Βαφές υπάρχουν πολλές και πρακτικές άπειρες.  Έχω ακούσει, μαμάδες, να λένε ότι φοβούνται τα χρώματα βαφής των αβγών μήπως, δεν είναι και τόσο ασφαλή!  Μύθος, και ασφαλή είναι και δοκιμασμένα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.  Όμως, δεν θα ήθελες, φέτος, να βάψεις αβγά, με διαφορετικό τρόπο με υλικά που σου δίνει, σε αφθονία ή φύση;

Σήμερα, θα πάμε βήμα-βήμα την διαδικασία, αφού πρώτα, μάθουμε γιατί βάφουμε αβγά κάθε Πάσχα.

Παραδοσιακά, τα αβγά, τα βάφουμε την Μεγάλη Πέμπτη. Ας δούμε, πρώτα απ’ όλα τους σχετικούς συμβολισμούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρήκα εδώ

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη,προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού και  αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο.Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός – όπως το περίβλημα του αυγού , αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε!
Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.
Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν, είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριες τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.
Η Παναγία πίσω από το έθιμο των «κόκκινων αυγών» 
Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντας τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!
Τα κόκκινα αυγά και η Μαγδαληνή 
Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Η δύσπιστη γυναίκα 
Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα»!
Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς. Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού. 
Είναι παράλληλα όμως και χρώμα αποτρεπτικό. Κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια κρεμούσαν τη Μεγάλη Πέμπτη στην Καστοριά οι γυναίκες για το καλό. 
Κόκκινο πανί έβαφαν μαζί με τα αυγά τους στη Μεσημβρία και το κρεμούσαν στο παράθυρο για σαράντα μέρες, για να μην τους πιάνει το μάτι.
Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη γι αυτό και τη λέγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη
Παλιότερα το συνήθιζαν κι αποβραδίς, πάντοτε τα μεσάνυχτα, με το ξεκίνημα της νέας μέρας. 
Καινούρια πρέπει να ήταν η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά και ο αριθμός τους ορισμένος και τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες και δεν την έχυναν, ακόμα και τότε, έξω από το σπίτι.
Τα κόκκινα σαν αίμα αυγά, για να τιμήσουν το αίμα του Ιησού Χριστού, ανταλλάσσονται στην Ελλάδα.Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου δενβάφουν αβγά για το Πάσχα. Αλλά και σε αυτούς θα φέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι βαμμένα αβγά και από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους νεκρού.

Για να βάψεις τα αβγά με φυσικά χρώματα είναι απαραίτητη μια προετοιμασία.  Βασικά, θα πρέπει να ετοιμάσεις το χρώμα από την προηγούμενη μέρα και να έχεις τα αβγά (οπωσδήποτε άσπρα!!!) σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 24 ώρες πριν τα βράσεις.

Ξεκινάς με τα υλικά που σου χρειάζονται για να φτιάξεις τα χρώματα:

 • Λευκό ξύδι
 • Σπανάκι
 • Παντζάρια
 • Kόκκινο λάχανο
 • Τσόφλια από κόκκινα κρεμμύδια
 • Κουρκουμά
 • Πιπέρι cayenne
 • Δοχεία (μεγάλα μπολ ή βάζα) για να χωράνε όσα αβγά επιλέξεις να βάψεις από κάθε χρώμα.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζεις (ξεχωριστά κάθε φορά):

 • 3-4 χούφτες φύλλα σπανάκι
 • Φύλλα από ½ κόκκινο λάχανο
 • 4-5 παντζάρια
  • αν πάρεις τα έτοιμα, προ-βρασμένα, μαζί με το ζουμί που έχει το σακουλάκι
 • Τσόφλια από, τουλάχιστον, 10 κόκκινα κρεμμύδια
  • με την ευκαιρία, τα κρεμμύδια θα τα περάσεις ένα-ένα στο multi, θα τα βάλεις σε σακουλάκια στην κατάψυξη και θα τα έχεις έτοιμα για μελλοντικές μαγειρικές

eggs2

Διαδικασία:

 1. Σκεπάζεις με νερό, προσθέτεις 2 κ.σ. κόκκινο ξύδι και βράζεις για 20 λεπτά.
 2. Αφήνεις, κάθε μείγμα, να κρυώσει πολύ καλά και το σουρώνεις στο δοχείο που έχεις επιλέξει.
 3. Βυθίζεις μέσα τα βρασμένα αβγά και τα αφήνεις για 8 τουλάχιστον ώρες.
 4. Στη συνέχεια τα βγάζεις με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί και μόλις στεγνώσουν να περνάς με λίγο λάδι για να γιαλίσουν.

Για τον κουρκουμά και το πιπέρι cayenne η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική.  Γεμίζεις το δοχείο που έχεις επιλέξει με βραστό νερό. Ρίχνεις 2-3 κ.σ. κουρκουμά στο ένα και πιπέρι cayenne στο δεύτερο μαζί με 2 κ.σ. λευκό ξύδι στο καθένα.  Ανακατεύεις και αφήνεις να κρυώσει. Στη συνέχεια ακολουθείς τα βήματα 3 και 4 όπως παραπάνω.

Σημείωση: Ενδέχεται, με αυτή τη διαδικασία να χρωματιστούν και στο εσωτερικό τα ασπράδια των αβγών. Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά θα αποκτήσουν και μια ιδιαίτερη, διαφορετική γεύση. 

Tip: αν σε ένα δοχείο βάλεις 2 κ.σ. κουρκουμά και 1 κ.σ. πιπέρι cayenne θα αποκτήσεις ένα ακόμα χρώμα, σκούρο πορτοκαλί.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα υλικά όπως saffran (δεν συμφέρει και πολύ γιατί είναι αρκετά ακριβό), sumac ή ότι άλλο εμπνευστείς (αν ανακαλύψεις κάτι καλό, σε παρακαλώ, να το μοιραστείς μαζί μας.

eggs4.jpgΤα αβγά, αφού, όπως είπαμε, τα έχεις αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου, τα τοποθετείς σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ως εξής:

 1. Να είναι το ένα-δίπλα στο άλλο, όχι το ένα πάνω από το άλλο.
 2. Καλό είναι να μην έχουν κενό ανάμεσα για να μην χτυπάνε.
 3. Σκεπάζεις, τελείως, με νερό της βρύσης, προσθέτεις 2-3 κ.σ. λευκό ξύδι (βοηθάει να μη σπάσουν αλλά και στο ξεφλούδισμα) και βάζεις πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό – προσοχή – να μην αναπηδάνε τα αβγά, μετράς 20 λεπτά (για να σφίξουν κανονικά).
  • Λιγότερος χρόνος θα χρειασθεί, αν θέλεις τον κρόκο λίγο μαλακό στη μέση, «καϊσί» νομίζω τα λένε, και, περισσότερος αν θέλεις να σφίξουν τόσο ώστε το γύρω-γύρω το κρόκου να γίνει πράσινο-γκρι (η μαμά μου έτσι τα ήθελε, θυμάμαι τα έβραζε με τις ώρες!!! γιατί δεν έτρωγε το ασπράδι παρά μόνο τον κρόκο.
 4. Τα ξεπλένεις βυθίζεις σε κρύο νερό και αφήνεις να κρυώσουν και να στεγνώσουν πριν τα βυθίσεις στα χρώματα που έχεις ετοιμάσει.

Τα μικρά σου μπορούν να παίξουν με μερικά από τα αβγά και να φτιάξουν πρωτότυπα σχέδια. Παράδειγμα:

 • Μπορούν να τυλίξουν μερικά αβγά με τα φύλλα από το σπανάκι ή το κόκκινο λάχανο ή διάφορα φύλλα από φυτά, να τα δέσουν με λάστιχο και μετά να τα βυθίσουν στο υγρό χρώμα.
 • Μπορούν να τυλίξουν τα αβγά με σπάγγο ή κλωστή γύρω-γύρω ή σταυρωτά και μετά να τα βυθίσουν στο υγρό χρώμα.
 • Μπορείς, τα τα βοηθήσεις, και να αλείψεις, το εσωτερικό μίας σακούλας κατάψυξης, με λίγο βούτυρο (όπως βάζεις σε μια φόρμα) και μετά να βάλετε μέσα κάθε αβγό και να το γυρίσετε γύρω-γύρω ώστε να πάει βούτυρο πάνω στο κέλυφος ώστε, μπαίνοντας στο χρώμα να κάνει νερά, όπως, το μάρμαρο.
 • Μπορούν, με ένα πινέλο, να βάψουν, επάνω γραμμές, σχέδια, φιγούρες, σχέδια ή να γράψουν το όνομά τους.
 • Decorated-Easter-Eggs
Οι φωτογραφίες είναι του James Ransom συνεργάτη του Food52
Advertisements