Ένα φαγητό που θα βρεις παντού στο Μεξικό και διάσημο street food (φαγητό του δρόμου) είναι οι quesadillas.

Πρόκειται για tortillas που γεμίζεις με ψητό κρέας, κοτόπουλο ή θαλασσινά και μαζί προσθέτεις άφθονο guacamole, sour cream, τυριά και salsa.  Στο εξωτερικό, αλλά και σε πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα, σου φέρνουν όλα τα υλικά σε μικρά μπολάκια, τις tortillas ζεστές, τυλιγμένες σε καθαρές πετσέτες και το ψητό (κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι) σου φέρουν μαζί με το μαντεμένιο τηγάνι που το βάζουν πάνω στο τραπέζι — είτε ψημένο πάνω σε recauds ή πάνω σε φωτιά για να το ψήσεις εσύ όσο  θέλεις.

Στις περισσότερες περιοχές του Μεξικού, η κεσαδίγια ή κεσαντίγια  είναι ένας επίπεδος δίσκος μαγειρεμένου καλαμποκιού masa που ονομάζεται tortilla. Ζεσταίνεται έτσι ώστε να είναι μαλακό και να μπορεί να διπλώνεται στα δύο. Η κεσαδίγια είναι γεμισμένη με το ντόπιο ημίσκληρο τρί oaxaca που μοιάζει, λίγο με την mozzarella και μαγειρεύεται ώσπου να λιώσει το τυρί.
Συχνά σερβίρεται με κόκκινη ή πράσινη salsa, ψιλοκομμένο καραμελωμένο κρεμμύδι και χτυπημένη κρέμα από πάνω για να προσθέσει γεύση στο τυρί. Σε άλλες περιοχές γεμίζεται με ψιλοκομμένα λαχανικά όπως πατάτες, κολοκυθάκια, μανιτάρια και κρέας  (κυρίως βοδινό και χοιρινό) με γαρνιτούρα sour cream, avocado  ή  guacamole. Κάποιες φορές, προσθέτουν και jambon. Σε παραλλαγή η «special quessadilla» που θα βρεις στην κοιλάδα της νότιας Καλιφόρνια, αφού γεμίσει με ότι αποφασίσει ο chef, τηγανίζεται πολύ καλά σε καυτό λάδι.
Εδώ, με Μεξικάνικη διάθεση θα βρούμε τις συνταγές που έχουν αναρτηθεί στο παρελθόν γιαSour cream (Sour cream), Guacamole (Guacamole: το αυθεντικό του Μεξικό) και salsa (Ετοιμάζουμε Μεξικάνικη “Salsa”) που θα προετοιμάσουμε για να προσφέρουμε υπέροχες Quesadillas με κοτόπουλο.  Θα χρειασθείς για 8 άτομα και περίπου 35 λεπτά με 1 ώρα.

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (χωρισμένο στα 2)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και χωρισμένο σε δαχτυλίδια
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 στήθη κοτόπουλο (χωρίς κόκκαλο και πέτσα) κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 100 γρ. barbecue sauce (από το supermarket) – αν δεν έχεις βάλε κρέμα μπαλσάμικο (υπάρχει barbecue, διαφορετικά σκέτη κρέμα μπαλσάμικο)
  • 150-200 γρ. ώριμο τυρί cheddar, τριμμένο (εγώ προτιμώ το πορτοκαλί)
  • 150-200 γρ. gouda ή harvati, τριμμένο
  • 8 μεγάλες tortillas καλαμποκιού
  • 150-200 γρ. guacamole
  • 100-150 γρ. sour cream
  • ½ κούπα (100 γρ.)  salsa
    • Τα τρία τελευταία είναι προαιρετικά.  Η συγκεκριμένη quesadilla μπορεί να σερβιριστεί με μία δροσερή σαλάτα, ωστόσο, με τα παραπάνω γίνεται ακόμα πιο  εντυπωσιακή, Μεξικάνικη και, σίγουρα, πιο νόστιμη.

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175°C και στρώνεις 1 ή 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι, αφού το κάψεις ρίχνεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο, και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνεις τα κρεμμύδια που σοτάρεις μέχρι να γίνουν διάφανα.  Προσθέτεις το μέλι, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις για 5 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο, χρυσαφένιο χρώμα. Αδειάζεις σε ένα μπολ ή ένα πιάτο και αφήνεις στο πλάι.
  3. Βάλε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και αφού κάψει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγείρεψε το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί (να μην είναι ροζ). Αλατοπιπερώνεις και δοκιμάζεις (με προσοχή γιατί βάζουμε αλάτι και στα κρεμμύδια και έχουν αλάτι και τα τυριά). Προσθέτεις την sauce barbecue και ανακατεύεις να πάει παντού.
  4. Τοποθέτησε 4 tortillas πάνω στα ταψιά και στρώσε, πάνω σε κάθε μια, εναλλάξ καραμελωμένα κρεμμύδια, κοτόπουλο και τα τριμμένα τυριά. Σκέπάζεις με την με μια tortilla και φουρνίζεις για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να δεις ότι έλυωσε το τυρί.  Μην αφήσεις τις tortillas να γίνουν τραγανές.
  5. Μόλις λιώσει το τυρί, αφαιρείς από το φούρνο, κόβεις κάθε tortilla στα τέσσερα και σερβίρεις μαζί με φρέσκια σαλάτα (μαρούλι, τομάτα, αγγούρι, ρόκα, κρεμμυδάκι φρέσκο) και salsa, guacamole και sour cream.
  6. Τρώγονται ζεστές ενώ τα συνοδευτικά είναι όλα κρύα.

Θα είναι απολαυστικές με κρύα μπύρα ή margaritas!

Advertisements