…Kibbeh, από τη Μέση Ανατολή από τον Άκη Πετρετζίκη 

Ο Άκης Πετρετζίκης, αγαπημένος master chef που δοκιμάζει συνταγές, τις προσαρμόζει και σου εξηγεί τα πάντα έτσι ώστε να φτιάχνεις κάθε συνταγή και να σου πετυχαίνει 100%.  Δεν υπάρχει ούτε μια συνταγή του που να δοκίμασα και να μη μου έγινε τέλεια. Έχω ήδη αναρτήσει δύο συνταγές για kibbeh (την παραδοσιακή του ταψιού και τα ατομικά κουπέπια και για να μην ψάχνεις οι συνταγές είναι εδώ: Kibbeh (Kibbeh bil Sayneeyeh) και Kibbeh, Koubeba ή Κουπέπια!).  Ωστόσο, αυτή μου φάνηκε όχι μόνο πανεύκολη αλλά και πάρα μα πάρα πολύ γευστική  και αν έχεις «διάθεση Ανατολής» είναι η ώρα να δοκιμάσεις και αυτή τη συνταγή.

Τα υλικά που χρειάζεσαι για ένα ταψάκι ή ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ. είναι:

Υλικά για τη ζύμη:

  • 2 κούπες πλιγούρι
  • 1 πατάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κύβο κοτόπουλου
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 11/2 κ.γ. αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κονσ. σάλτσα ντομάτας
  • Κύμινο
  • Κανέλα

Για τον κιμά:

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά, κανέλα και κύμινο
  2. Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς, ρίχνουμε την ντομάτα
  3. Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, ρίχνουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να το απορροφήσει

Για τη ζύμη

  1. Στο multi, βάζουμε το πλιγούρι, μια πατάτα και ένα κρεμμύδι, που προηγουμένως έχουμε βράσει, κύμινο, έναν κύβο, ελαιόλαδο και ομογενοποιούμε.
  2. Για τη συναρμολόγηση
  3. Σε μια ταρτιέρα, βάζουμε λάδι και απλώνουμε το μείγμα, ρίχνουμε τον κιμά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα
  4. Χαράζουμε σε σταυρό, στη συνέχεια, στα οχτώ, μετά το κάθε κομμάτι στα δυο και τέλος, από την αντίθετη πλευρά
  5. Ρίχνουμε λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 40-50′

To video αυτό σου δείχνει, βήμα-βήμα, ακριβώς τι πρέπει να κάνεις.

 

 

 

 

Advertisements