Ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή, αυτή η σαλάτα που, θα φτιάξεις γρήγορα-γρήγορα, για το πρόχειρο γεύμα ή για το πάρτι στη βεράντα.  Αν αφαιρέσεις τη φέτα, μπορείς να την κάνεις και απολύτως νηστίσιμη.

Με μπόλικα δροσερά, φρέσκα λαχανικά που θα ανακατέψεις με μικρά ζυμαρικά, μυρωδικά και μπόλικο λεμόνι θα φτιάξεις μια σαλάτα που θα είναι χορταστική, διαιτητική ή συνοδευτική.

Χρειάζεσαι για 6 καλές μερίδες 20 περίπου λεπτά προετοιμασίας και:

Υλικά:

  • 1 ματσάκι, φρέσκα και τρυφερά, σπαράγγια κομμένα κομμάτια (1-2 εκ.)
  • 1 μεγάλο αγγούρι (αν είναι πολύ φρέσκο το αφήνεις με τη φλούδα), κομμένο, σε ροδέλες
    • Αν βρεις πολύ τρυφερά 5-6 μικρά αγγουράκια (αυτά που ονομάζουν «Αιγύπτου») να τα προτιμήσεις
  • 1 μεγάλη κίτρινη, κόκκινη κομμένη σε ροδέλες
    • Μπορείς αν προτιμάς πράσινη ή κόκκινη πιπεριά αρκεί να είναι γλυκιά
  • 1 συσκευασία (500 γρ.) κοφτό μακαρονάκι (ή άλλο μικρό ζυμαρικό που προτιμάς)
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζάνι λευκό ξύδι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½  κ.γ. πιπέρι και λίγο ακόμα αφού δοκιμάσεις
  • 3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι και μαζί το ξύσμα από το 1 λεμόνι
  • ¼ από ένα ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 150 γρ. τριμμένη φέτα (που δεν θα βάλεις αν θέλεις η σαλάτα σου να είναι νηστίσιμη)
    • Μπορείς να βάλεις αντί για φέτα cottage cheese, ανθότυρο ή Κατίκι Δομοκού. Επίσης, αν δεν σου αρέσει η φέτα ή τα λευκά, μαλακά, τυριά να την αντικαταστήσεις με οποιοδήποτε κίτρινο τυρί τριμμένο (όχι πούδρα, σε flakes ή τριμμένο στον χοντρό τρίφτη του τυριού).

Διαδικασία:

  1. Βράσε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες, περίπου 9-10 λεπτά για να γίνουν al dente. Σούρωσε τα και άφησε τα στην άκρη να κρυώσουν.
  2. Όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια μπλανσάρεις* τα σπαράγγια μέχρι να γίνουν τρυφερά — να μαλακώσουν –, αλλά να κρατάνε αρκετά, και, αμέσως βάλε τα σε ένα μπολ με νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσουν ζωντανό το χρώμα τους.
  3. Αφού κρυώσουν τα σπαράγγια κόψε τα σε μικρά κομματάκια (διαγώνιες κοπές) μαζί με τις πιπεριές και το αγγουράκι και όλα μαζί σε μια σαλατιέρα ή ένα μεγάλο μπολ.
  4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτύπησε με το σύρμα, καλά το λάδι, ξύδι, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι με ξύσμα λεμονιού, δοκίμασε και άσε στην άκρη.
  5. Ρίξε από πάνω τα κρύα ζυμαρικά, ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε το dressing που έχεις ετοιμάσει.
  6. Ανακάτεψε καλά, δοκίμασε για να βεβαιωθείς ότι η γεύση είναι ικανοποιητική και πασπάλισε με την τριμμένη φέτα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tip: αν δεν βρεις σπαράγγια ή αν δεν είναι η εποχή τους, ή, ακόμα, και αν δεν σου αρέσουν η σαλάτα αυτή γίνεται θαυμάσια με πράσινα φασολάκια, με λαχανάκια Βρυξελλών και με αρακά, αν σου αρέσει!

*μπλανσάρεις: κοινώς «ζεματίζεις» 

Είναι η διαδικασία όταν περνάμε τα λαχανικά μας από την κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για πολύ λίγο είτε για να τα μαγειρέψουμε περαιτέρω (πίτες, τάρτες κτλ) ή να τα σερβίρουμε al dente (να κρατάνε λίγο). Έτσι διατηρούνται όλες οι βιταμίνες, το χρώμα και τα θρεπτικά τους συστατικά.

Advertisements