Σίγουρα έχεις ακούσει για το Banoffee ή το bananoffe που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό και στην Ελλάδα.

Το Banoffee είναι  ένα, παραδοσιακό Βρετανικό γλυκό, που μοιάζει με πίτα ή τάρτα ή cheesecake, και που φτιάχνεται με μπανάνες, κρέμα γάλακτος και καραμέλα – το πασίγνωστο toffee που φτιάχνεται με βρασμένο συμπυκνωμένο  ζαχαρούχο γάλα ή dulce de leche και συνδυάζεται άλλοτε με μια τραγανή ζύμη ή με μπισκότα και φρέσκο βούτυρο. Κάποιες φορές θα το βρεις με σοκολάτα, με καφέ ή και με τα δύο.

Έτσι εξηγείται και το όνομα «bananoffe»,   που συνδυάζει τις λέξεις «μπανάνα» και «καφέ».

Ιστορία
Η εφεύρεση της πίτας διεκδικείται από τον Nigel Mackenzie και τον Ian Dowding, τον ιδιοκτήτη και chef, αντίστοιχα, του εστιατορίου The Hungry Monk στο Jevington του Ανατολικού Sussex.
Ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει το επιδόρπιο το 1971 τροποποιώντας μια, όχι και τόσο καλή, αμερικανική συνταγή για » BlumCoffeeToffee Pie»  που ετοίμαζαν συνδυάζοντας έναν ελαφρύ  και με το βράσιμο (για πολλές ώρες) ενός κλειστού  δοχείου συμπυκνωμένου ζαχαρούχου γάλακτος για αρκετές ώρες.
Μετά από διάφορες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης πορτοκαλιού μήλου ή μανταρινιού, ο Mackenzie πρότεινε μπανάνα και ο  Dowding δήλωσε, αργότερα,  ότι «γίναμε αμέσως γνωστοί και ξέραμε ότι βρήκαμε το σωστό συνδυασμό». Ο Mackenzie πρότεινε το όνομα «Banoffi Pie» και, το πιάτο αποδείχτηκε τόσο δημοφιλές στους πελάτες τους που «δεν μπορούσαν να το βγάλουν από το menu».
Η συνταγή δημοσιεύθηκε στο βιβλίο μαγειρικής TheDeeperSecretsoftheHungryMonk  το 1974 και ανατυπώθηκε στο νέο βιβλίου του 1997 με τίτλο InHeavenwithTheHungryMonk.   Ήταν το αγαπημένο επιδόρπιο της Margaret Thatcher  που το ετοίμαζε συχνά για την οικογένεια και τους καλεσμένους της.
Η συνταγή υιοθετήθηκε από πολλά άλλα εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1984, πολλά supermarket άρχισαν να το πωλούν διαφημίζοντας το προϊόν σαν American Pie (Αμερικανική πίτα), με αποτέλεσμα ο Nigel  Mackenzie να προσφέρει ένα βραβείο αξίας £ 10.000 σε όσους θα μπορούσαν να διαψεύσουν ότι εκείνος και ο συνεργάτης του Ian Dowding ήταν οι πραγματικοί δημιουργοί του Banoffee Pie.
Η λέξη «Banoffee» καταχωρήθηκε  την αγγλική γλώσσα και, τελικά, περιγράφει  κάθε τρόφιμο ή προϊόν που έχει γεύση ή μυρωδιά τόσο της μπανάνας όσο και της καραμέλας. Μια συνταγή για την banoffee pie, με βάση ψιλοκομμένου ψωμιού, εκτυπώνεται συχνά σε κονσέρβες συμπυκνωμένου ζαχαρούχου γάλακτος της Nestlé.

Μία πανεύκολη συνταγή που θα φτιάξεις με digestive cookies, μυρωδάτη καραμέλα και γευστικές μπανάνες.

Θα χρειαστείς:

Για τη βάση:

  • 100 γρ. λιωμένο, φρέσκο βούτυρο
  • 250 γρ. θρυμματισμένα μπισκότα digestive
    • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα μπισκότα (με καφέ ή κανέλα ή petit beure, ακόμα, και ελαφρώς, αλμυρά κρακεράκια (Graham crackers)

Για την καραμέλα (toffee):

  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 100 γρ. μαύρη ή σκούρα καστανή ζάχαρη
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ζαχαρούχο γάλα

Για την επικάλυψη:

  • 3 με 4 μπανάνες, όχι πολύ ώριμες
  • 300ml. κρέμα γάλακτος (35%), χτυπημένη ελαφρά
  • Κακάο

Διαδικασία:

  1. Αφού σπάσεις τα μπισκότα στο blender, το multi ή με το χέρι (να γίνουν σχεδόν σκόνη) τα ανακατεύεις με το λιωμένο βούτυρο και στρώνεις το μείγμα σε μια βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου  20 εκ.) με αποσπώμενη βάση.
  2. Τοποθέτησε το φόρμα με το μείγμα στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
  3. Σε μια κατσαρόλα — αν γίνεται αντικολλητική — και σε μέτρια φωτιά, λιώνεις το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Πρόσθεσε το ζαχαρούχο και ανακάτευε μέχρι να αρχίσει να βράζει το μείγμα.  Συνέχισε για 1 το πολύ 1½ λεπτό ακόμα και αφού το αποσύρεις από τη φωτιά περίμενε μέχρι να καταλαγιάσει ο βρασμός.
  5. Άδειασε το μείγμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση και, αφού κρυώσει αρκετά, βάλε τη φόρμα στο ψυγείο για, τουλάχιστον, μία ώρα, μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα.
  6. Αφού παγώσει το γλυκό κόψε τις μπανάνες σε στρογγυλές φέτες και στρώσε το σύνολο πάνω από την καραμέλα.
  7. Καλύπτεις όλη την επιφάνεια με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος, πασπαλίζεις με σκόνη κακάο και βάζεις στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

 

Στο video αυτό μπορείς να δεις με λεπτομέρεια όλα τα βήματα.

 

 

https://rumble.com/embed/u7eqo.vjm9p/?api=1&player_id=u7eqo-vg64a

 

Advertisements