Χθες, 28 Απριλίου, ψάχνοντας, κάτι στην google, έπεσα πάνω σε ένα χρωματιστό και ενδιαφέρον doodle* που έμοιαζε με παραμυθάκι, με cartoon ή απεικόνιση παιδικού βιβλίου.

Μου έκανε εντύπωση, και κάνοντας click επάνω του, ανακάλυψα ότι η Google τιμά τα 256α γενέθλια της Marie Harel, της γνωστής Γαλλίδας τυροκόμου Marie Harel που γεννήθηκε, στις 28 Απριλίου 1761, στη βορειοδυτική Γαλλία.  Μία σειρά από εικόνες που απεικονίζουν την διαδικασία, βήμα-βήμα, της παρασκευής του camembert σχεδιασμένες με ένα νοσταλγικό στυλ που μας θυμίζει τους Γάλλους ζωγράφους (poster artists) των τελών του 20ού αιώνα, όπως, ο Hervé Morvan και ο Raymond Savignac.

Πρόκειται για το «μεγαλύτερο μικρό χωριό της Γαλλίας«, όπως αποκαλείται το Beaumoncel, καθώς στο μικρό του κέντρο του περιλαμβάνει μόνο το Μουσείο Τυριού (σε σχήμα τυριού Camembert), το Δημαρχείο, την εκκλησία της Αγίας Άννας (προστάτιδας του χωριού), το μουσείο «Ferme Président», το σπίτι στο οποίο ζούσε η Marie Harel, και τρία ακόμη σπίτια.

Η Marie Harel ήταν εκείνη η οποία παρασκεύασε για πρώτη φορά το τυρί cambembert. To τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά παρασκευάστηκε πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα.  Αν και για τις συγκεκριμένες αναφορές δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις, η Marie Harel ήταν υπαρκτό πρόσωπο και παρήγαγε το ιδιαίτερο αυτό τυρί.  Ο εγγονός της, Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Calvados.

Πάντως, λέγεται ότι η Marie Harel, συναντήθηκε με έναν «γητευτή τυριών» στο γαλακτοκομείο-τυροκομείο ενός Νορμανδικού αγροκτήματος όπου εργαζόταν.  Σύμφωνα με την ιστορία, ο ιερέας Charles-Jean Bonvoust, ζήτησε προστασία στο Beaumoncel, κοντά στο Vimoutiers, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, και, μοιράστηκε το μυστικό της παρασκευής αυτού του διάσημου, σήμερα, τυριού με την «μαλακή — σαν κρέμα — καρδιά«.  Η Marie Harel πρόσθεσε την δική της πινελιά συσκευάζοντας τα τυριά στα παραδοσιακά, μέχρι σήμερα, ξύλινα κουτιά.

Όπως και το Brie, το Camembert, παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα, χωρίς την προσθήκη κρέμας.  Ένα τυρί με υποκίτρινο χρώμα, γήινη γεύση, κρεμώδη υφή και με ένα λευκό περίβλημα που τρώγεται επίσης.  Σήμερα, μόνο το Camembert που γίνεται από μη παστεριωμένο γάλα, μπορεί να έχει την ονομασία προέλευσης Camembert de Normandie.

Στο Vimountiers, όπου υπάρχει το Μουσείο  Camembert (Musée du Camembert), μπορεί κανείς να δει ένα μεγάλο άγαλμα μιας αγελάδας, αλλά, και της Marie Harel, στους οποίους οφείλεται αυτή η υπέροχη «προσθήκη» στην ιστορία του Γαλλικού τυριού.

Το camembert θα το απολαύσεις σκέτο με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι και λίγο φρέσκο βούτυρο.  Μπορείς να το προσφέρεις μαζί με chutney ή μια μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα (όπως φράουλες, κράνα, rasberries), με φρέσκα φρούτα, ή και, ξηρούς καρπούς.  Θα το προσθέσεις σε ένα plateau τυριών, θα το βάλεις στην σαλάτα σου ή θα σου αρέσει πολύ, σαν κυρίως γεύμα, μαζί με μία δροσερή σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί. Όμως, μπαίνει και σε φαγητά στο φούρνο ή στο τηγάνι και γίνεται υπέροχο.  Θα βρεις συνταγές, σύντομα, εδώ, σε αυτό το blog!

*doodle:  To «google doodle» είναι η κεντρική εικόνα στην γνωστή μας σελίδα αναζήτησης,  που ανακατεύει τα γράμματα GOOGLE με κάποια εικόνα ή φωτογραφία, τιμώντας μια επέτειο ή το γνωστό επίτευγμα κάποιου ή κάποιας που πέτυχαν κάτι σημαντικό. 

Advertisements