Το μυδοπίλαφο είναι ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ φαγητό. Αρκεί, να μην είσαι αλλεργικός στα μύδια και στα θαλασσινά, γενικότερα.  Εύκολο και γρήγορο.  Οικονομικό και χορταστικό. Μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε τραπέζι μεσημέρι ή βράδυ. Φιλικό ή οικογενειακό. Επίσημο ή χαλαρό στη βεράντα.  

Τα μύδια όμως θέλουν ΠΟΛΛΗ προσοχή.  Πρέπει να έχεις πολλή εμπιστοσύνη στον προμηθευτή σου.  Πρέπει να τα καθαρίσεις πάρα πολύ καλά.  Πρέπει να τα μαγειρέψεις με προσοχή και να πετάξεις όσα δεν έχουν ανοίξει και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, όπως έλεγε η μανούλα μου η Renée «να τρως θαλασσινά τους μήνες που δεν έχουν Ρ!» δηλαδή Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο απαγορεύονται αυστηρά. Ωστόσο, τα χρόνια τα παλιά ήταν αλλιώς τα πράγματα. Τώρα με τις ειδικές καλλιέργειες, φαντάζομαι, ότι η κατανάλωση τους είναι ασφαλέστερη και, φυσικά, υπάρχουν τα κατεψυγμένα που ίσως να είναι πιο σίγουρα ακόμα.  Καλό, πάντως, είναι να είμαστε διπλά προσεκτικοί όταν αγοράζουμε μύδια και θαλασσινά, γενικότερα.

Ο σύντομος αυτός οδηγός θα σε βοηθήσει για να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις:mussells_0215_01

Αν αγοράσεις μύδια (αλλά και κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, χτένια) με το όστρακο, φρέσκα και με το κέλυφος θα πρέπει να προσέξεις τα εξής:
  1. Το όστρακο (κέλυφος) πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα.  Αν είναι λίγο ανοιχτά, πρέπει, να τα πιέσεις ελαφρά, τότε θα πρέπει να κλείσουν ερμητικά.
  2. Το εσωτερικό (η σάρκα) πρέπει να είναι υγρή, καθαρή (σχεδόν διάφανη) και να μην έχει καμία μυρωδιά.
  3. Η σάρκα, που όπως είπαμε, πρέπει να είναι υγρή, πρέπει να είναι καλά κολλημένη στο κέλυφος
  4. Αν ακουμπήσεις την σάρκα με μια καρφίτσα ή στάξεις λίγες σταγόνες λεμόνι θα πρέπει να δεις να κουνιέται (σαν να μαζεύεται)
  5. Αν, αγοράσεις μύδια, αποφλοιωμένα, θα πρέπει να είναι πάνω σε πάγο ενώ η σάρκα πρέπει να είναι γυαλιστερή, σφιχτή και να μυρίζει θάλασσα.
  6. Αν πάλι τα αγοράσεις κατεψυγμένα (με ή χωρίς το όστρακο) θα πρέπει να τα βρεις συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες (ενίοτε με μια μικρή ποσότητα νερού) και επάνω θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς προδιαγραφές (προέλευση, ημερομηνία αλιείας, ημερομηνία καταψύξεως, ημερομηνία λήξεως).
Αν αγοράσεις φρέσκα μύδια πρέπει να προσέξεις ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στο καθάρισμα και το πλύσιμο, πριν τα βάλεις στην κατσαρόλα. Θα ακολουθήσεις αυτά τα βήματα:
  1. Ξεχώρισε καλά όσα είναι σπασμένα ή αν λείπει κάποιο κομμάτι από το κέλυφος.  Επίσης, πετάς όσα είναι ανοιχτά και δεν κλείνουν μόλις τα ακουμπήσεις.
  2. Χρειάζεσαι για το καθάρισμα ένα σκληρό σύρμα για τα πιάτα ή μια μικρή συρματόβουρτσα.  Ψάξε στα εργαλεία του συντρόφου σου, όλο και κάτι θα ανακαλύψεις.
  3. Ξεκινάς πλένοντας τα μύδια, πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τα βάζεις σε ένα σουρωτήρι.
  4. Τραβάς με δύναμη τις τριχούλες (το μουστάκι) που εξέχει προς το σημείο που ενώνονται τα δύο κελύφη.   Αν δυσκολεύεσαι πολύ χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι.
  5. Στη συνέχεια τρίβεις, ένα-ένα τα μύδια, με το σύρμα ή το βουρτσάκι για να φύγουν από πάνω όλα τα ξένα σώματα (άμμος, κοχυλάκια, ψιλά φύκια).
  6. Μέχρι να τα καθαρίσω όλα τα ρίχνω σε μια λεκάνη με δροσερό νεράκι ώστε να να ξεράσουν ότι άμμο έχει περισσέψει και δεν έχω καταφέρει να εξολοθρεύσω.
  7. Ξεπλένεις, ακόμα μια φορά με μπόλικο τρεχούμενο νερό, σουρώνεις και ετοιμάζεσαι για το μαγείρεμα.

Σήμερα θα σου πω δύο συνταγές για μυδοπίλαφο.  Μια σκέτη με άσπρο ρυζάκι και όλα τα σχετικά και μια με ένα κατακίτρινο ρύζι που θα φτιάξεις με γευστικό και υγιεινό κουρκουμά.  Και οι δύο συνταγές μπορεί να είναι χορτοφαγικές αρκεί να βάλεις (στην πρώτη συνταγή) ζωμό λαχανικών και όχι κοτόπουλου.

Ξεκινάμε με το τέλειο μυδοπίλαφο που θα ετοιμάσουμε ακολουθώντας τη συνταγή του αγαπημένου μου Άκη (του Πετρετζίκη) που όπως ήδη ξέρεις, ότι μας μάθει και ότι φτιάξουμε αποκλείεται να μη βγει τέλειο.  Ποια είμαι εγώ, λοιπόν, που θα αμφισβητήσω τον καλύτερο master chef (κατά τη γνώμη μου, πάντα!).  Στα σχετικά links θα δεις και οδηγίες για να τα καθαρίσεις αλλά και οδηγίες μαγειρέματος.akis

Χρειαζόμαστε΄για 4 – 6 μερίδες: 

  • 300 γρ. μύδια με το κέλυφος καθαρισμένα
  • 300 γρ. ψίχα από μύδια, φρέσκια καθαρισμένη
    • Δεν σου κρύβω ότι εγώ προτιμώ, πάντα, τα κατεψυγμένα. Είμαι πιό σίγουρη για την καταγωγή τους και την ασφάλεια μας. Δεν ρισκάρω δηλητηριάσεις.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια μικρά ή 2 μεγάλα
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο (3 κ.σ. + 2 κ.σ.)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή γλασέ
  • 1 κύβο κοτόπουλο ή λαχανικών διαλυμένο σε 1.200 γρ. βραστό νερό ή 1.200 γρ. ζωμό λαχανικών
  • ξύσμα + χυμό από 2 λεμόνια
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • φέτες από ½  λεμόνι
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • φρέσκο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα από ½  λεμόνι

Διαδικασία:

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε σε χοντρές φέτες το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια.
  • Βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και τον ζεστό ζωμό.
  • Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15-20 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  • 2-3 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το ρύζι προσθέτουμε τα μύδια, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια.
  • Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
  • Στο τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, άνηθο και αλάτι με πιπέρι αν χρειάζεται.
  • Σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι, άνηθο, πιπέρι, ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

και το σχετικό video


Κίτρινο μυδοπίλαφο, με κουρκουμά

turmeric-rice AND MUSSELS

Τέλειο, γευστικό και μυρωδάτο μυδοπίλαφο που θα ετοιμάσεις σε μισή, μόλις, ώρα… τόση σου χρειάζεται αρκεί να έχεις κουρκουμά στο σπίτι.  Θα το κάνεις δε, πιο ενδιαφέρον, γιατί θα προσθέσεις και μερικά φρέσκα λαχανικά και θα του δώσεις μια εξωτική γεύση.

Χρειάζεσαι για 4 καλές μερίδες:

  • 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μικρή ρίζα ginger, τριμμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. ολόκληρο κύμινο
  • Ξύσμα από ένα lime
  • 1 μέτριο καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • 100 γρ. φασολάκια πράσινα
  • 1 μεγάλη πιπεριά (ότι χρώμα θέλεις,αλλά καλύτερα κόκκινη γιατί δίνει και πολύ ωραίο χρώμα) κομμένη σε κυβάκια
  • 300 γρ. μύδια με το κέλυφος (καλά καθαρισμένα)
  • 200 γρ. μύδια (μόνο την σάρκα)
  • 2 κ.σ. soy sauce (ή λιγότερο, με προσοχή γιατί είναι αλμυρή)
  • Φρέσκο, τριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. κουρκουμά
  • 2-4 κ.σ. chili ή μπούκοβο (ανάλογα με το πόσο καυτερά σου αρέσουν)
  • 4-6 φλιτζάνια ρύζι με μαγειρεμένο με όσο λιγότερο νερό γίνεται

Οδηγίες: 

  1. Ζεσταίνεις το λάδι στο wok (αν έχεις) ή σε ένα πλατύ και φαρδύ τηγάνι.  Σοτάρεις το σκόρδο με το κρεμμύδι, το ginger, κύμινο και ξύσμα lime.  Μόλις μαλακώσουν (προσοχή να μη σου μαυρίσει το σκόρδο γιατί θα πικρίσει) προσθέτεις τα καρότα μαζί με τα φασολάκια και τις πιπεριές.  Σοτάρεις για 1 περίπου λεπτό.
  2. Ρίχνεις τα μύδια, προσθέτεις ½ ποτήρι νερό μαζί, soy sauce και φρέσκο πιπέρι.
  3. Σκέπασε καλά το σκεύος και άφησε τα μύδια να ψηθούν στον ατμό για 4 περίπου λεπτά.
  4. Όταν σηκώσεις το καπάκι τα μύδια θα έχουν μισοψηθεί και τα κελύφη θα πρέπει να έχουν ανοίξει λίγο.
  5. Σβήνεις τη φωτιά, αποσύρεις το σκεύος και βγάζεις τα μύδια (προσοχή, θα καίνε πολύ) ενώ πετάς όσα δεν έχουν ανοίξει.  Ανοίγεις εντελώς τα υπόλοιπα και πετάς τα (τα μισά) άδεια κελύφη.
  6. Ανάβεις πάλι την εστία και προσθέτεις τον κουρκουμά μαζί με το chilli ή το μπούκοβο και ανακατεύεις.  Δοκιμάζεις για να βεβαιωθείς ότι η γεύση σε ικανοποιεί και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται.
  7. Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε καλά. Αν νομίζεις ότι είναι απαραίτητο πρόσθεσε 1-2 κ.σ. νερό.
  8. Ρίξε τα μισοψημμένα μύδια, σκέπασε το σκεύος, χαμήλωσε, αρκετά, τη φωτιά και άφησε τον ατμό να ολοκληρώσει το μαγείρεμα για 5 – 7 λεπτά.
  9. Ανακάτεψε το ρύζι με ένα πιρούνι ώστε να ξεχωρίσουν οι κόκκοι και να γίνει ανάλαφρο πριν σερβίρεις.
Πηγή:
Advertisements