Τα raspberries (βατόμουρα), όπως και οι φράουλες, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά.  Έχουν μια γλυκιά αλλά και υπόξινη γεύση που σε συνδυασμό με την κρέμα και τη ζάχαρη δίνουν ένα υπέροχα ελαφρό και βελουδένιο αποτέλεσμα.  Είναι μικρά, βελούδινα, με υπέροχο χρώμα και άρωμα και πολύ ευαίσθητα.

Και, μπορείς, πανεύκολα να φτιάξεις ένα διαφορετικό και πρωτότυπο γλύκισμα για την γιορτή, την επέτειο, τα γενέθλια ή… γιατί έτσι!

Μπορείς να το φτιάξεις με έτοιμη ζύμη (που θα αγοράσεις από το supermarket) όμως, αυτή η βάση που θα φτιάξουμε μαζί (από graham ή cream crackers!) θα έχει πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Επίσης, η μεγάλη ευκολία είναι ότι μπορείς να βάλεις κατεψυγμένα raspberries, οπότε, έχεις ένα γλύκισμα “παντός καιρού”.  Αν όμως βρεις, έστω ένα μικρό κεσεδάκι, φρέσκα rasberries από πάνω, σαν διακόσμηση, το γλυκό σου θα απογειωθεί.

Χρειάζεσαι για τη βάση:

  • 2 φλιτζάνια (170 gr.) Graham, ή Cream Crackers, θρυμματισμένα
  • 70 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 90 γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο

Χρειάζεσαι για την επικάλυψη:

  • 1 κ.σ. corn flour
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. κατεψυγμένα raspberries Ή 130 γρ. φρέσκα raspberries
  • 1 ½  κ.γ. νερό
  • 1 ½ κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 15 γρ (1 κ.σ.) βούτυρο φρέσκο
  • ½ κ.γ. απόσταγμα βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι

Χρειάζεσαι για τη γέμιση με τυρί κρέμα:

  • 225 γρ. τυρί κρέμα (mascarpone, ricotta, τύπου Philadelphia) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120 γρ. sour cream ή γιαούρτι (συνταγή ή άλλο αντί sour cream εδώ: Sour cream)
  • 700 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη (κρατάς λίγο για το τέλος)

Οδηγίες: για τη βάση

  1.  Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C.
  2. Aνακατεύεις καλά τα θρυμματισμένα κρακεράκια — στο blender ή στο multi — με τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο.
  3. Στη συνέχεια θα το στρώσεις και θα το πατήσεις καλά να γίνει συμπαγές, σε μια αλευροβουτυρωμένη ταρτιέρα (να είναι βαθιά) ή ένα στρογγυλό σκεύος με αποσπόμενη βάση.
  4. Φούρνισε για 6 λεπτά και στη συνέχεια βγάλε από το φούρνο και άφησε το στην άκρη να κρυώσει.rasberry 1

Εν τω μεταξύ χτυπάς την κρέμα γάλακτος που θα πρέπει πρώτα να έχεις βάλει (μαζί με τον κάδο και το σύρμα στην κατάψυξη για λίγο) μέχρι να πήξει και στην συνέχεια την βάσεις στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τη χρειασθείς.

Οδηγίες: για την επικάλυψη

  1. Βάλε το corn flour με τη ζάχαρη σε μια μέτρια κατσαρόλα. Ανακάτεψε και πρόσθεσε τα raspberries μαζί με το νερό και το χυμό λεμόνι.  Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά θα ανακατεύεις συνέχεια μέχρι να πάρουν βράση.  Άφησε, να βράσει το μείγμα σου για μερικά λεπτά ή μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα (να είναι πιο αραιό από μια κρέμα).
  2. Αφαιρείς από τη φωτιά, προσθέτεις το βούτυρο, την βανίλια και μια πρέζα αλάτι. Άφησε το βούτυρο να λιώσει λίγο και ανακάτεψε καλά.
  3. Άφησε το μείγμα να κρυώσει καλά.rasberry 2

Οδηγίες: για την κρέμα

  1. Άδειασε την κρέμα σε ένα δοχείο ή στον κάδο του mixer και χτύπησε μέχρι να αφρατέψει.
  2. Πρόσθεσε την ζάχαρη, την βανίλια και μια πρέζα αλάτι και ανακάτεψε για 2 ακόμα λεπτά.
  3. Πρόσθεσε την sour cream και την παγωμένη, χτυπημένη κρέμα που έχεις ήδη ετοιμάσει και βάλει στο ψυγείο, και, ανακάτεψε μέχρι να ενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα σου για 1-2 ακόμα λεπτά.

Οδηγίες: για την συναρμολόγιση

  1. Άδειασε το μείγμα πάνω από την βάση που θα πρέπει να έχει κρυώσει καλά.
  2. Εφόσον έχουν κρυώσει, καλά, τα raspberries αδειάζεις από πάνω και στρώνεις με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι.rasberry 5
  3. Με το cornet κάνε μερικές ροζέτες από σαντιγί αν έχεις κρατήσει και αν  έχεις φρέσκα raspberries μπορείς να βάλεις λίγα από πάνω για διακόσμηση.
  4. Βάλε στο ψυγείο για μια ώρα ώστε να σφίξει το γλυκό πριν το σερβίρεις.

Στο video αυτό θα δεις την διαδικασία βήμα-βήμα:

 

Πηγή:
Advertisements