Σουφλέ σπανάκι έχεις σίγουρα φάει εκατό φορές.  Κάθε σπίτι, κάθε μάγειρας, κάθε μαγείρισσα θα κάνει και κάτι διαφορετικό.  Λίγο, κάτι παραπάνω να βάλεις, λίγο κάτι διαφορετικό να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις, θα έχεις κάθε φορά που θα φτιάξεις ή θα δοκιμάσεις και άλλο αποτέλεσμα.  

Άμα όμως, το φτιάξεις με φρέσκο, βιολογικό,καταπράσινο σπανάκι που έχει ετοιμάσει στον κήπο του, στη Λούτσα, ο κ. Παναγιώτης Ζαχαριάδης, ο μπαμπάς της Ζωής, και, μαζί βάλεις και κρεμμυδάκια φρέσκα, τρυφερά, τραγανά και μυρωδάτα, από τον ίδιο κήπο, τότε, ότι και να μου πεις, δεν υπάρχει σουφλέ που να συγκρίνεται με αυτό.

Καταπράσινο ζωντανό, μυρωδάτο και τριζάτο σπανάκι που παντρεύεται, τέλεια με τα κρεμμυδάκια, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, που σωστά διαλεγμένα θα σου δώσουν ένα ονειρεμένο αποτέλεσμα.

Η Ζωίτσα, μας έφτιαξε αυτό το σουφλέ, μια βραδιά, που μαζευτήκαμε, φιλενάδες από παλιά, που είχαμε καιρό να βρεθούμε και, αφού φάγαμε το μισό pyrex — όπως θα δεις και από τη φωτογραφία –, σκεφτήκαμε ότι αυτό ειδικά το φαγητό είχε θέση σε αυτό το blog. Και ιδού η συνταγή:

Υλικά:

Για το σουφλέ:

  • 1 κ. φρέσκο σπανάκι (πλυμένο καλά)
  • 1 μέτριο, ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3-4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ.  παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη béchamel:

  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλιτζάνια γάλα (σχεδόν 1 λίτρο)
  • 50 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
    • Συνηθίζεται πολύ στη béchamel, εγώ δεν βάζω
  • 2 αβγά (χώρια τους κρόκους και χώρια τα ασπράδια
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Για το σουφλέ:

Zεματίζεις το σπανάκι σε αλατισμένο νερό και αφού το στραγγίξεις καλά το ανακατεύεις με τα κρεμμύδια, το ζαμπόν, 2-3 κ.σ. τυρί τριμμένο, αλάτι και πιπέρι και αφήνεις στην άκρη.

Όσο να φτιάξεις τη béchamel, ανάβεις το φούρνο, να προθερμαίνεται στους 180°C.

Για τη béchamel:

  1. Σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα ζεσταίνεις το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά λιώνεις το βούτυρο.  Προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις γρήγορα μέχρι να γίνει μια μαλακιά κρέμα.  Συνέχισε να μαγειρεύεις, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ένα χρώμα χρυσαφένιο, όπως η βρεγμένη άμμος.
  2. Εν τω μεταξύ ζεσταίνεις το γάλα, σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα μέχρι τη στιγμή που είναι έτοιμο να βράσει.  Έτσι, όπως είναι ζεστό, θα προσθέτεις, ένα-ένα φλυτζάνι, στο μείγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει κρέμα.
  3.  Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις τους κρόκους, την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις το μοσχοκάρυδο, δοκιμάζεις και αφήνεις στην άκρη.

Για τη συναρμολόγηση και ψήσιμο:

  1. Χτυπάς τα ασπράδια, με μία πρέζα αλάτι και 2-3 σταγόνες ξύδι μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  2. Ανακατεύεις τα ¾ της béchamel με το σπανάκι και στρώνεις το μείγμα σε ένα pyrex, που, καλό είναι να έχεις βουτυρώσει ελαφρά.
  3. Ανακατεύεις, ελαφρά, το υπόλοιπο μείγμα ¼ της béchamel με την μαρέγκα και το απλώνεις από πάνω.
  4. Πασπαλίζεις με λίγο τριμμένο τυρί και φρέσκο πιπέρι
  5. Φουρνίζεις  μέχρι να ροδίσει όλη η επιφάνεια.
  6. Αφού το βγάλεις από το φούρνο το αφήνεις 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρεις ζεστό.

 

Advertisements