Μανούλες, ανεξάντλητες, που κάθε ώρα και στιγμή θα έχουν μια συμβουλή να σου δώσουν. Συχνά, θα σε βλέπουν επικριτικά σαν να λένε: «Δεν είσαι δικό μου παιδί εσύ.  Έτσι, σε έμαθα εγώ;» και ζουν ή ζούσαν σε εκείνη τη νιρβάνα που όλα τα ξέρουν και έχουν πάντα δίκιο.

Έχουν; Είχαν;… Μάλλον, μπορεί, δεν ξέρω.  Εγώ, την δική μου την έχασα, νωρίς, πριν πολλά χρόνια και, αν και, όπως κάθε μάνα με κόρη, είμαστε στην κόντρα συχνά, δεν σταματώ να την σκέφτομαι, να μου λείπει, να αναπολώ τις συμβουλές και, τα πράγματα που κάναμε μαζί, ακόμα και τους καυγάδες, που, κάποιες φορές, ήταν ομηρικοί.

Να ακούς τη μανούλα σου και να την αγαπάς γιατί, άμα φύγει, θα σου λείπει πολύ, συχνά και, εκεί που δεν το περιμένεις.

Σήμερα θα δούμε συμβουλές που ίσως δεν έμαθες από τη δική σου τη μαμά αλλά κάποια μαμά, κάπου, κάποτε, τις είπε στην κόρη της

gratin1.Αν θέλεις να δέσεις κάποια υλικά που θα βάλεις στο φούρνο (από αυτά που σου περίσσεψαν) ας πούμε μακαρόνια, πατάτες, λίγος κιμάς και διάφορα λαχανικά αφού τα βάλεις στο σκεύος σου θα ανακατέψεις σε ένα μπολ 3 αβγά, 150 γρ. τυριά τριμμένα, 250 γρ. κρέμα γάλακτος και 100 γρ. γάλα με λίγο αλατοπίπερο. Θα ρίξεις πάνω από τα υλικά σου και θα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C μέχρι να ροδίσει και θα έχεις ένα υπέροχο σουφλέ ή gratin στο τραπέζι σου.

cake2.Ετοιμάζεις cake;

  • Όταν βάζεις σόδα δεν χτυπάς πολύ τα υλικά
  • Το ξύδι στα γλυκά βοηθάει στην διόγκωση (κυρίως αν δεν υπάρχουν αβγά)
  • Το αλεύρι και το κακάο στα cakes πάντα κοσκινισμένο έτσι γίνεται πιο αφράτο
  • Αν βάλεις και λίγο λάδι το βοηθάει να μείνει ζουμερό για μέρες
  • Όταν  η βάση σου είναι σοκολατένια δεν αλευρώνεις το ταψί, βάζεις κακάο για να μην σου βγει το cake λευκό γύρω-γύρω

cake tender3.Μη χτυπάς πολύ το μείγμα του cake.  Βγάλε το φτερό ή το σύρμα από το μείγμα και φρόντισε να
έχει αυτή τη μορφή. Αν το χτυπήσεις πολύ δημιουργείς περισσότερη γλουτένη που είναι απαραίτητη όταν φτιάχνεις ψωμί αλλά όχι και τόσο όταν φτιάχνεις cake ή cupcakes.

4.Η ζύμη πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή.  Να χρησιμοποιείς κρύο νερό το χειμώνα και παγωμένο το καλοκαίρι. ‘Ετσι, θα φουσκώσει καλύτερα.

dough

5. Όταν ψήνεις ψωμί στο φούρνο, βάλε στο κάτω μέρος ένα ταψί με 1 πόντο νερό για να δημιουργήσεις υδρατμούς.  Ο υδρατμός θα συνεργασθεί με το άμυλο που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια και να δημιουργήσει μια τραγανή κόρα.

bread

Για να κάνεις ένα πολύ απλό γλάσο ανακατεύεις ζάχαρη άχνη (ξεκινάς με 4-5 κουταλιές της σούπας) και προσθέτεις κουταλιά-κουταλιά γάλα. Όσο πάρει για να ενωθούν καλά τα δύο υλικά και να έχει λιώσει εντελώς η ζάχαρη.  Η υφή του θα πρέπει να είναι πηχτή και υδαρής. Αν βγει πολύ νερουλό προσθέτεις (πάντα κουταλιά-κουταλιά) ζάχαρη αν πήξει πολύ γάλα.   Το ρίχνεις ολόκληρο πάνω από cupcakes ή cakes αλλά κάνεις και διάφορα σχέδια με ένα κουτάλι που θα κουνάς πάνω από το cake σου κάνοντας διάφορα σχήματα από ψηλά.  Αρωματίζεται με βανίλια, αποστάγματα φρούτων ή αλκοόλ και ή και με κανέλα, ακόμα και με λίγο κακάο, πάντα με το ίδιο σκεπτικό.  Κουταλιά-κουταλιά μέχρι να φτάσει στην υφή που θέλεις.

Advertisements