Πριν λίγο καιρό έβαλα μια συνταγή για Stroganoff, το απλό (αν θες να το ξαναδείς πάτα εδώ: Beef Stroganoff, το απλό!

Ένα υπέροχο πιάτο, comfort food με τα όλα του, που θα το συνοδέψεις με ζυμαρικά, κατά προτίμηση ταλιατέλες με αβγά, και θα το απολαύσεις με την οικογένεια στο Κυριακάτικο γεύμα.

Σε μόλις 30 λεπτά, θα ετοιμάσεις ένα τέλειο γεύμα με κόντρα φιλέτο και μια μεταξένια κρέμα μανιταριών.  Η πονηριά του πιάτου είναι η πρόσθεση της μουστάρδας και του brandy.  Η μουστάρδα θα προσθέσει λίγη αψάδα ενώ το brandy θα δώσει μια γλύκα και θα βοηθήσει στο γλασάρισμα της σάλτσας.  Δοκίμασε και δεν θα χάσεις, θα δεις θα σου αρέσει πολύ.

Για 4 -6 μερίδες θα χρειασθείς:

  • 500 γρ. κόντρα φιλέτο, κομμένο σε μικρές μερίδες (λωρίδες ή καρεδάκι)
    • Μπορείς να βάλεις και στρογγυλό ή κιλότο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο καρεδάκι
  • 1 σφηνάκι brandy ή cognac
  • 250 γρ. μανιτάρια cremini ή agaricus (τα μικρά άσπρα που βρίσκεις παντού)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 350 ml. ζωμό βοδινό
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγια
  • 1 ½ κ.σ. μουστάρδα Dijon (αν βρεις με σπόρους, καλύτερα)
  • 2 κ.σ. corn flour ή 3 κ.σ. αλεύρι
  • 120 ml. sour cream ή γιαούρτι
    • η συνταγή για sour cream εδώ
  • 500 γρ. ταλιατέλες αβγών (μαγειρεμένες κανονικά και βουτυρωμένες με 1-2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο)
  • Τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό για το τέλος

Διαδικασία:

  1. Aλατοπιπερώνεις το κρέας και, αφού ζεστάνεις, πρώτα ένα βαθύ, μεγάλο τηγάνι και μετά το ελαιόλαδο με 1 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτεις το κρέας — σε μια σειρά, αν χρειασθεί θα βάλεις τη μισή ποσότητα και μετά το υπόλοιπο — που σοτάρεις, για ένα περίπου λεπτό,  μέχρι να ροδίσει από τη μια πλευρά και το γυρίζεις να ροδίσει και από την άλλη.  Θέλεις περίπου 2 λεπτά ακόμη για να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.  Αποσύρεις το κρέας (χωρίς το ζουμί) και τοποθετείς σε ένα πιάτο.
  2. Προσθέτεις, στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο με τα κρεμμύδια και σοτάρεις για 2-4 λεπτά μέχρι να κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.  Προσθέτεις τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνεις και μαγειρεύεις για περίπου 5 λεπτά, μέχρι όλο το μείγμα να αποκτήσει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
  3. Πρόσθεσε το σκόρδο και μαγείρεψε για ακόμη ένα λεπτό, μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
  4. Πρόσθεσε το brandy και ανακάτεψε καλά.  Μην παραλείψεις να ξύσεις τον πάτο του τηγανιού με μια πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα και άφησε να σιγοβράσει το μείγμα μέχρι να μειωθεί το υγρό στο 1/3.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το ζωμό με τη σάλτσα σόγιας, τη μουστάρδα και το cornflour (ή το αλεύρι) μέχρι να ενοποιηθούν, καλά, τα υλικά.
  6. Πρόσθεσε το μείγμα στο τηγάνι, ανακάτεψε και άφησε να σιγοβράσει για 5 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας, κάθε τόσο, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  7. Αποσύρεις το τηγάνι από τη φωτιά.  Δύο με τρία λεπτά πριν σερβίρεις προσθέτεις την sour cream (ή το γιαούρτι) και, αφού δοκιμάσεις για να συμπληρώσεις αλατοπίπερο αν χρειάζεται,  ξαναβάζεις σε χαμηλή φωτιά.
  8. Όση ώρα ετοιμάσεις το κρέας, βράζεις τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και μόλις ετοιμαστούν τα σουρώνεις (ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΠΛΕΝΕΙΣ!!!) – κρατάς 1 κούπα από το νερό των ζυμαρικών μήπως χρειασθεί να αραιώσεις λίγο τη σάλτσα σου.
    • Μπορείς, επίσης, αντί να βάλεις corn flour στη σάλτσα να βάλεις ½ κούπα από το νερό των ζυμαρικών (σε αυτή την περίπτωση θα μειώσεις κατά 50 ml. το ζωμό) για να την δέσεις αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να ετοιμάζεις τα ζυμαρικά και το κρέας σχεδόν παράλληλα για να τα σερβίρεις μαζί όταν ολοκληρωθούν και τα δύο.
  9. Βάζεις 1- 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο στην κατσαρόλα, επιστρέφεις τα ζυμαρικά πάνω από το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύεις καλά και σερβίρεις πάνω σε μια πιατέλα με το κρέας από πάνω.
  10. Προσθέτεις λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλεις, βάζεις την τριμμένη παρμεζάνα στο τραπέζι για όποιον ή όποια δεν μπορεί να απολαύσει τα ζυμαρικά του χωρίς, ωστόσο, η παρμεζάνα δεν είναι καθόλου απαραίτητη σε αυτό το πιάτο.
Advertisements