Ένα από τα πιο νόστιμα «κηπευτικά» είναι, χωρίς καμία αμφιβολία η μελιτζάνα.  Με γευστική γεμάτη σάρκα ένα κηπευτικό που θα το φτιάξεις με χίλιους τρόπους. Ταιριάζει σε σαλάτα, ψητή με τυράκι, με κιμά σε παπουτσάκι, με κοκκινιστό και μακαρόνια, σε μελιτζανοσαλάτα (με καρύδια, μμμμ!!!).  Τηγανητή πάνω σε ξεροτηγανισμένο ψωμάκι ή σκορδόξιδο, στο μπριαμ, στον μουσακά και σε τόσες άλλες παρασκευές.

Είναι αλήθεια ότι άλλοι την λατρεύουν και άλλοι την μισούν.  Ωστόσο, όταν δεις μελιτζάνα στα ράφια, έτσι γυαλιστερή με το υπέροχο μοβ χρώμα της, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι είναι άνοιξη ή καλοκαίρι, και, μπαίνουν σε λειτουργία οι γευστικοί κάλυκες μόλις αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς να τις κάνεις αυτή τη φορά.

Θυμάμαι, όταν ήμουνα μικρή, η μαμά μου έφτιαχνε πολύ συχνά μουσακά και, φυσικά, ο παραδοσιακός τρόπος ήταν να τηγανίζει, πρώτα, τις μελιτζάνες, που άφηνε να στραγγίξουν καλά πριν αρχίσει να τις στρώνει στο ταψί με τον κιμά και την μπεσαμέλ. Που με έχανες, που με έβρισκες… στην κουζίνα ετοίμαζα σάντουιτς με δύο πολύ λεπτές φέτες, φρέσκο, ψωμάκι και 2-3 φέτες τηγανητή μελιτζάνα, ανάμεσα, με μπόλικο αλατάκι. Κατευθείαν βρισκόμουν στον έβδομο ουρανό.  Μέχρι να στρώσει της μελιτζάνες η Renée στο ταψί της είχα φάει το ¼.

Σήμερα την μελιτζάνα θα την βάλουμε σε πίτα.  Με ζύμη κουρού (που θα αγοράσουμε έτοιμη από το supermarket) θα φτιάξουμε ένα τέλειο πρώτο πιάτο ή ένα πλήρες γεύμα που θα απολαύσουμε στο τραπέζι, στο buffet, στην εκδρομή ή στο γραφείο για δεκατιανό! Mε μια τέλεια χωριάτικη σαλάτα δίπλα και φρέσκο ψωμάκι δεν θέλεις τίποτα άλλο.  Άντε, και ένα ποτήρι δροσερό κρασί.

Χρειάζεσαι:

  • 1 συσκευασία (2 φύλλα) ζύμη κουρού
  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
  • 1-2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικό)
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, φλάσκα, ψημένη
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρό καρεδάκι
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 5-6 μανιτάρια (λευκά  ή portobello ή ότι σου αρέσει) κομμένα σε μικρό καρεδάκι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ¼ από ένα ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό (κράτησε λίγο για την επικάλυψη)
  • 75 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγα σπασμένα καρύδια (προαιρετικά)

Διαδικασία:

  1. Αφού πλύνεις καλά την μελιτζάνα την τρυπάς σε 3-4 σημεία με ένα πιρούνι και την βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω σε ένα αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί για να μη λερώσεις το ταψί σου) και ψήνεις για 20-25 λεπτά.
  2. Αφού ψηθεί την αδειάζεις με ένα κουτάλι, την αφήνες να κρυώσει και την λιώνεις, καλά με ένα πιρούνι, να γίνει πουρές.
  3. Βάζεις ένα πλατύ τηγάνι στη φωτιά να κάψει, ρίχνεις το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά) τσιγαρίζεις τα μανιτάρια και προσθέτεις το σκόρδο.  Μόλις ολοκληρωθούν τα αδειάζεις σε ένα πιάτο, βάζεις το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί, και, σοτάρεις το κρεμμύδι με το πράσο και αλατοπίπερο.
  4. Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια και το πράσο προσθέτεις την λιωμένη μελιτζάνα, τον μαϊντανό, τα έτοιμα μανιτάρια, την παρμεζάνα, το αβγό, τα καρύδια (αν βάλεις) και ανακατεύεις καλά.  Δοκιμάζεις, προσθέτεις αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρεις από τη φωτιά.
  5. Αφήνεις τη γέμιση στην άκρη και προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 170°C. Αλευρωβουτυρώνεις το ταψί σου (ένα μακρόστενο κανονικό ταψί ή pyrex από αυτά που κάνεις τις πίτες σου — και στρογγυλό αν προτιμάς) και στρώνεις το ένα φύλλο κουρού.
  6. Αδειάζεις τη γέμιση, τη στρώνεις καλά με ένα κουτάλι, διπλώνεις τις άκρες της ζύμης πάνω από τη γέμιση και στρώνεις από πάνω το δεύτερο φύλλο.
    • Αν το φύλλο είναι πολύ μεγαλύτερο από το ταψί σου το κόβεις με ένα κοφτερό μαχαίρι για να μην κάνεις πολλά χοντράδια και το υπόλοιπο φύλλο μπορείς να το κόψεις σε μακρόστενα μπισκοτάκια να αλείψεις με λίγο αβγό και να πασπαλίσεις με τριμμένο τυρί, σουσάμι και κύμινο και να φτιάξεις μερικά αλμυρά μπισκοτάκια.
  7. Αλείφεις με λίγο χτυπημένο αβγό, πασπαλίζεις με σουσάμι, χαράζεις την πίτα και την ψήνεις στο φούρνο για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  8. Αφήνεις να σταθεί (χωρίς να σκεπάσεις το ταψί) για τουλάχιστον 30 λεπτά και σερβίρεις. melitzanopita

 

 

Advertisements