Οι τηγανιτές πατάτες είναι, διεθνώς γνωστό, ότι αρέσουν σε όλα (ή σχεδόν) σε όλα τα παιδιά, αλλά και, σε μας τους μεγαλύτερους.  Ωστόσο, δεν είναι το πιο υγιεινό φαγητό που μπορείς να καταναλώσεις, πόσο μάλλον, να το δώσεις στο παιδί σου.

Το avocado από την άλλη είναι μια από τις καλύτερες super-food τροφές που έχει να μας προσφέρει η φύση.  Περιλαμβάνουν, σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα και ιχνοστοιχεία – ανά μερίδα – που συμπεριλαμβάνουν την βιταμίνη B που προσφέρει ενέργεια και ενισχύει προστασία του οργανισμού.

Διαθέτουν υγιεινά λιπαρά, λίγες θερμίδες και πολλές ίνες που θα σε κάνουν να νιώθεις ότι χόρτασες για περισσότερο διάστημα.

Τραγανά στο εξωτερικό τους και κρεμώδη στο μέσα τους, αυτά τα ψητά avocados είναι τόσο νόστιμα που δεν θα μπορέσεις να τους αντισταθείς.  Μπορείς να τα συνοδέψεις με μια sauce ή dip της αρεσκείας σου και θα δεις ότι ούτε τα παιδιά σου δεν θα αντισταθούν σε αυτή την υπέροχη λιχουδιά.

Θέλω να τονίσω εδώ, ότι, τα παιδιά, πρέπει να μαθαίνουν, από μικρά να δοκιμάζουν, κατ’αρχήν και να τρώνε, απ’ όλα.  Εδώ, στην Ελλάδα, λίγο, τα κακομαθαίνουμε τα παιδάκια μας και τα μεγαλώνουμε με ρύζι, μακαρόνια, κεφτεδάκια, παγωτά και σοκολάτες. Δεν τρώνε σαλάτες, δεν καταναλώνουν φρούτα, αποφεύγουν τα όσπρια και μεγαλώνουν με αναψυκτικά και εμφιαλωμένους χυμούς αντί να τους δίνουμε τα προϊόντα που η φύση, εδώ στην Ελλάδα, τα έχουμε απλόχερα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, μια ημερήσια εκδρομή που κάναμε πριν χρόνια με μεγάλη παρέα στο Σχοινιά.  Αργία της 25ης Μαρτίου, άνοιξη με τα όλα της, λιακάδα υπέροχη και εμείς, μικροί-μεγάλοι, πήραμε κουβερτούλες, καρεκλάκια, ψυγεία, σάντουιτς και διάφορα άλλα και στήσαμε ένα υπέροχο picknick δίπλα στη θάλασσα κάτω από τα πεύκα. Κάποια στιγμή, σκάει στην παραλία μια παρέα Γερμανών.  Πέντε-έξι άτομα με 5 παιδάκια τριών μέχρι 7 ετών.  Ξανθούλικα και νόστιμα, έπαιζαν στην παραλία, και έβρεχαν τα ποδαράκια τους στο γιαλό.  Κάποια στιγμή, με το παιχνίδι, ζεστάθηκαν, πήγαν στους γονείς, πήραν άδεια, πέταξαν όλα τους τα ρούχα, όλα λέμε… και έπεσαν τιτιβίζοντας στη θάλασσα.  Κολύμπησαν, έπαιξαν, έκαναν πατητές γελώντας και διασκεδάζοντας.  Όταν βγήκαν από τη θάλασσα, οι γονείς τα τύλιξαν με μια πετσέτα το καθένα και, αφού τα κάθισαν στην άμμο, έδωσαν στο καθένα από αυτά μισό καθαρισμένο avocado που πήραν με μεγάλη χαρά και άρχισαν να καταβροχθίζουν.  Θυμάμαι ότι είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό, όχι μόνο γιατί οι γονείς δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μπουν τα παιδιά τους στη θάλασσα στις 25 Μαρτίου, αλλά κυρίως, γιατί δεν τα μπούκωσαν με ψωμιά, τυριά και λουκουμάδες, αλλά, τους έδωσαν στο χέρι από μισό avocado, μια super-τροφή, που έφαγαν τα παιδιά με μεγάλη χαρά! Μιλάμε για τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όχι τώρα που είναι και της μόδας!

Μπορείς φυσικά να τα προσφέρεις σαν ορεκτικό ή σε ένα τραπέζι με διάφορα μεζεδάκια θα βάλεις και αυτά που θα γίνουν ανάρπαστα.

Χρειάζεσαι (για να φτιάξεις 15-20 κομμάτια):

  • 2 μεγάλα και ώριμα avocados
    • προσπάθησε να μην είναι πολύ ώριμα, να κρατάνε λίγο
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα
    • μπορείς επίσης να αφήσεις (από την προηγούμενη μέρα) 1-2 φέτες ψωμί του toast να μπαγιατέψει λίγο και να τις τρίψεις στο multi
  • 2 κ.σ. πάπρικα (καπνιστή)
  • 2 κ.δ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί (προαιρετικά)
    • Μπορείς, αν θέλεις, να βάλεις 1-2 κ.γ. μαζί με την τριμμένη φρυγανιά και να πασπαλίσεις με λίγο τυρί από πάνω μόλις βγάλεις τα avocados από το φούρνο
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο για πασπάλισμα στο τέλος (προαιρετικά)

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 235°C και στρώσε το ταψί του φούρνου σου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Όσο προθερμαίνεται ο φούρνος, ανακάτεψε την τριμμένη φρυγανιά με την πάπρικα και το αλάτι σε ένα βαθύ πιάτο, άφησε το στην άκρη και χτύπησε το αβγό σε ένα άλλο πιάτο με μια πρέζα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Αφού τα ξεφλουδίσεις, κόψε τα avocados στη μέση και, αφού βγάλεις το κουκούτσι, και κόψε τα, σε φέτες, κατά μήκος.
  4. Πέρασε τις φέτες στο αβγό και μετά στην τριμμένη φρυγανιά και φρόντισε να καλύψεις κάθε φέτα καλά.  Όταν ολοκληρώσεις, αν έχεις χρόνο, βάλε τις φέτες στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.Avocado-Fries-Steps
  5. Αφού στρώσεις τις φέτες πάνω στο απορροφητικό χαρτί ράντισε με λίγο λάδι όλες τις φέτες και φούρνησε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Μπορείς, όταν τα βγάλεις από το φούρνο να ραντίσεις με λίγο χυμό λεμόνι ή lime και να τα προσφέρεις με ένα dip που σου αρέσει (γιαούρτι με σκόρδο και μυρωδικά, μαγιονέζα, ketchup, κάποιο, έτοιμο salad dressing ή κάτι άλλο που έχεις).

Crispy Baked Avocado Fries 500 1153

Advertisements