To πρώτο-άκουσα και το πρώτο-δοκίμασα στην Νέα Υόρκη πριν πολλά χρόνια.  Στριμμένη από μικρή, αποφάσισα, ότι τα καρότα είναι για τις σαλάτες, για το φαγητό, και, … άντε για τους λαγούς.

Αργότερα, όταν άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με την μαγειρική, το φιλοσόφησα το θέμα και σκέφτηκα… “εδώ κάνουμε μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού και ψωμί με παντζάρια, μαρμελάδα τριαντάφυλλο και μαρμελάδα τομάτας το carrot cake σε μάρανε;” Και αποφάσισα να το ξαναδοκιμάσω. ‘Αντε’ μου είπα, δώσε του μια ευκαιρία, τόσοι το λατρεύουν και υπάρχουν άπειρες συνταγές.  Και ψάξε-ψάξε, βρήκα την καλύτερη γιατί το καρότο είναι γλυκό και τρυφερό, έχει τέλεια υφή και ταιριάζει πολύ με το τυρί κρέμα και… ‘surprise’ την σοκολάτα με τα οποία θα φτιάξεις ένα τέλειο, μεταξένιο γλάσο.

Θα το ετοιμάσεις για το πάρτι, το brunch, το παιδικό πάρτυ ή την οικογενειακή συγκέντρωση, θα το πας στο πάρτι των φίλων ή στην εκδρομή.  Βγαίνει μπόλικο (γύρω στις 20 μερίδες) και θα δεις που θα σου το ξαναζητήσουν.

Για το cake χρειάζεσαι:

  • 4 μεγάλα αβγά
  • 320 ml. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 450 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική
    • αν προτιμάς καστανή ζάχαρη θα βάλεις 500 γρ.)
  • 215 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 550 γρ. καρότα τριμμένα
  • 75 γρ. καρύδια, σπασμένα σε κομματάκια (μέγεθος ρεβιθιού)
  • 225 γρ. πολτοποιημένο ανανά (από κονσέρβα) καλά στραγγισμένο

Για το γλάσο χρειάζεσαι:

  • 650 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia ή mascarpone ή ricotta) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350 γρ. νιφάδες άσπρης σοκολάτας (εναλλακτικά θα μπορείς να ψιλοκόψεις λευκή σοκολάτα)
  • 180 γρ. φρέσκο βούτυρο (ανάλατο), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ ξύσμα λεμονιού
  • 75 – 80 γρ. καρύδια για τη διακόσμηση

Διαδικασία για το cake:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180⁰C και στρώνεις δύο στρογγυλά ταψιά διαμέτρου 20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί (αν έχεις με αποσπόμενη βάση, καλύτερα).
  2. Χτυπάς, για 2 περίπου λεπτά, με το mixer (σύρμα) — μέτρια ταχύτητα — τα αβγά με το λάδι.  Πρόσθεσε τη μισή ζάχαρη και συνέχισε να χτυπάς για ακόμα 2 λεπτά.  Πρόσθεσε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνέχισε να χτυπάς για ακόμα 3-4 λεπτά.
  3. Ανακατεύεις το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα, το baking powder, το αλάτι, την κανέλα, το τριμμένο γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και μόλις ενοποιηθούν τα προσθέτεις στο μείγμα με τα αβγά.  Χαμηλώνεις, πολύ, την ταχύτητα και ανακατεύεις όλα τα υλικά μέχρι να ενοποιηθούν εντελώς.  Θα σου πάρει περίπου 1 λεπτό.
  4. Πρόσθεσε τα τριμμένα καρότα, τα καρύδια με τον ανανά και ανακάτεψε μέχρι να ενοποιηθούν και αυτά τα υλικά.
  5. Μοιράζεις το μείγμα στα δύο ταψιά και φουρνίζεις για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει λίγο η επιφάνεια και αν βυθίσεις τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο να βγει καθαρή.
  6. Αφού βγάλεις τα cake από το φούρνο άφησέ τα να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.  Αφού κρυώσουν καλά τύλιξε τα σε πλαστική μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο να κρυώσουν για μερικές ώρες (καλύτερα όλη τη νύχτα).

 Διαδικασία για το γλάσο:

Βάλε το τυρί κρέμα στον κάδο του mixer και χτύπησε το με το σύρμα,  με μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.  Πρόσθεσε, λίγη-λίγη, την σοκολάτα που θα πρέπει πριν να έχεις λιώσει στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι.  Θα προσθέτεις λίγη σοκολάτα και μόλις ενοποιηθεί θα προσθέτεις και άλλη μέχρι να τελειώσει η ποσότητα που έχεις ετοιμάσει.  Στη συνέχεια πρόσθεσε, με την ίδια διαδικασία το λιωμένο βούτυρο. Μην ξεχνάς να ξύνεις από τα πλάγια με μια σπάτουλα το υλικό και να το σπρώχνεις προς τα μέσα για να ανακατευτεί καλά.  Στο τέλος, πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού και ανακάτεψε μέχρι να ενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

Για τη συναρμολόγηση ήρθε η ώρα να βγάλεις τα cakes από το ψυγείο. 

Στρώσε το πρώτο κομμάτι cake σε μια πιατέλα και κάλυψε όλη την επιφάνεια με αρκετό γλάσο. Βάλε από πάνω το δεύτερο (μπορείς να κόψεις τα cakes [και τα δύο ή το ένα μόνο] – οριζόντια – στα δύο για να κάνεις μια τριόροφη ή τετραόροφη τούρτα).

Στρώνεις το υπόλοιπο γλάσο ανάμεσα, από πάνω και στα πλάγια, το στρώνεις καλά με μια σπάτουλα και τέλος πασπαλίζεις από πάνω και γύρω-γύρω με χοντροκομμένα καρύδια.

Advertisements