Δεν υπάρχει μια σαλάτα που να είναι ίδια με την άλλη.  Όπως, επίσης, δεν υπάρχει μια σαλάτα που να μη σου αρέσει.  Ακόμα και ένα συστατικό να σε ενοχλεί, όπως εμένα ο αρακάς ή η κάππαρη, το αλλάζεις ή το αντικαθιστάς με ένα άλλο.

Η σαλάτα στολίζει το τραπέζι σου, κάνει για δίαιτα, συμπληρώνει κάποιο φαγητό, ολοκληρώνει ένα γεύμα, τρώγεται σκέτη, με συντροφιά, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ.

Αυτή η σαλάτα έχει μια γεύση Άπω Ανατολής, η κεντρική ιδέα μας έρχεται από το Βιετνάμ αλλά σε κάθε σπιτικό, γίνεται προσαρμογή, ώστε, να την φέρεις στα μέτρα σου.

Φρέσκα, δροσερά, τραγανά και τρυφερά λαχανικά που συνδυάζονται με ένα υπέροχο dressing με αποτέλεσμα μια δροσιστική, χρωματιστή, ελαφριά και ιδιαίτερα γευστική σαλάτα.

pealerΧρειάζεσαι μόνο ένα pealer που έχει το οδοντωτό μαχαιράκι για να κόψεις τα κολοκύθια και τα καρότα σε λωρίδες (julienne ή spaghetti) αλλιώς, το μαντολίνο, ή, αν έχεις υπομονή με το χέρι, και, αν δεν έχεις στο mixer με το μαχαίρι που τρίβει το τυρί ή κόβει το λάχανο. Τελευταία σου εναλλακτική ο τρίφτης — η γεύση παραμένει ακριβώς ίδια η εμφάνιση είναι που αλλάζει (όπως έλεγε η σοφή μαμά μου «δεν πάει ολόκληρο στο στομάχι σου!!!»).

Τα φιστίκια προσφέρουν αυτή «αλατισμένη τραγανότητα» ενώ το lime στο dressing δίνει μια υπέροχη μυρωδιά και αψάδα που παντρεύεται τέλεια με την γλύκα που έχουν τα κολοκύθια και τα καρότα.

Yλικά:

  • 3 κ.σ. χυμό από φρέσκο lime μαζί με 1 κ.γ. ξύσμα
    • To έχουμε ξαναπεί «ανοίγουμε την κατάψυξη και παίρνουμε ένα ή δύο παγάκια από lime που έχουμε καταψύξει την ημέρα που βρήκαμε ζουμερά limes στη λαϊκή ή στο supermarket της γειτονιάς μας.  Και ξύσμα που έχουμε επίσης κρατήσει!»
  • 1 κ.σ. fish sauce
    • Αν σου αρέσουν τα Ταϊλανδέζικα, Βιετναμέζικα, Ιαπωνικά φαγητά θα πρέπει να αγοράσεις ένα μπουκάλι που θα βρεις στα ethnic ράφια των supermarkets και στα αντίστοιχα μαγαζιά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: επειδή πολλοί είναι αλλεργικοί (κυρίως στα θαλασσινά και η sauce αυτή έχει και υλικά από οστρακοειδή) καλύτερα να μην την δοκιμάσεις αν δεν είσαι σίγουρη ή αν δεν σου αρέσει. Μπορείς να την ανικαταστήσεις με:
      • 1-2 αντσούγιες που θα πολτοποιήσεις με τη βοήθεια λίγου ελαιόλαδου ή worchestershire sauce
      • 1 κ.σ. Worhestershire sauce 
      • 1 κ.σ. Soy sauce (με προσοχή γιατί είναι αλμυρή!!!)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (κρυσταλλική ή καστανή)
  • ½ κιλό κολοκυθάκια (μετρίου μεγέθους) τρυφερά και πολύ πράσινα που θα κόψεις σε λεπτές-λεπτές λωρίδες
  • 150 γρ. πολύ τρυφερά καρότα που θα κόψεις όπως τα κολοκύθια
  • 150 γρ. χονδροκομμένα, αλατισμένα φυστίκια (αράπικα) που θα καβουρδίσεις λίγο σε ένα καυτό τηγάνι.
  •  1 μέτριο, κόκκινο, κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • ¼ ματσάκι φύλλα βασιλικού, κομμένα με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια
  • ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
    • Επειδή σε πολλούς δεν αρέσει ο κόλιανδρος και, δεν βρίσκεις πάντα, μπορείς να βάλεις μαϊντανό
  • ¼ ματσάκι μέντα ή δυόσμο
  • ½ κ.γ. πολτοποιημένο σκόρδο
  • ¼ κ.γ. πιπέρι cayenne ή μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι ή soy sauce (με μέτρο!!!)

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μπολ ανακάτεψε, με το σύρμα όλα τα υλικά, εκτός από τα φρέσκα λαχανικά δηλαδή: χυμό και ξύσμα lime, fish sauce (αν έχεις ή ότι άλλο αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις), ζάχαρη, πολτοποιημένο σκόρδο, πιπέρι, ελαιόλαδο.  Δοκίμασε και αν χρειάζεται πρόσθεσε λίγη σάλτσα σόγιας ή αλάτι.  Άφησε στην άκρη.
  2. Μέχρι να πλύνεις και να κόψεις τα λαχανικά βάλε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει ρίξε μέσα τα φιστίκια για να τα καβουρδίσεις, ανακατεύοντας, για να μην καούν.  Τα βάζεις σε απορροφητικό χαρτί, να κρυώσουν, μέχρι να έρθει η ώρα να μπούν στη σαλάτα.
  3. Στη σαλατιέρα σου ή σε μια μεγάλη πιατέλα ανακάτεψε όλα τα κομμένα λαχανικά (κολοκύθι, καρότο, κρεμμύδι) με τα μυρωδικά (βασιλικό, κόλιανδρο ή μαϊντανό και δυόσμο ή μέντα).
  4. Άδειασε από πάνω το dressing και με μαλακές κινήσεις ανακάτεψε να πάει παντού.
  5. Πασπαλίσεις με τα καβουρδισμένα φιστίκια και σερβίρεις.

 

Την ιδέα πήρα και προσάρμοσα από εδώ:
Advertisements