά ακόμη. Όσα δεν ανοίξουν, τα πετάτε. Τα όστρακα που θα καταναλωθούν ωμά, αν δεν αντιδρούν στο λεμόνι, δεν τα καταναλώνετε.
  6. Στην κατανάλωση. Τα όστρακα καλό είναι να καταναλώνονται την ίδια μέρα. Αν πάρετε πολλά, μπορείτε να τα βάλετε σε σουρωτήρι και τα σκεπάσετε με νωπή πετσέτα. Έτσι, διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες.
  7. Τα όστρακα πρέπει να είναι ζωντανά αλλιώς κινδυνεύεις από δηλητηρίαση και μάλιστα σοβαρή!
  8. Τα ζωντανά όστρακα είναι πάντα κλειστά ή πρέπει να κλείσουν αμέσως μόλις τα χτυπήσεις ελαφρά.
  9. Πλένονται σε άφθονο νερό, ξύνουμε τα κελύφη, για να φύγουν τυχόν ξένα σώματα. Από τα μύδια τραβάμε απότομα το γένι τους που εξέχει από το όστρακο.
  10. Διατηρούνται στο στο ψυγείο μέσα σε βρεγμένη πετσέτα μέχρι 3 ημέρες, ανάλογα με το είδος και με το πόσο φρέσκα είναι.
  11. Όταν τα αχνίσουμε, πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει.
  12.  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν τα τρώμε ωμά.  Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αντιδρούν στο λεμόνι διαφορετικά δεν τα δοκιμάζουμε καν.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: