Παλιά, όταν άκουγα Tiramisu νόμιζα ότι ήταν Γιαπωνέζικο (!) και, όταν “ξεστραβώθηκα” και ανακάλυψα ότι ήταν γλύκισμα (πολύ της μόδας πριν από 1-2 δεκαετίες) θεωρούσα ότι ήταν πολύ δύσκολο… επίπεδο Παρλιάρου και πάνω.

Μύθος.  Αν ακολουθήσεις τα βήματα και φροντίσεις να είναι σωστά τα υλικά σου, όχι μόνο σαν ποιότητα αλλά και σαν υφή το tiramisu είναι πανεύκολο και ιδιαίτερα γευστικό.

Παραλλαγές υπάρχουν άπειρες. Μάλιστα, παλιότερα είχα αναρτήσει μια συνταγή για “σοκολατένιο” (εδώ) (tiramisu και μάλιστα μου είχατε σχολιάσει ότι σας άρεσε πολύ η ιδέα).

Εδώ θα κάνουμε το κλασσικό, με εύκολο τρόπο, και το αποτέλεσμα θα είναι “θεϊκό”!

Πριν όμως δούμε τη συνταγή πάμε, μαζί, να μάθουμε την ιστορία του.

Τiramisu, (προφέρεται tiramisù – tirami’ su — δύο λέξεις — που σημαίνει “τράβηξε με” (για να με σηκώσεις, ή για να μου φτιάξεις τη διάθεση), και, είναι ένα Ιταλικό κρεμώδες επιδόρπιο με γεύση καφέ.
Φτιάχνεται με τα λεγόμενα lady fingers (τα γνωστά μας Savoyard) βουτηγμένα σε καφέ που αφού στρωθούν σε ένα σκεύος καλύπτονται με ένα χτυπημένο μείγμα από αβγά, ζάχαρη, τυρί mascarpone που στο τέλος πασπαλίζουμε με κακάο. Η συνταγή έχει προσαρμοστεί άπειρες φορές για την δημιουργία άλλων γλυκών εδεσμάτων (cakes, τούρτες) ενώ, η καταγωγή της έχει προκαλέσει καυγάδες ανάμεσα στις διάφορες Ιταλικές περιοχές όπως το Veneto, το Piedmont, την Friuli Venezia Giulia και άλλες.
Οι περισσότερες αναφορές για την καταγωγή του μας πάνε πίσω στη δεκαετία του ’60, και, στην Περιφέρεια του Veneto (με πρωτεύουσα τη, γνωστή μας, Βενετία). Η παρθενική του εμφάνιση έγινε στο εστιατόριο «Le Beccherie» στο Treviso.  Πιο συγκεκριμμένα, λέγεται ότι το Tiramisu δημιούρηγσε, πρώτος, ο ζαχαροπλάστης Roberto Linguanotto, ιδιοκτήτης του «Le Beccherie» σε συνεργασία με την μαθητευόμενη βοηθό του Francesca Valori, της οποίας το πατρικό όνομα ήταν Tiramisu. Ωστόσο, υπάρχουν αντιρρήσεις καθώς πληροφορίες, που αναφέρθηκαν πρώτα, από τον David Rosengarten, στο Rosengarten Report, και, αργότερα στις εφημερίδες The Baltimore Sun και Τhe Washington Post, αναφέρουν ότι το γλύκισμα δημιούργησε πρώτος ο Carminantonio Lannaccone, στο ζαχαροπλαστείο του στις 24 Δεκεμβρίου 1969.
Άλλες, πάλι, πηγές αναφέρουν ότι το γλύκισμα πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα, στην Siena και δημιουργήθηκε προς τιμή του Μεγάλου Δούκα Cosimo III.
Παρόλα αυτά το Tiramisu δεν εμφανίζεται σε κανένα βιβλίο μαγειρικής πριν το 1960 ενώ το λεξικό Ιταλικής γλώσσας Sabatini Coletti ανακαλύπτει την πρώτη τυπωμένη έκδοση της συνταγής το 1982.
Πολλοί θεωρούν ότι το Tiramisu είναι “παραλλαγή” ενός άλλου γλυκίσματος που έχει στρώσεις από διαφορετικά υλικά το Zuppa Inglese ή την Charlote ή το Dolce Torino — γλυκά που περιλαμβάνουν Savoyard και κρέμα από χτυπημένα αβγά με, βούτυρο, ζάχαρη και τυρί κρέμα που αποτελούν την βάση τους — συνδυασμένα με διάφορα άλλα υλικά όπως σοκολάτα, φρούτα κ.ά.
Το σχήμα του, συνήθως, είναι τετράγωνο ή ορθογώνιο, ωστόσο, θα το δείτε και σερβιρισμένο σε διάφανα ποτήρια για να φαίνονται τα διαφορετικά επίπεδα.  Στην μοντέρνα τους εκδοχή, τα tiramisu μπορεί να περιλαμβάνουν και σαντιγί ή χτυπημένη, σφιχτή μαρέγκα, μαζί με το mascarpone με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ελαφρύ το γλυκό.  Επίσης, περιλαμβάνει liqueur ή ένα γλυκό κρασί, κατά προτίμηση, την Ιταλική Marsala ή τη δική μας Μαυροδάφνη, ενώ σερβίρεται, πάντα, παγωμένο.
Μπορείς, να προσθέσεις στο tiramisu μαύρο ρούμι, Madeira, Port, Brandy, Malibu ή Irish Cream, Tia Maria, Kahlúa και πολύ συχνά Amaretto Disaronno και, έτσι, κάθε φορά να έχεις ένα ίδιο γλυκό με άλλη γεύση!

Για 8 (κανονικές μερίδες) χρειάζεσαι:
Για την κρέμα mascarpone:

  • 4 κρόκους αβγών
  • 80 – 85 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • 250 γρ. mascarpone
  • 290 ml. κρέμα γάλακτος (35%)
  • 3 κ.σ. κρασί Marsala
    • ή οποιοδήποτε από αυτά: Μαυροδάφνη, Μαύρο Ρούμι, κρασί Madeira, Port, Brandy, Malibu, Irish Cream, Tia Maria, Kahlúa ή Amaretto Disaronno

Για τα savoyard

  • 24 μπισκότα savoyard (προσπάθησε να βρεις λεπτά και μακρόστενα όπως τα δάχτυλα μιας κυρίας: ladysfingerssavoyard
  • 80 – 85 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 300 ml. καφέ espresso
    • αν δεν έχεις espressiera, πας στο τοπικό καφέ της γειτονιάς και παραγγέλνεις μια μεγάλη κούπα! και θα μετρήσεις στον δοσομετρητή σου
  • 2 κ.σ. liqueur espresso ή σοκολάτας
    • Μπορείς και πάλι να χρησιμοποιήσεις ένα από τα παραπάνω, ιδανικά είναι τα: Irish Cream, Tia Maria ήKahlúa
  • 2 κ.σ. brandy ή κονιάκ ή κάποιο από τα παραπάνω

Προσοχή: Ο συνδυασμός των γεύσεων θέλει μεγάλη προσοχή.  Π.χ. μην ανακατέψεις Irish Cream με Malibu και σίγουρα μην ανακατέψεις πάνω από 2 το πολύ τρία από αυτά τα αλκοολούχα.

Για την επικάλυψη:

  • 150 γρ. bitter σοκολάτα που θα ξύσεις με το peeler ή ένα κουτάλι
  • 5 κ.σ. κακάο που θα κοσκινίσεις από πάνω, στο τέλος

Διαδικασία:

  1. Ετοιμάζεις ένα σκεύος (ορθογώνιο ή τετράγωνο) που θα χωράει 8 savoyard σε κάθε σειρά (θέλεις να κάνεις τρεις σειρές από 8 μπισκότα). Αν δεν έχεις τόσο μικρό σκεύος μπορείς και σε 2 σειρές από 12 μπισκότα στην κάθε μία.
  2. Στρώσε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί (να περισσεύει γύρω-γύρω και πάνω από το χείλος του σκεύους για να μπορέσεις να σηκώσεις το tiramisu πιο εύκολα και να το βάλεις σε μια πιατέλα.  Στη συνέχεια θα τραβήξεις το χαρτί με προσοχή για να το αφαιρέσεις.
  3. Xτυπάς τους κρόκους αβγών με την ζάχαρη και την βανίλια με το σύρμα ή ένα mixer χειρός μέσα σε ένα μπολ που θα τοποθετήσεις πάνω σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό που να αχνίζει μέχρι να ασπρίσουν και να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
  4. Στον κάδο του mixer χτυπάς το mascarpone με την κρέμα γάλακτος και ΄το κρασί ή ότι άλλο ποτό βάλεις μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
  5. Ενώνεις τα δύο μείγματα και αναδιπλώνεις με μια marise μέχρι να ενοποιηθούν.
  6. Εν τω μεταξύ θα έχεις έτοιμο το υγρό μείγμα για τα savoyard. Σε ένα βαθύ μπολ διαλύεις τη ζάχαρη σε ζεστό espresso και προσθέτεις το brandy ή κονιάκ ή το liqueur.
  7. Βάλε τα savoyard μέσα στο υγρό.  Θέλεις να απορροφήσουν αρκετό υγρό αλλά να μην παπαριάσουν.
  8. Στρώνεις μια σειρά από savoyard, πασπάλισε με λίγη τριμμένη σοκολάτα και κακάο και στρώσε μια σειρά από το μείγμα mascarpone. Στρώσε μια δεύτερη και μια τρίτη σειρά με τον ίδιο τρόπο. Αφού στρώσεις το mascarpone και το ισιώσεις πασπαλίζεις από πάνω με το υπόλοιπο κακάο και τα κομματάκια σοκολάτας και βάζεις στο ψυγείο για, τουλάχιστον, 2 ώρες πριν το σερβίρεις.  Ωστόσο, να ξέρεις ότι το mascarpone βελτιώνεται όσο περνάει η ώρα, οπότε, καλύτερα να το σερβίρεις την επόμενη μέρα.
  9. Αφού το αφαιρέσεις, σηκώνοντας το tiramisu με τα χαρτιά που περισσεύουν, το τοποθετείς σε μια πιατέλα και κόβεις τα χαρτιά που περισσεύουν (αν μπορείς να το τραβήξεις χωρίς να χαλάσεις την εμφάνιση το κάνεις διαφορετικά κόψε το χαρτί γύρω-γύρω και σέρβιρε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια.

 

Advertisements