Σου αρέσουν τα κρακεράκια, σου αρέσουν τα cream crackers, σου αρέσουν και τα bâtons salés αλλά, κάποιες στιγμές, θέλεις να φας μια αλμυρή μπουκιά που να μην είναι τίποτα από τα παραπάνω.  Μια αλμυρή λιχουδιά που θα είναι τραγανή αλλά και τυροβουτυρένια που θα τσιμπήσεις καθ’οδόν προς το ραντεβού σου, που άργησες ή, την ώρα που χαλαρώνεις με ένα ποτηράκι κρασί μπροστά στην τηλεόραση τη μέρα που έφαγες αργά το μεσημέρι και δεν πεινάς ιδιαίτερα.

Πανεύκολα και γευστικά θα τα φτιάξεις και θα τα κλείσεις σε ένα μεταλλικό ή πλαστικό κουτί και θα τα απολαμβάνεις μέχρι να σου τελειώσουν για να ετοιμάσεις την επόμενη δόση.

Για 10-12 μεγάλα μπισκότα ή τη διπλάσια ποσότητα, αν τα κάνεις μικρότερα χρειάζεσαι:

  • 410 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα την ώρα που θα πλάθεις τα μπισκότα
  • 2 κ.σ. baking powder
  • 2 ½ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. φρέσκο, ανάλατο βούτυρο
  • 420 γρ. βουτυρόγαλα ή ξινόγαλα ή kefir, Αριάνι ή αραιωμένο γιαούρτι
  • 200 γρ. τυρί τριμμένο (cheddar, καπνιστό, metsovone, παρμεζάνα,γραβιέρα, κεφαλοτύρι, pecorino ή οποιοδήποτε πικάντικο, κίτρινο, τυρί σου αρέσει)
  • 1 μεγάλο αβγό

Διαδικασία:

  1. Αφού ανακατέψεις το βούτυρο με το baking powder και το αλάτι σε ένα μπολ τοποθέτησε το στο ψυγείο για 20 με 30 λεπτά.  Εν τω μεταξύ, κόψε το βούτυρο σε κομμάτια και άφησε το σε θερμοκρασία δωματίου (να μην είναι ιδιαίτερα μαλακό)
  2. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200⁰C και στρώνεις αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά του φούρνου.
  3. Ανακατεύεις, με το φτερό στο mixer,  τα παγωμένο, στεγνά υλικά, με το βούτυρο και  το τυρί σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το βούτυρο να μικρύνει και να καλυφθεί από τα στεγνά υλικά.  Θα πρέπει να έχει το μέγεθος ενός ρεβιθιού.
  4. Πρόσθεσε το βουτυρόγαλα και ανακάτεψε αργά μέχρι να δέσει η ζύμη.
  5. Άδειασε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και δούλεψε τη με τα χέρια λίγο – να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια.
  6. Άνοιξε τη ζύμη, σε παραλληλόγραμμο σχήμα, με πάχος 1,5 εκ. και, κόψε τα μπισκότα στο σχήμα που θέλεις με coupe pates ή με ένα μαχαίρι ή με ένα ποτήρι ή μια σκληρή, πλαστική σπάτουλα, ειδική για να κόβεις τη ζύμη, αφού βουτήξεις το εξάρτημα που θα χρησιμοποιήσεις μέσα σε αλεύρι για να μην κολλήσει.
  7. Μεταφέρεις τα μπισκότα στο αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση 1-2 εκ. το ένα από το άλλο γιατί φουσκώνουν.
  8. Χτύπησε, με λίγο νεράκι, το αβγό και πέρασε τα μπισκότα με ένα πινέλο και φούρνισε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  9. Άφησε να κρυώσουν για να τα απολαύσεις.  Είναι υπέροχα και χλιαρά.

cheese biscuits

Γευστική παρέμβαση: 1-2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο, μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο και 1-2 κ.σ. κίμινο, ρίγανη, πάπρικα καπνιστή, δυόσμο, θυμάρι, saffron, κουρκουμά ή όποιο άλλο μυρωδικό επιθυμείς.  Θα ανακατέψεις 2 από τα παραπάνω υλικά, όχι παραπάνω π.χ. σουσάμι και κύμινο ή παπαρουνόσπορο και ρίγανη με ένα κ.γ. τριμμένο τυρί και θα πασπαλίσεις τα μπισκότα από πάνω πριν τα βάλεις στο φούρνο.

Advertisements