Πριν λίγο καιρό έβαλα μια ανάρτηση για Υπέροχο στήθος πάπιας!.Η πάπια έχει υπέροχο και λαχταριστό κρέας που διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα κρέατα κυρίως γιατί ψήνεται με το λίπος που έχει κάτω από την επιδερμίδα και που δίνει αυτό το υπέροχο και τραγανό αποτέλεσμα.

Είναι ένα διαφορετικό και ασυνήθιστο πιάτο που, δεν θα βρεις σε πολλά σπιτικά τραπέζια — όλοι νομίζουν ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να το φτιάξεις.  Ωστόσο, θα πρέπει να σκέφτεσαι ότι είναι σαν κοτόπουλο (πολύ πιο νόστιμο) που δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και μάλιστα τον σωστό.  Πάπια, σίγουρα, θα βρεις σε πολλά εστιατόρια και, φυσικά, γνωρίζεις την Πάπια Πεκίνου (Peking Duck) που σερβίρεται στα περισσότερα Κινέζικα εστιατόρια.

Γιατί όμως να μην μάθεις να την φτιάχνεις εσύ στο σπίτι.  Εδώ λοιπόν, μαζί, σήμερα θα δούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ετοιμάσεις και να σερβίρεις ένα τέλειο στήθος πάπιας.

Για να ετοιμάσεις 2 στήθη πάπιας χρειάζεσαι:

  1. 2 στήθη πάπιας (μαζί με την πέτσα)
  2. ½ κ.γ. αλάτι
  3. 1 μαντεμένιο, βαθύ τηγάνι, σχαροτήγανο (ή μεταλλικό με χονδρό πάτο) που μπορεί να μπει στο φούρνο (αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει αποσπόμενα χερούλια ή να είναι ολόκληρο μεταλλικό)
  4. 1 τσιμπίδα
  5. Αλουμινόχαρτο
  6. 8 ώρες μαρινάρισμα

Προετοιμασία:

  1. Το πρωί της ημέρας που θα μαγειρέψεις στήθος πάπιας χάραξε, με ένα κοφτερό μαχαίρι, σε μπακλαβαδωτό σχήμα την πέτσα και το λίπος, μέχρι το κρέας.
    • Προσοχή, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χαράξεις το κρέας γιατι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σου στεγνώσει.IMG_2291_2
  2. Βάλε μπόλικο αλάτι και τρίψε το καλά σε όλη την επιφάνεια (να μπει και μέσα στις χαρακιές
  3. Στρώσε σε ένα δίσκο ή ένα μεγάλο πιάτο ένα αντικολλητικό χαρτί και από πάνω 1-2 κομμάτια απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Τοποθέτησε επάνω τα στήθη της πάπιας με την πέτσα προς τα πάνω και βάλτα (χωρίς να τα σκεπάσεις) στο κάτω ράφι του ψυγείο για 8 ώρες.
  5. Μετά από 8 ώρες προθερμαίνεις το φούρνο στους 205°-210°C.

Ψήσιμο:

  • Τοποθέτησε το σκεύος σε μέτρια φωτιά, χωρίς να προσθέσεις οποιοδήποτε είδος λίπους, και άφησε το να ζεσταθεί πολύ καλά για 3-4 λεπτά.
  • Βάλε τα στήθη της πάπιας, με την πέτσα προς τα κάτω και σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο.  Χρειάζονται αρκετό χώρο για να ψηθεί καλά η πέτσα και να γίνει όσο τραγανή πρέπει.
  • Αφού τα ακουμπήσεις στο τηγάνι μην τα ακουμπήσεις για τουλάχιστον 6 λεπτά, μέχρι το λίπος να ψηθεί και να γίνει τραγανό.
  • Γυρίζεις τα στήθη με την πέτσα προς τα επάνω και τα βάζεις στο φούρνο για 8 – 9 λεπτά για να ψηθούν όπως πρέπει
    • Αν δεν έχεις ένα σκεύος που μπαίνει στο φούρνο θα πρέπει να βάλεις ένα ταψί (καλύτερα αντικολλητικό) μέσα στο φούρνο να ζεσταίνεται όσο προθερμαίνεις το φούρνο και όταν η πέτσα έχει ξεροψηθεί θα βάλεις τα στήθη με την πέτσα προς τα επάνω στο ζεστό ταψί και θα τα περιχύσεις με όλο το λίπος που έχει το τηγάνι σου.
  • Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο τοποθετείς τα στήθη πάνω σε μια επιφάνεια κοπής ή μια πιατέλα, δημιουργείς μια τέντα (σαν σκηνή) από αλουμινόχαρτο και τα σκεπάζεις από πάνω (να μην ακουμπάει) και αφήνεις για 10 λεπτά πριν κόψεις σε φέτες και σερβίρεις με μια δροσερή φρέσκια πράσινη σαλάτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

cooked duck

Η πάπια, είναι καλύτερη όταν είναι ακόμα ροζ στο κέντρο. Αν την θέλεις περισσότερο ψημένη τότε θα αφήσεις στο φούρνο για ακόμα 1 λεπτό, μην το παρακάνεις όμως γιατί θα στεγνώσει και δεν θα είναι γευστική.

Σημείωση:  Σου έχω πει ότι χαίρομαι πολύ να λαμβάνω σχόλια και ιδέες που βελτιώνουν τις μαγειρικές.  Επίσης, είναι γνωστό ότι οι άνδρες είναι οι καλύτεροι chefs.  Δύο πολλοί αγαπημένοι μου λοιπόν, που έχω να δω χρόνια, αλλά, χάρη στο facebook, κρατάμε τον δίαυλο επικοινωνίας ανοικτό, μόλις διάβασαν αυτήν την ανάρτηση αντέδρασαν θετικά.  Ο Τριαντάφυλλος, Δημήτρης (έτσι τον γνώρισα εγώ) Κατσαρέλης, φίλος από τα παλιά μου έγραψε: «Της πάει πολύ το πράσινο πιπέρι σε κόκκους» ενώ ο πολυαγαπημένος μου, πρώην συνάδελφος, Ηλίας Μπουκουβάλας, έγραψε:  «Κι’ άμα λιώσεις και λίγο βούτυρο με μέλι στο τηγάνι που έχει μείνει το ζουμί από το λίπος έχεις τρομερή sauce!!!!»  

Ιδέες που εγώ θα ακολουθήσω και σου συνιστώ να κάνεις το ίδιο.

 

Πηγή: