Άλλοι το λένε Ισπανικό, άλλοι Μεξικάνικο και άλλοι ανοιξιάτικο.

Όπως και να θέλεις να το ονομάσεις είναι ένα ρύζι διαφορετικό, γευστικό και χορταστικό που θα μπορέσεις να το απολαύσεις σκέτο με σαλάτα ή γιαούρτι, ακόμα και με ομελέτα ή αβγό βραστό ή τυρί τριμμένο από πάνω, αλλά και, σαν συνοδευτικό σε ένα τραπέζι ή στο μπουφέ του πάρτι.

Δύο συνταγές, με μικρές παραλλαγές και διαλέγεις ότι σου αρέσει καλύτερα.

Να θυμάσαι ότι το ρύζι είναι ένα προϊόν που ταιριάζει με πολλά.  Μπορείς λοιπόν να προσθέσεις ότι αγαπάς. Από φρέσκα λαχανικά όπως πράσο, μανιτάρι, καλαμπόκι, αρακά ή φασολάκια μέχρι βότανα και μυρωδικά όπως δυόσμο, ρίγανη, σχοινόπρασο, μαϊντανό δενδρολίβανο ή θυμάρι.  Επίσης μπορείς να προσθέσεις όσπρια (φακές, φασόλια μαύρα, άσπρα ή κόκκινα, ρεβίθια) αλλά και ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.   Ξεκινάς να μαγειρεύεις, ανοίγεις τα ντουλάπια και προσθέτεις ότι θες για να έχεις ένα γευστικό και, συχνά, χρωματιστό, αποτέλεσμα.

Συνταγή 1η:spanish rice martha stewart

Χρειάζεσαι (για 6 μερίδες):

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο, λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, κομμένο σε καρεδάκι
  • 200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 420 ml. ζωμό κότας ή βοδινό ή λαχανικών, αν είσαι vegetarian
  • Καλύτερα σπιτικό, αν δεν έχεις ετοίμασε ζωμό με κύβους ή ακόμα καλύτερα ζελεδάκια
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμασία:

  1. Ζεσταίνεις το λάδι, αφού πρώτα κάψεις την κατσαρόλα σου, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και σοτάρισε μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο – περίπου 3 λεπτά.  Πρόσθεσε το σκόρδο και το καρότο και μαγείρεψε, για ακόμα 2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.
  3. Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε καλά μέχρι το ρύζι να γυαλίσει και να καλυφθεί από τα υπόλοιπα υλικά. Πρόσθεσε τον ζωμό — με προσοχή γιατί μπορεί να αφρίσει –, τον πελτέ αλάτι και πιπέρι, δοκίμασε, ανακάτεψε και μόλις πάρει μια βράση το μείγμα χαμήλωσε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, σκέπασε την κατσαρόλα  και μαγείρεψε μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό.  Περίπου 17 λεπτά.
  4. Αφού αποσύρεις από τη φωτιά βάλε ανάμεσα στο καπάκι και το σκεύος μια καθαρή πετσέτα,να τραβήξει τους υδρατμούς για 5 ακόμα λεπτά.
  5. Ανακάτεψε με ένα πιρούνι να αφρατέψει και σερβίρεις ζεστό.

Μπορείς να το συνοδέψεις με γιαούρτι σκέτο ή αραιωμένο με λίγο παγωμένο νερό και ανακατεμένο με αλάτι, πιπέρι και δυόσμο.  Μπορείς επίσης να το προσφέρεις με τριμμένη, πικάντικη, φέτα.

Συνταγή 2η:slow cooker spanish rice

Αυτό, εδώ, το ρύζι είναι λίγο πιο πικάντικο και θέλει λίγο περισσότερο χρόνο.  Θα το ετοιμάσεις σε μόλις 5 λεπτά αλλά θέλεις 3 ώρες ακόμα για να το βάλεις στο τραπέζι.

Χρειάζεσαι για 6-10 μερίδες:

  • 200 γρ. ρύζι, μακρύκοκκο
  • 1 φλιτζάνι (240 ml.) νερό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή, πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. σκόνη chili
  • 1 κ.γ. κίμινο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 400 γρ. τοματάκια ψιλοκομμένα (κονσέρβα μαζί με το ζουμί τους)

Διαδικασία:

Αλείφεις το σκεύος με λίγο λάδι, ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί, και ξεκινάς με την φωτιά στο μέτριο προς δυνατό.  Μόλις αρχίσει να βράζει το ρύζι, χαμηλώνεις πολύ τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα, και αφήνεις να μαγειρευτεί, για 2-3 ώρες, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να έχει τραβήξει όλο το υγρό.

Αφού σβήσεις τη φωτιά, βάζεις ανάμεσα από το καπάκι, για 5 -10 λεπτά, 1 καθαρή πετσέτα και, σερβίρεις όπως και παραπάνω ζεστό, σκέτο ή με μια sauce γιαούρτι.

Αν θέλεις πασπαλίζεις με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό.