Πως λες σπανακόπιτα ή τυρόπιτα… ε! τώρα θα ετοιμάσεις, και, θα απολαύσεις μια ψαρόπιτα.  Που έχει μέσα σολομό, και μπακαλιάρο, και γαρίδες, και που, μπορείς να βάλεις, μέσα, ότι ψάρι θες. 

Ένα διάσημο, και ιδιαίτερα, διαδεδομένο φαγητό στην Αγγλία, την Σκωτία, την Ιρλανδία καθώς και στις πρώην, και νυν, αποικίες.  Φαγητό των φτωχών ή των πλουσίων, της εργατιάς, αλλά και της αυλής που, απολαμβάνεται (για τους Άγγλους) στο πρωϊνό, το brunch, το μεσημέρι, το βράδυ ή με το απογευματινό τσάϊ.

Εσύ, θα την φτιάξεις για τους ψαροφάγους φίλους σου, ή τα μέλη της οικογένειας που δεν τρώνε κρέας, ή που δεν πολυ-λατρεύουν το ψάρι, κυρίως αν πρέπει να το καθαρίσουν. Θα την προσφέρεις σαν πρώτο πιάτο, ή για κυρίως γεύμα, με μια ωραία σαλάτα και ένα δροσερό λευκό κρασί, ή, θα την έχεις στην μέση ενός buffet και θα δεις ότι θα γίνει η καρδιά του τραπεζιού γιατί θα γίνει ανάρπαστη!

Η συνταγή περιλαμβάνει συγκεκριμένα ψαρικά, αλλά, τίποτα, μα τίποτα, δεν σε εμποδίζει να βάλεις και τα ψάρια που εσύ προτιμάς.  Λίγο από το χταποδάκι που σου περίσσεψε, τον τόνο που αρέσει στα παιδιά,  ή το φαγκρί που έκανες στο χαρτί και βγήκε πολύ, φρέσκο σολομό αν σου αρέσει περισσότερο, και, ότι άλλο αγαπάς.

Θα σου κάνω και τη ζωή σου εύκολη γιατί θα σε αφήσω να αγοράσεις έτοιμη ζύμη σφολιάτας από το supermarket.

Χρειάζεσαι (για 8 μεγάλα κομμάτια):

  • 2 φύλλα σφολιάτας που θα έχεις ξαπαγώσει σε θεμοκρασία δωματίου
  • 280 – 300 γρ. καπνιστό σολομό
    • μπορείς, αν προτιμάς, να πάρεις φιλέτο σολομού και να το μπλανσάρεις μαζί με τον μπακαλιάρο
  • 400 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
  • 200 γρ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες – ωμές
  • 200 γρ. φύλλα σπανάκι, καλά πλυμμένο
    • κατά προτίμηση baby
  • 570 ml. πλήρες γάλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 6-8 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 30 γρ. βούτυρο φρέσκο (2 κ.σ.)
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 80 ml. κρέμα γάλακτος (35%)
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2-3 κ.σ. κατεψυγμένο αρακά και καρότο ή καλαμπόκι
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • 1 αβγό χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι, χτυπημένο ελαφρά με λίγο νερό για το τέλος

Διαδικασία:

  1. Βγάζεις την σφολιάτα από την συσκευασία, σκεπάζεις με μια υγρή πετσέτα και αφήνεις να μαλακώσει όσο ετοιμάζεις τη γέμιση.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάλε το γάλα, το φύλλο δάφνης, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τους κόκκους πιπεριού με μια πρέζα αλάτι μέχρι να σιγοβράσει.
  3. Προσθέτεις τον μπακαλιάρο να μαλακώσει, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά.  Πρόσθεσε τις γαρίδες και συνέχισε το σιγανό μπλανσάρισμα για ακόμη 2 λεπτά.
    • Αν έχεις επιλέξει να βάλεις φρέσκο σολομό ή άλλο ψάρι θα τα βάλεις πρώτα πριν τις γαρίδες μαζί με τον μπακαλιάρο.
  4. Αφαιρείς τα ψάρια και τις γαρίδες πουαφήνεις στην άκρη, ενώ σουρώνεις, με ένα τουλπάνι ή μια λεπτή σήτα, το γάλα σε ένα δοχείο.
  5. Σε ένα άλλο δοχείο, ή και στο ίδιο βάλε λίγο (1/2 ποτήρι) αλατισμένο νερό και μόλις βράσει ρίξε το σπανάκι για 1-2 λεπτά, να μαραθεί.  Σουρώνεις να στραγγίξει καλά.
  6. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.
  7. Στο ίδιο σκεύος που μαγείρεψες τον μπακαλιάρο με τις γαρίδες, βάλε τώρα το βούτυρο, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να λιώσει.
  8. Μόλις λιώσει και αρχίσει να κάνει φουσκάλες αποσύρεις από τη φωτιά, ρίχνεις το αλεύρι και ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα ξύνοντας τον πάτο και τα τοιχώματα, για να φτιάξεις ένα roux*.
  9. Μόλις ενοποιηθούν τα δύο υλικά ξαναβάλε το σκεύος πάνω στη φωτιά μαγείρεψε, για λίγα λεπτά, ώστε να μαγειρευτεί το αλεύρι, και, άρχισε να προσθέτεις, σιγά-σιγά το σουρωμένο γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ετοιμάσεις μια παχιά κρέμα.
  10. Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις τον μπακαλιάρο — που θα μαδήσεις, σε μικρά κομματάκια — , τις γαρίδες και τον σολομό που θα τεμαχίσεις επίσης, και, τέλος το σπανάκι.
  11. Ανακατεύεις καλά, προσθέτεις το μοσχοκάρυδο, τον αρακά και τα καρότα ή το καλαμπόκι (ή και απ’ όλα, αν προτιμάς) την κρέμα γάλακτος, ανακατεύεις καλά, και,  δοκιμάζεις για να δεις ότι το μείγμα σου έχει αρκετό αλάτι και πιπέρι.
  12. Σε ένα αλευρωβουτυρωμένο σκεύος (μακρόστενο pyrex ή ταρτιέρα) απλώνεις τη σφολιάτα, την πατάς καλά με τα χέρια και γύρω-γύρω να κολλήσει και κόβεις ότι περισσεύει.  Τρυπάς τη ζύμη με ένα πιρούνι και περνάς την βάση με λίγο ασπράδι αβγού που θα χτυπήσεις με λίγο νερό για να την αδιαβροχοποιήσεις.
    • Το υπόλοιπο θα το ρίξεις, για να το χτυπήσεις μαζί με τον κρόκο που θα χρησιμοποιήσεις για το άλειμμα πριν βάλεις την πίτα στο φούρνο.
  13. Απλώνεις πάνω στην γέμιση το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κόβεις με ένα κοφτερό μαχαίρι ότι περισσεύει από το γύρω-γύρω.  Στη συνέχεια κολλάς  το πάνω φύλλο με  με το κάτω φύλλο και πατάς καλά γύρω-γύρω καλά με τα δάχτυλα (σαν να το τσιμπάς, τόπους-τόπους) ή το πατάς καλά με ένα πιρούνι ώστε να κλείσει καλά η πίτα.
  14. Σε ένα δύο σημεία στην επιφάνεια κάνεις μια δύο μαχαιριές για να φεύγει ο ατμός από τη γέμιση καθώς θα ψήνεται, αλείφεις με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό και φουρνίζεις για 30-35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρεις με μια ωραία πράσινη σαλάτα και δροσερό λευκό ή ροζέ κρασάκι.

Σημείωση: Τη ζύμη που σου περισσεύει δεν την πετάς ποτέ.  Μπορείς να την τυλίξεις σε πλαστική μεμβράνη και να την φυλλάξεις στην κατάψυξη για επόμενη φορά και (1) αν είναι αλμυρή να σχηματίσεις μικρά μπισκοτάκια που θα αλείψεις με λίγο χτυπημένο αβγό και από πάνω θα πασπαλίσεις με λίγο τυρί τριμμένο, αλατάκι, κίμινο ή διόσμο ή ρίγανη ή ότι άλλο μυρωδικό θέλεις ενώ (2) αν είναι γλυκιά, αφού πλάσεις μπισκοτάκια θα αλείψεις και πάλι με αβγό και θα πασπαλίσεις με λίγη ζάχαρη και κανέλα…
…θα τα φουρνίσεις και θα έχεις υπέροχα μπισκοτάκια για τον καφέ, το δεκατιανό ή το απογευματινό σου. 

 


*Roux:

Mαγειρεμένο μείγμα από αλεύρι και λίπος (συνήθως βούτυρο), σε ίσα μέρη που φτιάχνουμε,  για να κρεμοποιήσουμε — να πήξουμε —  τα υγρά (σούπα, σάλτσες). Ψήνεται δε διαφορετικές θερμοκρασίες για το ανάλογο αποτέλεσμα (λευκό, ξανθό, ή καφέ) ανάλογα με τη χρήση του.  Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο πιο πλούσια η γεύση.

Advertisements