Μπαινοβγαίνουν στις κουζίνες τους και μαγειρεύουν, εμπνέονται, κάνουν λάθη, δοκιμάζουν και αρχίζουν από την αρχή.  Και αυτά που μαθαίνουν μας τα λένε για να μας προφυλάξουν από τις κακοτοπιές.   Ίσως κάποια από αυτά να τα ξέρεις αλλά ίσως και όχι. Κράτα σημειώσεις πριν μπεις στην κουζίνα την επόμενη φορά.

 1. Να έχεις, πάντα, ένα άδειο μπολ δίπλα σου, για να πετάς μέσα ότι δεν χρειάζεσαι αντί να λερώνεις το σύμπαν γύρω σου, καθώς πηγαίνεις προς τον κάδο.
 2. Ποτέ μην αλατίζεις τα αβγά στην αρχή, πάντα προς το τέλος του ψησίμαοός τους.
 3. Τα τηγάνια και οι κατσαρόλες πρέπει να είναι πιο ζεστά και από την κόλαση, να βγάζουν καπνό, πριν βάλεις ξεκινήσεις το τσιγάρισμα ή το σοτάρισμα.
 4. Οι φούρνοι πρέπει να προθερμαίνονται για, τουλάχιστον, 20 λεπτά πριν βάλεις μέσα οποιοδήποτε φαγητό.
 5. Η ζύμη σου πρέπει, πάντα, να δουλεύεται παγωμένη.  Το βούτυρο, κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους που είναι αναμμένοι οι φούρνοι και δουλεύουν τα καλοριφέρ, μαλακώνει. Για το λόγο αυτό, μόλις δουλέψεις τη ζύμη πρέπει να την τυλίξεις σε πλαστική μεμβράνη και να την βάλεις στο ψυγείο για να ξεκουραστεί.  Αφού την ανοίξεις και την απλώσεις πάνω στο σκεύος σου καλό είναι να ξαναμπεί στο ψυγείο για 5 ακόμα λεπτά.
 6. Πάντα να βάζεις τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C, θερμοκρασία ιδανική για τις ζύμες γιατί η ζέστη εξατμίζει το βούτυρο και το νερό δημιουργώντας μια τραγανή και ελαφριά κρούστα.  Αν ο φούρνος δεν είναι ζεσταμένος καλά το βούτυρο θα αρχίσει να λιώνει και η ζύμη θα ψηθεί ανομοιόμορφα ενώ θα την συρρικνώσει και θα χαμηλώσει το γύρω-γύρω που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν πρόκειται για τάρτα που μετά το ψήσιμο, κατά το ήμισυ, θα υποδεχθεί το υγρό περιεχόμενο της γέμισης και δεν θα το κρατήσει αν δεν έχει ψηθεί σωστά.
 7. Οι πρωτεΐνες θέλουν υπομονή.  Μην γυρίσεις την μπριζόλα, το μπιφτέκι ή το hamburger πάνω από μια φορά.  Μπορεί να είναι δελεαστικό να τσεκάρεις πως πάει το ψήσιμο αλλά κάθε φορά που μετακινείς το κρέας χάνεται σημαντική ποσότητα από τα γευστικά του συστατικά.  Επίσης, σβήσε την εστία πριν μαγειρευτεί εντελώς. Επίσης, άφησε το κρέας να ξεκουραστεί για 5 λεπτά καθώς η εσωτερική θερμοκρασία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για λίγο με αποτέλεσμα να κλειδώσει τη γεύση στο εσωτερικό του.
 8. Ζέστανε ένα ποτήρι με καυτό νερό και σκέπασε με αυτό ένα κομμάτι βούτυρο που θέλεις να μαλακώσεις.
 9. Αν βάλεις το παγωτό σε μια σακούλα που κλείνει αεροστεγώς πριν το βάλεις στην κατάψυξη θα διατηρηθεί μαλακό.
 10. Αν περάσεις ένα καλαμάκι από το κάτω μέρος της φράουλας και το σπρώξεις προς τα πάνω θα βγει το κοτσάνι με μεγάλη ευκολία. strawberry
 11. Αν τυλίξεις το κοτσάνι κάθε μπανάνας με πλαστική μεμβράνη θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα.
 12. Τα σπαράγγια, διατηρούνται όπως τα λουλούδια, βάλε τα ζε ένα βάζο με νερό στο ψυγείο. asparagus
 13. Αν έχεις δυσκολία να φτιάξεις αβγά ποσέ που τόσο σου αρέσουν βάλε ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη σε ένα μπολ και αφού λαδώσεις με ένα πινέλο την εσωτερική πλευρά σπάσε το αβγό και τύλιξε την μεμβράνη σαν να φτιάχνεις ένα πακετάκι. Βυθισέ το σε νερό  που βράζει και σε 3 λεπτά είναι έτοιμο poached-eggs
 14. Όταν μετράς υλικά που κολλάνε όπως το μέλι ή το βούτυρο ψέκασε το κουτάλι σου με λίγο λάδι και θα δεις το μέλι ή το βούτυρο να γλιστράει με μεγάλη ευκολία.
Advertisements