Πολλά είναι τα φαγητά που με πάνε πίσω στην ‘πρώτη’ μου πατρίδα. Την Αίγυπτο.  Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα μέχρι τα εννιά μου, εκεί γεύτηκα τις πρώτες μου ‘εξωτικές’ γεύσεις, εκεί μύρισα τα πρώτα μπαχαρικά και βότανα της τοπικής κουζίνας.

Σε μια κουλτούρα που ακροβατούσε πάνω στην Ελλάδα, το Λίβανο, την Αίγυπτο και την Συρία έμαθα να αναγνωρίζω, και να αγαπώ, τα καλύτερα από την κάθε μια.  Στη συνέχεια, έμαθα να απολαμβάνω όλου του κόσμου τις νοστιμιές και, σιγά-σιγά, πολλές από αυτές έμαθα και να τις μαγειρεύω.

Αν κάτι χαρακτηρίζει κάθε Αιγυπτιακό, Λιβανέζικο, Συριάνικο, Παλαιστινιακό τραπέζι είναι το hummus.  Το βρίσκεις παντού στις μαγειρικές της μέσης Ανατολής, στην Κύπρο, την Αλγερία, την Τυνησία και το Μαρόκο και σε πολλά εστιατόρια της Ευρώπης και της Αμερικής και μάλιστα θεωρείται gourmet έδεσμα.  Αποτελεί δε ένα από τα πιο αγαπημένα των χορτοφάγων.

Έχω βάλει παλαιότερα και άλλη συνταγή (Το αυθεντικό «hummus») που έχει paprika, κύμινο και λιγότερο ταχίνι.  Ανακάλυψα όμως ότι πολλοί δεν αγαπούν καθόλου το κύμινο ούτε και την paprika.  Έτσι, αυτή η συνταγή είναι, λίγο διαφορετική  με περισσότερο ταχίνι και σκόρδο χωρίς καθόλου paprika ή κύμινο  Δοκίμασε, ποια σου ταιριάζει περισσότερο.

Η κρέμα (πολτός) από ρεβίθια, σιγοβρασμένα που ανακατεύεται με ταχίνι και δημιουργεί ένα από τα πιο γευστικά και υγιεινά super foods, που προσφέρεται σαν συνοδευτικό με οτιδήποτε.  Θα το φας σκέτο με μαλακιά ή ξεροψημένη πιτούλα (αραβική πάντα), θα το αλείψεις το ψωμάκι σου και θα βάλεις από πάνω ότι αγαπάς (τυρί, αλλαντικό, ψητό κοτόπουλο ή κρέας, μπιφτέκι, ψάρι, falafel ή σαλάτα).  Θα το προσφέρεις σαν dip με μπόλικα φρέσκα λαχανικά. Θα συνοδέψεις πολλά αραβικά φαγητά όπως falafel, kibbeh (κάτι σαν τα Κυπριακά κουπέπια) και ψητά κρέατα τα γνωστά μας kebbab.

Ετοιμάζεται εύκολα και διατηρείται στο ψυγείο για πολλές μέρες.

Θα χρειασθείς:

Υλικά:

  • 400 γρ. βρασμένα ρεβίθια (που καλό είναι να τα μουσκέψεις σε μπόλικο κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ)
    • Πριν τα αλέσεις κράτησε μερικά ρεβύθια για την διακόσμηση
  • 4 -5 κ.σ. ταχίνι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 4  σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 2  κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Κόκκινο πιπέρι cayenne
  • Αλάτι

Διαδικασία:

  1. Αφού βράσεις τα ρεβίθια τα αφήνεις να κρυώσουν.
    • Δεν πετάς το ζουμί που έχουν βράσει γιατί θα σου χρειασθεί και κράτησε μερικά ολόκληρα για το τέλος.
  2. Βάζεις τα ρεβίθια στο blender μαζί με λίγο από το ζουμί τους και πολτοποιείς.  Προσθέτεις το σκόρδο, το ταχίνι με το ελαιόλαδο και συνεχίζεις μέχρι το μείγμα σου να γίνει λείο.  Αν χρειάζεται πρόσθεσε λίγο-λίγο ζωμό από τα ρεβίθια.
  3. Αδειάζεις το μείγμα σου σε ένα μπολ προσθέτεις αλάτι , λεμόνι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει μια κρέμα.  Δοκιμάζεις και προσθέτεις ότι χρειάζεται.
  4. Αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτεις λίγο-λίγο ζωμό από τα ρεβίθια ή κρύο νερό ή ακόμα λίγο λεμόνι. Το αφήνεις αρκετή ώρα στο ψυγείο να κρυώσει.
  5. Κάνεις με ένα κουτάλι μερικά κυκλικά αυλάκια και σερβίρεις αφού πασπαλίσεις με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, κόκκινο πιπέρι cayenne, μαϊντανό , ολοκληρώνεις, από πάνω, με μερικά ολόκληρα ρεβίθια και σερβίρεις με αραβικές πιτούλες.
Advertisements