Ένα, ακόμη retro γλυκό, που το έβρισκες σε όλα τα ζαχαροπλαστεία και σε όλα τα σπίτια πριν 2-3 δεκαετίες.  

Ένα ανάλαφρο γλυκό που θέλει μαστοριά (για να φτιάξεις και να καλοψήσεις την μαρέγκα), αλλά και, για να έχεις ένα αφράτο αποτέλεσμα που συνδυάζει την τραγανή βάση, την μεταξένια κρέμα με γεύση λεμονιού και τον αφρό από μαρέγκα που είναι, συνάμα, μαστιχωτή και τραγανή.

Δεν θέλει κόπο, σίγουρα, θέλει τρόπο και προσοχή στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις.

Θα την φτιάξεις σε μια κανονικού μεγέθους ταρτιέρα (20-22 εκ. διάμετρο) που φτάνει για 6-8 άτομα ή και παραπάνω ανάλογα με το κόψιμο.

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 κρόκο αβγού (το ασπράδι το κρατάς για την μαρέγκα)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (από τα λεμόνια που θα ξύσεις για την κρέμα)

Για την κρέμα:

  • 2 μεγάλα λεμόνια, που, αφού τα πλύνεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, θα τα ξύσεις, στον λεπτό τρίφτη, για να πάρεις το ξύσμα
  • 40 γρ. corn flour
  • 250 ml. νερό
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αβγών (τα ασπράδια τα κρατάς για την μαρέγκα)
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (ή lime για περισσότερη ένταση)

Για την μαρέγκα:

  • 3 ασπράδια αβγών (αυτά που κράτησες από τους κρόκους που έβαλες στη βάση και στην κρέμα)
  • 125 γρ. ζάχαρη

Βήμα (1) για τη ζύμη:

  1. Bάζεις το αλεύρι σε ένα μπολ.  Προσθέτεις το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και χτυπάς (σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα) με το φτερό στο mixer μέχρι να γίνει το μείγμα σαν σωρός από ψίχουλα.
  2. Προσθέτεις τη ζάχαρη, τον κρόκο αβγού, το ξύσμα λεμονιού και ένα-δύο κ.γ. νερό και χτυπάς γρήγορα μέχρι να γίνει μια λεία και σφιχτή ζύμη.  Προσθέτεις ακόμα λίγο (κουταλάκι-κουταλάκι) νερό αν χρειάζεται
  3. Ανοίγεις το φύλλο και το στρώνεις σε μια ταρτιέρα που έχεις αλευροβουτυρώσει καλά.  Πιέζεις την ζύμη, να κολλήσει καλά μέχρι το περιθώριο, τρυπάς την επιφάνεια με ένα πιρούνι, και, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβεις ότι περισσεύει. Βάζεις στο ψυγείο να παγώσει για μισή ώρα και προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220°C.
  4. Αφού παγώσει η ζύμη μπορείς να την περάσεις με λίγο ασπράδι αβγού για να την αδιαβροχοποιήσεις και να στρώσεις επάνω μια λαδόκολλα προσθέτοντας βάρος για να μην φουσκώσει.
    • Εγώ, αν τρυπήσω καλά την ζύμη με το πιρούνι παρακάμπτω αυτό το βήμα.  Απλά την παρακολουθώ και αν δω ότι φουσκώνει σε κάποιο σημείο ανοίγω τον φούρνο και το τρυπάω με ένα πιρούνι, και, ξεφουσκώνει αμέσως!
  5. Ψήνεις την ζύμη για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει σε όλη την επιφάνεια και να ψηθεί. Βγάζεις από τον φούρνο και αφήνεις στην άκρη.
  6. Χαμηλώνεις το φούρνο στους 160°C.

Βήμα (2) για την κρέμα:

  1. Αφού έχεις πάρει το ξύσμα στύβεις τα λεμόνια για να πάρεις το χυμό.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνεις το ξύσμα, τον χυμό λεμόνι, το corn flour με 2 κ.σ. νερό και ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  3. Βράζεις το υπόλοιπο νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτεις το λεμόνι με το corn flour, χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις — ανακατεύοντας — για 2-3 λεπτά.
  4. Αποσύρεις το σκεύος από την φωτιά, αδειάζεις το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτεις τη ζάχαρη και τους κρόκους αβγών και ανακατεύεις γρήγορα με το mixer.
    • Μπορείς, αν έχεις ένα mixer χειρός, να τραβήξεις το σκεύος από την φωτιά και ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑ με το mixer — για να μην ψηθούν οι κρόκοι –να προσθέσεις την ζάχαρη και έναν-έναν τους κρόκους αβγών.
  5. Αφού ενοποιηθεί το μείγμα ξαναβάζεις πάνω στην εστία και μαγειρεύεις για ένα ακόμη λεπτό, μέχρι να δέσει η κρέμα. Την αφήνεις να κρυώσει (10-15 λεπτά) και την αδειάζεις πάνω στην κρύα ζύμη.  Αφήνεις στην άκρη.

Βήμα (3) για την μαρέγκα:

  1. Χτυπάς, πολύ καλά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτεις τη ζάχαρη και χτυπάς μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και η μαρέγκα να κάνει μύτες και να μην πέφτει από το σύρμα αν το γυρίσεις ανάποδα.
  2. Απλώνεις την μαρέγκα πάνω στην τάρτα με ένα κουτάλι ή το cornet ζαχαροπλαστικής δίνοντας ότι σχήμα θέλεις και ψήνεις στον φούρνο για 25 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια και να ροδίσουν καλά οι άκρες.
  3. Αφήνεις να κρυώσει λίγο και βάζεις στο ψυγείο.  Μπορεί να σερβιριστεί και χλιαρή αλλά είναι πολύ πιο νόστιμη και δροσερή αν την σερβίρεις παγωμένη.

 

Σημείωση:

Τη ζύμη που σου περισσεύει δεν την πετάς ποτέ.  Μπορείς να την τυλίξεις σε πλαστική μεμβράνη και να την φυλλάξεις στην κατάψυξη για επόμενη φορά και (1) αν είναι αλμυρή να σχηματίσεις μικρά μπισκοτάκια που θα αλείψεις με λίγο χτυπημένο αβγό και από πάνω θα πασπαλίσεις με λίγο τυρί τριμμένο, αλατάκι, κίμινο ή διόσμο ή ρίγανη ή ότι άλλο μυρωδικό θέλεις ενώ (2) αν είναι γλυκιά, αφού πλάσεις μπισκοτάκια θα αλείψεις και πάλι με αβγό και θα πασπαλίσεις με λίγη ζάχαρη και κανέλα…
…θα τα φουρνίσεις και θα έχεις υπέροχα μπισκοτάκια για τον καφέ, το δεκατιανό ή το απογευματινό σου. 
Advertisements