Άλλοι θα το έλεγαν «εκμέκ με τσουρέκι».  Όπως και να το πεις, τo γλυκό αυτό θα το φτιάξεις με πολύ απλά υλικά και με μεγάλη ευκολία, ακόμα και αν δεν τόχεις με τη ζαχαροπλαστική.  Είναι πανεύκολο και δροσερό. Θέλει λίγη προετοιμασία αλλά μπαίνει στο ψυγείο και η οικογένεια μπορεί να απολαμβάνει για μέρες ενώ η παρέα θα το καταβροχθίσει, σίγουρα, παρέα με έναν ωραίο καφέ. 

Τη συνταγή έχω, εδώ και καιρό, από την φίλη και συμμαθήτρια την Φλωρίκα που ήταν, είναι, και, θα είναι, πάντα, μια καταπληκτική μαγείρισσα.  Μια γυναίκα που μεγάλωσε τρία αγόρια, και, που πάντα είχε πολλά πράγματα να κάνει, οπότε η μαγειρική της ήταν, και είναι, εύκολη, γρήγορη, ευφάνταστη και πεντανόστιμη.

Γλυκό που φτιάχνει συχνά και πηγαίνει για φίλεμα στα διάφορα τραπεζώματα που την καλούν ή στις διάφορες μαζώξεις που οργανώνουν, εκεί στην Πορταριά, που μένει μόνιμα, και, έχει βάλει σκοπό της ζωής της να σώσει όλα τα αδέσποτα του κόσμου, ξεκινώντας από την περιοχή του Πηλίου και, όχι μόνο!

Η Φλωρίκα, λοιπόν, αγοράζει παξιμαδάκια τσουρεκιού και κάνει τη ζωή της πιο εύκολη. Όμως, αν έχεις τσουρέκι στο σπίτι που σου μπαγιάτεψε ή αν φτιάχνεις τσουρέκι το Πάσχα (ακόμα και τα Χριστούγεννα) φτιάξε λίγο παραπάνω, άφησε το να σκληρύνει πολύ ή — ακόμα καλύτερα — βάλτο στο φούρνο και φτιάξε φρυγανιές από τσουρέκι.

Παρεμπιπτόντως, δεν μπορείς να φανταστείς τι ωραίες που είναι αυτές οι φρυγανιές με λίγο βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα, μέλι ή τυράκι για το πρωινό σου. 

Εδώ, όμως φτιάχνουμε γλυκό, και, θα το φτιάξουμε όπως ακριβώς και η Φλωρίκα.

Χρειάζεσαι:

  • 350 γρ. παξιμάδια τσουρεκιού
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • Μπόλικη κανέλα σκόνη και ένα ξυλάκι για το σιρόπι
  • Τη φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • 2 φακελλάκια κρέμα άνθος αραβοσίτου Γιώτης
  • 1-2 αβγά
  • Καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ
  • 350 γρ. σαντιγί

Διαδικασία:

  1. Ξεκινάς με το σιρόπι που θα φτιάξεις με  300 γρ. ζάχαρη, 300 γρ. νερό, τη φλούδα πορτοκάλι και το ξυλάκι κανέλα.  Τα βάζεις όλα σε μια κατσαρόλα και, βράζεις μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι.  Αποσύρεις από τη φωτιά, αφαιρείς το ξυλάκι κανέλα και την πορτοκαλόφλουδα και αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.
  2. Στρώνεις τα παξιμάδια τσουρεκιού σε ένα σκεύος (καλύτερα ορθογώνιο, αλλά κάνει και στρογγυλό) και, αφού τα πασπαλίσεις με μπόλικη κανέλα τα σιροπιάζεις.
  3. Άφησε τα να πιουν όλο το σιρόπι (αρκετές ώρες, αν το αφήσεις και όλη τη νύχτα καλύτερα ακόμα).
  4. Καβουρδίζεις τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (αν θέλεις βάζεις ένα κόμπο φρέσκο βούτυρο για το άρωμα, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο) καλά ανακατεύοντας συνέχεια και τα στρώνεις σε απορροφητικό χαρτί να κρυώσουν καλά.
  5. Χτυπάς την κρέμα γάλακτος (καλύτερα παγωμένη και σε παγωμένο σκεύος, για να σφίξει καλύτερα) με 1-2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (περισσότερη αν τη θέλεις πολύ γλυκιά και λιγότερη ή καθόλου αν δεν θέλεις — έτσι και αλλιώς τα τσουρέκια και το σιρόπι έχουν αρκετή ζάχαρη).
  6. Ετοιμάζεις την κρέμα αραβοσίτου, σύμφωνα με τις οδηγίες – η Φλωρίκα, προσθέτει 1-2 αβγά παραπάνω, και την κάνει πιο πλούσια.
    • Εγώ θα έβαζα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για περισσότερο άρωμα.
  7. Αφού κρυώσει η κρέμα την απλώνεις πάνω από τα σιροπιασμένα παξιμάδια τσουρεκιού και βάζεις το σκεύος στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
  8. Ολοκληρώνεις απλώνοντας από πάνω μια στρώση σαντιγί, πασπαλίζεις με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρεις.

Ιδέες:

  • Μπορείς να πασπαλίσεις με καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης ή ότι άλλο ξηρό καρπό προτιμάς. 
  • Μπορείς επίσης να πασπαλίσεις με τριμμένο τσουρέκι ή με ψιλοκομμένα, αποξηραμένα φρούτα.
  • Τέλος, μπορείς να διακοσμήσεις με φρέσκα φρούτα φρούτα (φράουλες, raspberries κλπ.)

 

Advertisements