To «pesto» είναι μια sauce, λίγο, passe-partout.  Εκτός από τις θεϊκές μακαρονάδες — που θα φτιάξεις, γρήγορα-γρήγορα, άμα πεινάς και βαρέθηκες τα ζυμαρικά με σάλτσα — θα στολίσεις με pesto σπιτικές μπρουσκέτες και όχι μόνο.

Θα βάλεις  pesto πάνω από ψητές μελιτζάνες, θα φτιάξεις τέλεια caprese, θα αλείψεις το ψωμάκι σου, πριν συμπληρώσεις ότι άλλο αγαπάς για να φτιάξεις ένα νόστιμο sandwich. Μπορείς με αυτό να μαρινάρεις τέλεια ένα κομμάτι κοτόπουλο ή ψάρι.  Θα βάλεις pesto πάνω από τη ζύμη της pizza αντί της παραδοσιακής τομάτας ή και συνδυαστικά. Και τέλος θα το αναμείξεις με γιαούρτι για να δημιουργήσεις ένα πρωτότυπο dip ή θα τα αναμείξεις με αριάνι αλλά και με keffir για να φτιάξεις μια ακόμα πιό πλούσια σάλτσα pesto για τα ζυμαρικά, τα ραβιόλια ή τα νιόκι.

Και το καλύτερο, θέλεις ένα blender και 5 λεπτά για να το φτιάξεις.  Θα το βάλεις σε ένα γυάλινο βαζάκι, θα σκεπάσεις με λάδι και στο ψυγείο. Κρατάει μήνες!!!

Αν δε έχεις και πλατύφυλλο βασιλικό στη γλάστρα δεν έχεις παρά να τον κλαδέψεις.

Σίγουρα θα βρεις ποικιλία στο εμπόριο αλλά κανένα δεν θα έχει τη γεύση του σπιτικού που θα βάλεις το φρέσκο σκορδάκι, την ώριμη παρμεζάνα, τον δροσερό βασιλικό και το καλό λάδι.

Για να φτιάξεις ένα βαζάκι χρειάζεσαι:

Υλικά:

  • 2 -3 ματσάκια βασιλικό (καλύτερα πλατύφυλλο)
    • αν έχεις στη γλάστρα θα υπολογίσεις 2-3 φλιτζάνια γεμάτα με ζουπιγμένα τα φύλλα
  • 120 ml. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (να είναι καλή ποιότητα, Reggiano)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Μία πρέζα πιπέρι
  • Λίγο αλάτι
  • 2 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

Οδηγίες:

  1. Αφού καβουρδίσεις τα κουκουνάρια (χωρίς λιπαρή ουσία) — τα αφήνεις να κρυώσουν — και ψιλοκόψεις το σκόρδο ρίχνεις όλα τα υλικά στο blender.
  2. Χτυπάς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
  3. Δοκιμάζεις, διορθώνεις και αποθηκεύεις στο ψυγείο και το χρησιμοποιείς σε μια από τις παραπάνω παρασκευές ή όπου αλλού σου κάνει κέφι.

 

 

 

Advertisements